>Mer om tygisar

>Förutom vi faktiskt nu använt tygblöjor i över tre månader så har lilla E växt ur minsta storleken, så nu känner jag att det är dags att skriva ett nytt inlägg om tygisar. Här kan ni läsa vad jag skrev för två och en halv månad sen.

I stort sett håller jag med om vad jag skrev då. Vi är fortfarande lika nöjda med valet att använda tygblöjor, däremot har omdömena om de enskilda blöjorna skiftat lite. För enkelhetens skull har jag valt att lista plus och minus nedan:

Imse Vimse allt-i-ett

Denna typ av blöja består av en blöjbyxa med två fasta inlägg – ett i bomull och ett i flecce. Man kan själv välja vilket man vill ha mot barnets hud. Blöjan finns både med kardborreknäppning och tryckknappar, men alla våra blöjor har varit med kardborre. Blöjan finns i storleksintervaller om tre kilo, från newborns 3-6 kilo till xlarge med 11-14 kg. Det finns också en blöja i storleken slarge som ska passa för 13 kg och uppåt.

+
Den stora fördelen med dessa blöjor är att de håller så otroligt tätt. Vi har därför framför allt använt dessa när vi varit på språng och då kunnat känna oss helt trygga med att det inte blir läckage.

Det är väldigt smidigt när allt sitter på plats, blöjan känns nästan lika enkel som en engångsblöja att ta på och av.


Kardborren som kändes smidig och flexibel i början blev vårt stora irritationsmoment med denna blöja. Blöjan har en smart vikfunktion som gör att man kan vika in kardborren när man tvättar, men för oss funkade denna inte utan den vek ut sig och gjorde att alla blöjor satt fast i en stor klump när man tog ut dem ur maskinen. Inte så kul när kardborren fastnat och rivit upp tyget i de andra blöjorna. Dessutom lyckades jag förstöra ett par tröjor när jag tagit upp lilla E i bara tygblöjan och kardborren fastnat i tröjtyget. Ytterligare en nackdel med kardborre är att den blir sliten vilket gör att andrahandsvärdet minskar, det känns som att dessa blöjor inte är lika hållbara som sådana med tryckknappar när det gäller antalet barn som kan använda dem.

Känns tråkigt att man måste byta storlek så ofta, det gör att både den ekonomiska och den miljömässiga fördelen blir mindre.

Imse Vimse blöjbyxa

Med denna blöja använder man en blöjbyxa och lägger sedan i valfri blöja/inlägg. Vi har använt både formsydda frotteblöjor från Imse Vimse, deras frotteinlägg, hemsydda inlägg, samt vikblöjor. Storlekarna är desamma som för allt-i-ett-blöjorna.

+
Denna blöja har precis som allt-i-ett-blöjan hållt väldigt tätt.


Precis som jag skrivit under allt-i-ett-blöjan så är det kardborren och storleksintervallerna som är nackdelen med denna blöja.

Dessutom tycker vi att det varit lite krångligt att få inläggen på plats när de ligger helt löst i blöjan. Vet att flera angett lösa inlägg som en positiv aspekt då detta är väldigt flexibelt, men för oss har detta känns som onödigt krångel.


Fuzzi Bunz perfect size

Fuzzi Bunz är en pocketblöja som består av ett yttre lager av PUL-tyg och ett inre lager av fleece. Mellan dessa lager lägger man ett uppsugande inlägg. Vi har använt de tillhörande inläggen från Fuzzi Bunz. Finns i fem storlekar, från xs till xl, där s passar ca 3-8 kilo.

Fuzzi Bunz har också en one size blöja, men denna har vi inte testat.

+
Den stora fördelen med denna blöja är att den varit otroligt smidig – bara att stoppa ett inlägg i fickan och så är det klart.

Dessa är också de blöjor som torkat snabbast av de vi testat.

Tryckknappar blev ju vår favorit eftersom de inte fastnar i annat. Det finns många lägen för knapparna vilket gör att det är lätt att anpassa storleken.


Dessa blöjor har visserligen större storleksintervaller än Imse Vimses, men man måste ändå byta storlek efter ett tag.

Av någon anledning är inläggen till de större blöjorna (medium) smalare än de till de minsta (small) vilket inneburit att de inte hållt lika torrt.

Wonderoos (one size)

Också en pocket-blöja, men denna har också möjlighet att justera storleken på blöjan genom tryckknappar så att man kan använda blöjan när barnet växer. Denna blöja kommer i en storlek som ska passa från 3,5 kilo upp till 16 kilo.

+
Den stora fördelen med dessa blöjor är att man kan använda dem hela blöjperioden, på så sätt blir både den ekonomiska och den miljömässiga vinsten större.

Enkelt med ficka för inlägg

Tryckknappar


Blöjan är väldigt bred i grenen vilket gjort att dessa blöjor kändes väldigt klumpiga till en början. Det är först nu när lilla E väger över sex kilo som de börjar sitta bättre storleksmässigt.

Det vi framför allt märkt nu är den stora fördelen med typen av blöjor som är mer flexibla storleksmässigt. Alla våra tygisar är köpta begagnade eller ärvda, och vi har ju som sagt flera ”växa-blöjor”, men hade vi bara använt ”enstorleksblöjor” och köpt dessa nya så hade det blivit lika dyrt eller till och med dyrare att köpa tygblöjor för denna första period. Miljötänk i all ära, men jag tror att det är nödvändigt med det ekonomiska också för att få folk att använda tygisar. Nu kommer lilla E troligen inte att fortsätta att växa i samma snabba takt så förhoppningsvis kan hon ha nästa blöjstorlek längre tid än hon haft den här första. Dessutom hoppas vi på att kunna återanvända våra tygisar till ytterligare barn, men det vore ju bra om man kunde se en ekonomisk vinning direkt.

4 reaktioner på ”>Mer om tygisar

  1. >Nu måste vi verkligen ses snart så jag kan få dumpa av nästa storlek fuzzisar på er ;)Roligt att läsa din genomgång!

  2. >Det här var intressant läsning för mig, känner förstås till att det finns tygblöjor men visste inget om dem. Tänker fortsätta vara lat och använda mig av engångsblöjor, miljön får jag försöka spara på på något annat sätt.

  3. >Karolina – Ja, det vore toppen! Både att ses och att få fler fuzzisar för nu måste vi tvätta lite för ofta.Anna – Alla sätt att tänka på miljön är ju bra. 🙂 Jag tänker att alla har nog någon miljöbov i livet men så länge man tänker på miljön annars så kan det nog jämna ut sig.

  4. >Oh, tygblöjor är skoj!Måste säga att alla olika sorter har sina fördelar. Denna gång blir det en salig blandning med tyngdvikten mot ärvda vikblöjor och ärvda blöjbyxor (kan rekomedera de från Nature Babies!)för att hålla det snabbtorkat, billigt och miljövänligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s