>En första tygblöjsrecension

>

Nu är lilla E en månad, och det betyder också att vi varit blöjanvändare en månad. De första två veckorna körde vi enbart med engångsblöjor då vi ville ha lite ordning på rutinerna innan vi gick över till tygblöjor, men de senaste två veckorna har vi använt båda sorterna. Engångsblöjor använder vi på natten och när vi lämnar hemmet, och sedan använder vi tygblöjor resterande tid. Det är mycket möjligt att kommer att gå över till tygblöjor även nattetid då vi inte är helt nöjda med engångsblöjornas täthet, men vi kommer nog att fortsätta med engångs när vi är på språng för att slippa släpa med smutsiga blöjor hem.

Vi är hur nöjda som helst med vår tygblöjesanvändning. Visst måste vi tvätta oftare, men det skulle vi behövt ändå nu när vi också har barnkläder i tvättkorgen så som det ser ut nu blir det bara en extra tvätt i veckan. Det vägs dessutom upp av att vi slipper köpa blöjor hela tiden och inte heller tömma sopskorgen konstant. Vi har testat fyra blöjsorter: Fuzzi Bunz pocketblöja, Imse Vimses allt-i-ett, Imse Vimses blöjbyxa och Wonderoos pocketblöja. Dessa fyra blöjor är ju väldigt olika, så det blir lika mycket en recension av vad vi tycker om olika blöjtyper som av de specifika märkena.

Av de blöjor vi testat är Fuzzi Bunz vår favorit – det är väldigt smidigt med pocket-funktionen och själva blöjan sitter väldigt bra på Lilla E. Vi har använt Fuzzi Bunz originalinlägg och de är verkligen toppen med bra uppsugningsförmåga.

Imse Vimses båda varianter har också funkat bra, men allt-i-ett-blöjan har känts lite klumpig i och med att den har två fasta inlägg vilket blir lite tjockt på lilla E. Kanske är det välbehövligt när barnet blir större men än så länge känns det som att det mest gör blöjan onödigt tjock. Ska lilla E fylla blöjan får hon gå väldigt länge utan byte… Kan tänka mig att den här blöjan funkar bra som nattblöja, så ska vi testa tygblöjor på natten så blir det den här varianten. Det som brukar beskrivas som en nackdel med allt-i-ett-blöjor, att de tar lång tid att torka, har inte påverkat oss då vi torkat alla blöjor i tvättstugans torkskåp.

Blöjbyxvarianten är lite smidigare men det handlar ju mycket om vilket typ av inlägg man använder. Vi har framför allt testat vikbara inlägg då de formsydda inläggen jag köpt var så stora. Jag är inte helt förtjust i att inläggen ligger löst till skillnad från pocketvarianten, vilket gör att det blir lite krångligare vid blöjbytet, men annars är det bra att det är så flexibelt.

Wonderoos har inte blivit någon favorit, men det kan bero på att de inlägg vi har till denna blöja (ej originalinläggen) är stora och stela och gör att blöjan blir väldig klumpig på. Känns som att vi skulle behöva testa blöjan med de tillhörande inläggen för att kunna göra en mer korrekt bedömning. En fördel med den här blöjan är att storleken kan regleras vilket gör att blöjan kan ”växa” med barnet och man slipper köpa så många blöjor. Samtidigt gör detta att blöjan blir lite klumpig på nu när lilla E är så liten.

Här finns ett annat test av tygblöjor som jag även tidigare länkat till. De har testat många fler blöjor än vi, och skriver lite mer utförligt generellt om tygblöjor. Har du dålig koll på tygblöjor och vill veta mer ska du absolut läsa detta.

Bilden: Överst till vänster: Fuzzi Bunz, överst till höger: Imse Vimses Allt-i-ett, nederst till vänster: Imse Vimses blöjbyxa, nederst till höger: Wonderoos.

Annonser

4 reaktioner på ”>En första tygblöjsrecension

  1. >Jag kan tipsa om att trekantsvika vikblöjan till blöbyjxan organic cotton och sen fästa med snappi. Då sitter det bättre. Jag var ju inne på att sluta helt med tygblöjor men har tagit upp just denna variant för att det blir så galet mycket sopor och går åt himlans massa blöjor. /lisa

  2. >Lisa – Intressant, men jag förstår inte helt hur du menar. Du kanske kan köra en liten genomgång när vi ses?

  3. >Jag tycker det är bra att ni har provat och är nöjda med (vissa) tygblöjor och att du säger att det funkar bra med tvätten och allt. Men jag tänker på det här du säger om att ni ska använda engångs när ni är på språng. Enligt min ringa erfarenhet (1 barn) så är man på språng mest hela tiden. I alla fall efter de första två månaderna.Så det ska bli spännande att följa er blöjvardag! =)Om ni väljer att fortsätta med bara tyg eller om det kommer funka bra med både och.

  4. >Sarpo – Ja, det får nog blir ytterligare inlägg om tygblöjorna när vi använt dem lite längre. Nu är vi ju inte särskilt mycket "på språng". Ute är vi varje dag, men så länge vi inte räknar med blöjbyte så får hon nästan alltid ha tygblöja även då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s