>Friheten i att bo litet

>Jag brukar mest sucka över DN:s bostadsbilaga, som är tjock som hela tidningen tillsammans, men ändå åker direkt i återvinningen för att den bara innehåller annonser – men idag annonserades en intressant artikel på omslaget: Frihet och enkelhet på liten yta, om Ingrid Wase som supertrivs i sin lägenhet på 11 kvadrat.

Det går att bo på så här liten yta. Sist jag hade middag var vi åtta personer. Visst blir det trångt, men det är samtidigt så befriande, för jag köper inte en massa saker, och när jag har läst en bok så ger jag den vidare. Och när jag handlar något så kan jag unna mig det allra bästa, och jag kan resa mycket, eftersom jag bor så billigt. Livet blir väldigt enkelt, säger Ingrid Wase.”

Även om jag själv inte är så lockad av att bo så litet så är det inspirerande!

Annonser

12 reaktioner på ”>Friheten i att bo litet

 1. >Jag gillar tanken på compact living! Tyckte det var alldeles utmärkt när vi en gång flyttade från ca 70 kvm till 54. Fick rensa och engagera mig mer i smart förvaring. Men då var det bara jag och maken. Nu tycker jag att våra 95 kvm är underbart lagom.

 2. >Jag gillar också tanken, men samtidigt gillar jag att ha det luftigt. Vi bor på 67 kvm nu och det är toppen, men ett rum till E vore inte helt fel.

 3. >Åh, vi läser prick samma saker! Känner också att det är en enorm frihet att inte ha så mycket att ta hand om, prylar, bostadsyta. Inte så mkt att ansvara för, oroa sig för, behöva hinna med. Vi har 69 kvadrat, bra planerade så det är en 3a å jag vill inte byta den mot nåt stort å krävande. En balkong vore fint men det funkar utan också!

 4. >Om någon kunde komma och rensa rensa rensa här hemma, fixa fantastisk och fin förvaring samt en plats för en tvättmaskin, ordna ett kontor där barnen inte behöver gå och dra i allt hela tiden och där det finns plats för alla pärmar… DÅ skulle jag också vara nöjd med våra 70 kvm.

 5. >Motvalls – Ja, ju mer vi minskar ner här hemma, desto mer märker vi att man inte saknar de där prylarna. Och som du säger – tiden man vinner på att slippa bry sig om prylarna!Milo och Hanna – Jag tror som du skriver att det handlar mycket om att det måste vara organiserat. Smarta förvaringslösningar känns som a och o om man ska kunna bo litet. Hellre en etta med mycket garderober/klädkammare än en tvåa utan, ungefär. Vi har två klädkammare, men jag skulle egentligen vilja ha en till för nu är det lite trångt i en ena – då skulle vi kunna ha en för vanliga kläder, en för ytterkläder och skor, och som vi skulle kunna ha som linne- och städskåp. Perfekt!

 6. >Ja vi har ingen klädkammare alls. Dock en del garderober, men de sväljer ju inte mycket. Och så är det långt ner till källarförrådet, så där kan man inte ha saker man ska använda inom en överskådlig framtid. Vi har mycket grejer, men samtidigt är det mesta sådant vi faktiskt använder. Har man barn i två olika åldrar (1 och snart 5) dessutom så blir det ju ganska mycket saker eftersom de har olika behov… De kan inte riktigt dela på samma leksaker, böcker, möbler osv. Nej usch vad jag klagar, vill bara försvara rätten att vilja ha lite större hemma! 🙂

 7. >Fint fint men det gäller faktiskt ha råd med sånt kompakt boende, att kunna bo så här litet och ändå bekvämt. Man måste ju – som flera sagt – ha en massa smart extra förvaring och kunna bygga på höjden. Lycka till om man bor i hyreslägenhet…

 8. >Milo och Hanna – Ja, vi har ju en klädkammare i sovrummet och den tar verkligen alla mina och makens kläder förutom ytterkläderna. Och dessutom har vi extratäcken och liggdelen till vagnen där uppe. Hade vi haft garderober istället hade vi nog behövt 4-5 st.Det där med förvaring är verkligen något det bordes läggas krut på när det byggs nya bostäder!Anonym – Ja, specialanpassa kan man ju bara göra om man bor i bostadsrätt (om man inte har lust att plöja ner pengar i något man inte äger), men en del saker kan man ju faktiskt göra. Jag bodde i en hyresetta tidigare, och det var superbra förvaring – dels i köket men också en toppenklädkammare där jag faktiskt fick plats med allt som behövdes, från kläder till städprylar och extratäcken.

 9. >Tidigare hade jag mängder med böcker – på sista åren har vi 3 smala hyllor med bara pocket. När vi köpt eller fått ett jäng nya så rensas bokhyllan ut så de nya får plats och jag har tex haft en fest där alla deltagare fick med sig minst en bok hem… Alla blev väldigt glada! Och vi fick mer plats till i hyllan!

 10. >Hahah, kraschade min laptop när jag surfade ekopyssel.blogspot.com förra gången jag var här. Och för de senaste 2 månaderna har jag letat efter denna blogg, så tacksam jag ligger det på nytt! : D

 11. >. Några riktigt intressanta detaljer du skrivit på ekopyssel.blogspot.com Aided mig mycket, precis vad jag letade efter: D.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s