>Vilken gran ska man ha?

>Egentligen är jag väl lite för sent ute med det här inlägget, då de flesta svenska hushåll troligen redan köpt gran. Dock är detta en fråga som återkommer år efter år: Vilken gran är mest miljövänlig – den äkta eller plastvarianten?

Enligt Egentligen är plastgranen miljövänligare om den behålls i över tio år, men då är detta endast kopplat till koldioxidpåverkan. En riktig julgran har ett koldioxidavtryck på 3,5 kg, medan en plastgran har ett koldioxidavtryck på 40 kg, enligt den mätning som Egentligen hänvisar till. Dock finns det fler aspekter att ta hänsyn till. Plastgranar är oftast tillverkade av PVC, som när det förbränns kan bilda giftiga och cancerogena dioxiner. Dessutom innehåller granen ofta ftalater, som kan vara hormonstörande och misstänkt cancerogena.

Det som kan vara bra att tänka på om du köper en vanlig gran är att försöka hitta en så närproducerad som möjligt. Många granar är huggna i Danmark och transporterade hit, vilket så klart är sämre ur miljösynpunkt än en som inte behöver transporteras lika långt. Det är också bättre att satsa på en vanlig gran än en ädelgran, då den senare kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än vanlig gran.

Det bästa är kanske att göra som min mormor, som planerade ett gäng granar när min mamma var liten. Kanske har du en plats på tomten som passar perfekt för en liten granodling?

En reaktion på ”>Vilken gran ska man ha?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s