>Bunkrat upp med tygblöjor!

>

Efter en fika i helgen med en fin vän har vi nu ett lager av tygblöjor hemma inför den lillas ankomst. Känns jättebra att ha det fixat, och härligt att få ärva ett helt gäng bara så där.

Vi har fått väldigt blandande synpunkter när vi berättat för vänner och släktingar att vi planerar att använda tygblöjor till vår bebis, tyvärr har de flesta varit väldigt negativt inställda. Framför allt är det argumentet att det ska vara så fruktansvärt jobbigt med allt tvättande, ifrågasättande om tygblöjor verkligen är miljövänligare, om de verkligen håller torrt, verkligen är billigare och så vidare. Trist inställning tycker jag, för det känns inte som om de flesta varit nyfikna på hur det funkar, utan mer bestämt på förhand att vi gjort ”fel” val när vi valt tygblöjor framför engångsvarianten.

Vi har valt tygblöjor av flera skäl – miljö, ekonomi, att vi hört att det ska vara bättre för barnets hud och att barnet vanligen slutar med blöja tidigare. Känns som rätt bra argument tycker jag. Dock kommer vi att komplettera med miljömärkta engångsblöjor, för att till exempel slippa ta med ett lager av tygblöjor om vi ska iväg en längre tid. Det blir helt enkelt både och, men tanken är att den största delen av användningen ska vara tygblöjor.

Tyvärr har jag inte kunnat hitta någon vetenskaplig studie på nätet som verkligen slår fast att tygblöjor är miljövänligare, men även om man räknar in att man får tvätta oftare och därmed förbruka mer vatten och el, så känner jag inte att miljövänligheten är något jag ser någon anledning till att ifrågasätta. Att det är miljövänligare med återanvändningsbara produkter än engångs, om man räknar in alla aspekter som tillverkning, rengöring och sophantering, har jag hört för fler saker än tygblöjor. Att ökade elkostnader ska göra att tygblöjor heller inte blir billigare har jag också svårt att tro på. Här finns en faq som bemöter många av de frågor vi stött på och ger lite extra info. Visserligen ingen opartisk källa, men ändå. Tycker också att denna lista med information och test kring tygblöjor är bra för att få veta mer om hur det funkar. Här finns också en artikel som handlar om miljövänglighet och blöjor. Sedan kan jag återkomma i ämnet när vi väl hunnit testa blöjanvändningen.

Annonser

5 reaktioner på ”>Bunkrat upp med tygblöjor!

  1. >Säg till om du vill ha tips på bloggare som säljer tygblöjor (om du inte redan har så det räcker). Finns några i min blogglista. Du kanske vill prova att sy egna också?

  2. >Tack, men med tanke på att ytterligare en vän sagt till mig att jag kan få ärva deras lager (efter sina tvillingar) så tror jag inte att vi behöver fler, men jag återkommer i såna fall.

  3. >Med tanke på den enorma mängd blöjor man avverkar känns det rätt orimligt att tygblöjor kan täcka upp för det men jag har ju inte provat så jag vet inte alls. Orka bry sig! Ni gör väl som ni vill.Men Jenny, du får vara beredd på att människor kommer ifrågasätta allt du gör som mamma, det hör på nåt sätt till. Ungefär som att det är helt OK att kladda på gravidmagen utan att fråga.Ifrågasättande är en del av paketet och bli inte förvånad om det kommer från de du förväntar det minst ifrån.Tyvärr.haha, bitter har man blivit eller? Nej då, bara lite cynisk men det har jag alltid varit. Nåja, gör vad ni tycker är bäst och skit i vad andra har att säga om det. Det är vad jag ville säga med detta =)

  4. >Vi körde ju också tygblöjor blandat med enggångs med första barnet och kommer att fortsätta så med nästa. Jag tycker att vikblöjor + ullbyxa är det absolut bästa när man har en nyföding. Däremot så har det inte kortat blöjperioden med den förste. Fast jag läst att det skulle vara så ;). Kul Jenny, nu har vi ännu mer vi kan diskutera när vi hänger med bebisarna!/Lisa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s