>Plastpåse vs tygkasse

>

Eftersom det dök upp många kommentarer om miljövänligheten i tygkassar och vad man då använder som soppåsar, så har jag skrivit ihop ett eget inlägg om detta:

Vi svenskar använder i genomsnitt 320 plastpåsar per år, och faktum är att detta inte anses vara något problem i samhället eftersom de flesta plastpåsar förbränns och omvandlas till energi. Så enkelt tycker jag dock inte riktigt att det är. 320 påsar per person betyder att för att återanvända alla dessa som soppåsar så behöver du nästan fylla en soppåse om dagen. Om du har ett enpersonshushåll – för två personer blir det nästan två påsar om dagen. Gör man det finns det nog större miljövinster att göra genom att försöka minska sitt sopberg – källsortera förpackningar, minska matsvinn och att kanske övergå till återvinningsbara produkter istället för engångs.

Så länge du återanvänder alla påsar som du tar så kan man kanske säga att det går på ett ut, för du behöver ju ändå köpa en annan påse att lägga soporna i. Problemet uppstår väl snarast när vi samlar på oss fler påsar än vi kan återanvända som soppåsar. Vi får ju inte bara påsar i matbutiken, utan även när vi handlar på apoteken, systembolaget och i diverse andra butiker. Använder du dessa också som soppåsar? Innan jag och maken började använda tygkasse och köpa särskilda soppåsar var det mer regel än undantag att påslådan svämmade över av alla påsar vi samlat på oss. Sedan har det självklart också betydelse vilka påsar vi använder. Flera butiker har tagit fram mer miljövänliga påsar, men det finns också komposterbara påsar att köpa på rulle.

Att använda tygkasse i butikerna och köpa särskilda soppåsar ger dock en annan vinst – den ekonomiska. En plastpåse i matbutiken kostar ca 2 kr, medan en soppåse kostar ca 1 kr st. Köper din familj 300 påsar per år blir det alltså en besparing på 300 kr mot att köpa butikens vanliga påsar.

Min slutsats? Mitt tips är fortfarande att köra tygkasse, framför allt för att man helt enkelt inte samlar på sig fler påsar än man behöver, plus att det blir billigare. Annars funkar det ju bra att köpa vanliga matpåsar, så länge man använder de som soppåsar också. Börjar ett påsberg att växa är mitt tips att köra tygkasse till berget är borta.

Annonser

10 reaktioner på ”>Plastpåse vs tygkasse

  1. >Jag Vågar Vägra Plastkasse, som min kompis så fint kallade det..Handlar jag nån liten grej tackar jag nej till påse och tar det i väskan, handlar jag några få matvaror tar jag det i handen eller i en sån där liten, tunn, genomskinlig pensionärskasse. Inbillar mig att de är ett bättre alternativ än de vanliga kassarna. Fast bäst är ju förstås tygkassen! Ska nog önska mig en snygg en i julklapp!Sv: Ja, det är kul att ha lite säsongsbetonad på bloggen, även om det mest är headerbyte som försiggår hos mig.Vi gick genom öppna förskolan, men även räddningstjänsten och Röda Korset har här uppe. Hos Röda Korset var man tvungen att vara medlem tror jag, men räddningstjänstens är gratis! Vi lärde oss en hel del bägge två, och är glada att vi tog chansen. Rekommenderar det verkligen!

  2. >Bra där! Nu kommer vi hamna i situationen att vi ska sopsortera direkt i vår soptunna så då¨kommer vi ju inte behöva dessa soppåsar. Dags för flergångskasse!

  3. >Matilda – Jag blir alltid bra för önskeinlägg. Ska knåpa ihop ett sånt inlägg inom kort!Hanna – Det är ju toppen! Den på bilden kommer för övrigt från Envirosax och jag är toppennöjd med den.Lisa – Åh vad bra!

  4. >Alltså, vi har typ slut på plastpåsar ganska ofta. Nu när någon av oss är föräldraledig så behöver ju den som har vagn (speciellt inte nu med åsnan!) ta någon kasse utan allt läggs direkt i vagnen. I förra veckan gick jag till Konsum och handlade och köpte en extra kasse bara för att vi hade helt slut hemma… och soporna tar ALDRIG helt slut hemma. Även småkassarna använder vi faktiskt. Hm, då går vi nog på plus minus noll på plastkassefronten.

  5. >Anna – Vad bra, då funkar det ju verkligen för er utan att det blir någon överkonsumtion av plastpåsar. Särskilt att ni även använder småpåsarna för mitt intryck är att just de blir liggande i lådan.

  6. >Vi kör en kombi. Har soppåsar hemma till när plastkassarna är slut. Vi använder upp alla påsar oftast. De mindre har vi t ex i badrummet i hinken där – systembolagskassar är perfekta till det! Jag använder de mindre också till att ta med lunch till jobbet i. F ö köper vi ziplockfryspåsar å återanvänder. Vi fryser in barnmatsportioner i stor muffinsform/isfack å trycker sen ut de frusna bitarna i ziplockpåsarna som kan diskas flera gånger om de ens blir "smutsiga".

  7. >Motvalls – Bra att ni använder upp alla påsar! Jag har faktiskt inte testat de där ziplockspåsarna men nu måste jag ju göra det! Tack för tipset!

  8. >Jag har två påsar i väskan, en tygpåse och en envirosax (tror jag att den heter), så på det sättet sparar jag in en massa påsar. Jag tackar nej till påsar oftast när jag handlar (men expediterna är oftast så vana att stoppa saker i påsar så det händer titt som tätt att jag kommer hem med en påse ändå för att jag inte orkar "bråka"). Och ändå svämmar påsförvaringen över…!

  9. >Anna/Fru C – En Envirosax är det som vi har på bilden. Jag och maken har varsinn och vi är supernöjda. Jag försöker också säga nej till att få påsar i butiken, men ibland hinner jag inte med. De påsarna brukar vi dock återanvända som påsar i badrummet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s