>Reavarning!

>De senaste dagarna har jag gjort två rundor på stan – dels behövde jag byta en dublettpresent vi fått vid namngivningen och dels skulle jag införskaffa lite mer material till ett garderobsprojekt jag har på gång (mer om det senare). Fram tills dess hade det helt undgått mig att det var slutspurt på rean, men väl på stan gick det inte att undvika. Stora röda rea-skyltar överallt med lockrop som ”halva priset på reapriset”.

Inte bra. Jag märkte att jag direkt började resonera med mig själv om att jag ”bara skulle gå in och kolla lite”. Reor har alltid varit min akilleshäl när det gäller shopping. Visst har jag gjort många fynd, men det kan inte jämföras med otaliga felköp som gjorts bara för att det varit billigt och jag drivits av känslan att ”passa på”. Det har inte varit dåliga saker, men onödiga saker helt enkelt som inte blivit använda så mycket som de borde. Som ett exempel kan nämnas en jättefin klänning jag köpte förrförra året som bara blivit använd en gång – för hur ofta går man på uppklädd fest, och hur ofta används en specifik klänning om man har tio till i garderoben…? Eller ett par röda skor jag köpte för att jag har ett par likadana svarta som jag älskar. Men röda skor på mig som nästan alltid har svart, hur tänkte jag då? (Dessa sålde jag senare på Tradera, men tyvärr inte till samma pris som jag köpt dem för…)

Är du som jag? Mitt bästa tips inför rean är att inte besöka den alls. Men annars så är mitt råd att tänka efter om du verkligen behöver saken (och skulle behövt den även om den var dyrare) eller står du och sneglar bara för att det är billigt? Är svaret det senare – låt bli. Fundera gärna redan hemma på vad det är du behöver och vilka butiker du ska besöka. Försök sedan att stå fast vid det när du är ute i butikerna. Är du ute efter att uppdatera garderoben – satsa på basvaror av kvalitet. Ett tips är också att kolla upp om öppet köp eller bytesrätt gäller reavarorna och inte dra dig för att lämna tillbaka saker du ångrat att du köpt.

Själv kom jag ur denna rea med endast några klädesplagg till lilla E, och några saker till presentlådan. Känns helt ok, men den tid jag lagt ner på att ”kolla rean” och att motstå det shoppingsug som infann sig ger en lite fadd smak så här i efterhand.

4 reaktioner på ”>Reavarning!

  1. >Tidigare har jag gjort likadant som du när det gäller reashopping, handlat för att det varit billigt. Men nu har jag verkligen skärpt till mig, och tänker framåt innan jag plockar på mig allt fint jag ser och rusar till kassan. Jag vet med mig att jag inte använder storblommig och plagg i "somriga" nyanser under vinterhalvåret, så varför handla det nu och låta det damma i garderoben tills det blir vår och jag inte alls vill ha plaggen på mig ändå. Nä, de senaste svängarna vi varit på stan har jag hittat koftor åt både mig och Astrid samt lite "höstigare" överdelar som jag kan känna mig fin i när det är dax att gå tillbaka på jobbet i oktober. Kändes inte sådär jättekul att gå tillbaka i mina urtvättade favoriter, har kanske handlat 5 plagg till mig själv under föräldraledigheten fram tills att jag insåg att det snart är dax att börja om. Det var helt plötsligt mycket roligare att handla åt någon annan ;)Sv: Ja, häng på! Socker klarar man sig så gott utan, och träningen ger så mycket kraft och energi bara man kommit igång. Heja heja!

  2. >Hanna – Ja det lustiga är ju att man ofta vet om sina fallgropar, men ändå trillar i. Istället för att, som du skriver, tänka vad man faktiskt behöver och hålla sig till det.

  3. >Usch detta känns alltför bekant. Men så länge en undviker butikerna går det utmärkt. Som förälder tycker jag sällan att jag har tid eller ens lust att leta kläder på stan. Plus att ekoutbudet är skralt. Är mer peppad på att spendera shoppingtiden hemma istället, gärna i syhörnan med att göra om något gammalt till lite nyare och skojigare. Eller ordna en swap med några vänner. För TID tar det ju att gå på stan, och är den tiden verkligen värt resultatet av billiga nästan-fina kläder?

  4. >Maria – Det där med en swap har jag funderat mer och mer på. Kanske borde jag ordna en sån i vänkretsen inför hösten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s