Tygblöjor: hur gör vi?

Jag har fått en del frågor om hur det fungerar praktiskt med tygblöjor, och jag började med att infoga lite info i förra inlägget, men insåg att det blev väldigt långt så det får bli ett eget inlägg för den som är nyfiken att veta mer om hur vi använder tygblöjor. Varsågoda:

Vi har ca 23 tygblöjor och i samband med att vi använder engångs på natten och när vi är ute så räcker dessa ungefär tre-fyra dagar (framför allt beroende på hur mycket vi är ute). Just nu har vi enbart pocketblöjor vilket innebär att ett blöjbyte alltid blir en smutsig blöja, men har man blöjbyxor med inlägg så kan man ibland återanvända blöjbyxan och bara byta inlägget.

I blöjorna lägger vi också rispapper. Rispappret ska suga upp en del fukt och gör att det är enkelt att lyfta ur bajset ur blöjan och spola ner det i toaletten.

Under skötbordet har vi en korg för rena blöjor och för de smutsiga har vi en påse i pul-tyg. Jag vet att många använder en hink med ett tätslutande lock för att undvika dålig lukt, men då vi inte har egen tvättmaskin och därmed inte alltid kan vara säkra på att få tvätta när det behövs, så har vi valt att hänga blöjorna på tork och sedan lägga dem torra i påsen. På så sätt blir det inte äckligt om det råkar gå en dag extra utan att vi kan få tvätta.

Visst vore det smidigare med egen tvättmaskin, men tvättstugan funkar det med. Vi har endast vid några tillfällen varit med om att vi inte fått tvättid och därmed varit tvugna att använda engångs ett par dagar, men annars har det funkat bra. Vi tvättar blöjorna med lite tvättmedel och inget sköljmedel. Tvättnötter som vi använt tidigare har jag läst att man inte ska använda till tygblöjor då de kan täppa till PUL-tyget, liksom såpabaserat tvättmedel. Vi växlar mellan att tvätta på 60 och 90 grader. Vi tvättar gärna i låga temperaturer med tanke på miljön, men vill ibland låta blöjorna få en ordentligt genomgång för att unvika unken lukt. Ättika i sköljvattnet eller lite bikarbonat har jag hört också ska kunna hjälpa, men det är inget vi testat ännu. Oftast hängtorkar vi blöjorna, men ibland kör vi dem i torktumlaren, dels för att spara tid, dels för att PUL-lagret tydligen ska bli tätare av det.

Vi är som tidigare sagt väldigt nöjda med vår användning av tygblöjor. Det är himla smidigt att alltid ha blöjor hemma, E har väldigt sällan röd rumpa, och det känns bra att kunna slå ett slag för miljön och samtidigt spara lite pengar.

2 reaktioner på ”Tygblöjor: hur gör vi?

  1. Pingback: Samlad info om tygblöjor | Ekomamma i stan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s