>Bankböcker

>

Med tanke på börsens rörelser den senaste tiden är jag väldigt glad över att sommarens läsning varit ”Pengarna och livet” av Birgitta Piper, och ”Bankbluffen” av Joel Dahlberg. Tack vare dem har jag äntligen tagit tag i att se över mitt pensionsparande, och i rättan tid måste jag säga.

Jag anser mig ha haft rätt god koll på min privatekonomi generellt, och är pinsamt medveten om att mitt val att vara knuten till en av storbankerna troligen gett mig lägre sparränta och fler avgifter än om jag hade ”shoppat runt” bland de olika bankerna. Mitt problem har varit att jag inte känt att jag haft tillräckligt bra koll för att kunna göra ett bättre val. Det var med den utgångspunkten jag började läsa dessa böcker.

Bägge böckerna ger en genrell genomgång kring olika valmöjligheter för sparande och lån, snarare än att peka på konkreta placeringstips (även om Bankbluffen faktiskt nämner några sådana och också avslutas med lista över fonder). De tydligaste råden som bägge böckerna har att ge är att satsa på låga avgifter, läs det finstilta så att du har all info, jämför bankerna, och se till att förhandla om villkoren. Tänk på att banktjänstemännen faktiskt är säljare och inga oberoende rådgivare! Ytterligare ett råd som kommer från ”Pengarna och livet” är att man inte ska spara i ett sparform man inte förstår hur den fungerar. Det känns som ett vettigt råd, även om det för många innebär att man ska hålla sig till ett vanlig sparkonto.

Bägge böckerna är läsvärda. Även om jag tycker att det märks lite att ”Pengarna och livet” riktar sig till en annan generation än min (framför allt i kapitlet om pensionen), så är det en enkel och lättförståelig bok för den som vill lära sig mer om privatekonomi. ”Bankbluffen” är den bok som framför allt lärt mig skillnaden mellan olika typer av sparande och vad man bör vara misstänksam emot. Jag känner också att jag faktiskt fått en del konkreta verktyg för att kunna jämföra bankernas olika erbjudanden. Till exempel har jag nu lagt om allt mitt pensionssparande (PPM, ITP och det privata) till alternativ med lägre avgifter. Och inte nog med det – jag har faktiskt läst produktbladen för de olika fonderna jag valt och till och med känt att jag har förstått, om inte allt så en hel del. Informationen från böckerna gav mig också modet att kunna säga nej när min personliga bankman ville starta ett sparande i kaptialförsäkring med hög avgift till lilla E. Nu har vi istället valt ett vanligt sparkonto (med 1,85% i ränta) tills vi hittar något bättre alterntiv.

Mitt tips till er som inte redan är ekonomiska experter – läs minst en av dessa! Jag har funderingar på att även läsa ”Jämställdheten börjar i plånboken” – någon som har läst den och kan tycka till om den har något att tillägga till ovanstående böcker?

4 reaktioner på ”>Bankböcker

  1. >Ekonomi är faktiskt intressantare än man tror, åtminstone om man ägnar lite tid åt att läsa in sig och jämföra olika alternativ. Och allt känns så mycket bättre när man väl tagit tag i det. Jag har läst Jämställdheten börjar i plånboken och har recenserat den här: http://www.barnboksbloggen.se/?p=4063 Det är ingen bok fylld av praktiska och konkreta råd, men den innehåller intressanta fakta om ekonomi och jämställdhet och den väcker en hel del tankar.

  2. >Det är ruggigt spännande med privatekonomi faktiskt! Jag läser en del ekonomibloggar och jobbar för att kunna få ihop en rätt stor buffert (vilket förvisso sket sig nu när jag har levt utan inkomst ett tag). Och igår kollade jag faktiskt upp en annan bank än storbankerna där jag funderar på att öppna ett sparkonto! Mycket bättre ränta och inga avgifter. Det är dessutom jäkligt intressant att man faktiskt får SÅ mycket bättre ekonomi när man börjar tänka ekologiskt/frivillig enkelhet/medvetet. Hellre några kronor på banken för att göra det man vill än tusen billiga klädesplagg i garderoben liksom!

  3. >Hej Jenny, intressant inlägg och bra lärdom att låga avgifter urholkar sparandet. Vi har tagit fram ett verktyg när det gärller just premiepensionen, där du kan se hur stor betydelse tiondelar eller hela procent har, över tid: http://www.pensionsmyndigheten.se/oversikt.html Och så hoppas jag att någon av böckerna tipsade om att göra en pensionsprognos. Då får du med hela pensionen, inklusive tjänstepension och eventuellt privat sparande, inte bara allmänna pensionen som redovisas i orange kuvertet. Logga in här med e-leg eller pinkod: http://www.pensionsmyndigheten.se/prognos mvh /Mattias Bengtsson Byström, pressekr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s