>Svensk mjölk?

>Via It’s easy beeing green har jag blivit uppmärksammad på en intressant och viktig debattartikel i SvD.

Nu flyttar Arla mjölkproduktionen till Danmark, och öppnar därmed för kossorna att äta GMO-foder och för att använda bekämpningsmedel som sedan länge är förbjudna här. I stället för lokal produktion och möjligheter till självförsörjning kan vi hamna i en sits där makten över vår matproduktion till stor del ligger i händerna på utländska multinationella bolag.

Trist tycker jag som helst vill se ekologiska och närproducerade produkter!

Annonser

4 reaktioner på ”>Svensk mjölk?

  1. >Jag jobbar som arlait men har lite att påpeka här.Storskalig drift måste vara att föredra framför gårdsmejerier. Detta genom att koncetrera kapaciteten så optimerar man diskar, istället för att producera 8000 liter disk och sedan diska så kan man köra 400000 liter och sedan diska och på så sätt minska miljöpåverkan.Sedan VAR/ÄR miljökotnaden för frakt 4 ggr högre för MILKO än vad Arla betalar för transporter, hur rimmar detta med småskalighet fördelar. Sedan när man kommer till konkurrens så är det som så att om Falköping mejeri med leveranser till och med GBG området lägger sig under arla i pris, hur ska arla möta detta? Om man sänker med 75 öre i samma region så kräver matgrosisterna samma pris i hela Sverige = omöjligt att konkurera.Sedan är det som så att Arla som global jätte ägs av svenska och danska lantbrukare. Svensk mjölk produceras i sverige av den svenska levererade mjölken. Till slut så får lantbrukaren närmre 3,50 Sek för 1 liter mjölk som kostar 7 Sek i affären och detta är aldeles för billigt. 50% av affärens pris går direkt i fickan hos svenska bönder. Hittar du något annat livsmedel (eller annan vara) där 50% går till tillverkaren så maila gärna. En kaffeodlare får ca 1-6 % av slutpriset för kaffebönor beroende om du dricker en latte på staden eller köper ett halvkilo….

  2. >Ursäkta men sedan vill jag även tillägga att ekologiskt producerat är ett hån mot 3'e värden och först när man visar hur egoistiskt vi agerar som konsumenter genom denna "modenyck". Vi behöver en ny "grön revolution" som skedde efter 60 talet för att kunna försörja ALLA jordens invånare. Då kan det inte vara som så att välbeställda kan vara så kräsna att vi sprider massa extrakväve för att få ut minimalt med grödor så folk svälter ihjäl. Men denna diskution ligger nog ett par år framåt innan media börjar beskriva problematiken med ekologiska varor!

  3. >Våra produkter här i Sverige är till största del svenska, både i råvara och produktion. Vår röda Arla ko är ett sigill som garanterar 100% svensk mjölkråvara och finns på de flesta av våra produkter. Ekologiska produkter med KRAV-märkning är dessutom alltid från mjölkgårdar där vare sig kemiska bekämpningsmedel eller GMO-foder används oavsett ursprungsland. Läs gärna våra direkta svar till debattartikeln Kommentar till debattartikel http://bit.ly/uGBPJX och Replik till gårdagens artikel i SvD http://bit.ly/u1MP4U. Skickar även med länken till KRAV.se http://www.krav.se/ Ha en bra dag!

  4. >Den anonyma kommenteraren, är det också Elin på Arla eller en helt annan person? Jag barar undrar varför man väljer att vara anonym i en kommentar som denna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s