Köpa begagnat – lite om garantier

Jag är ju ett stort fan av att handla begagnat – det är oftast billigare, bättre för miljön och i viss mån även bättre för en själv eftersom gifter hunnit tvättas ut textilier. Men det finns ändå vissa saker att känna till och att tänka på när man köper begagnat.

En sak är att den garanti du får i butik inte gäller, även om du får kvittot av säljaren och det finns garantitid kvar. Detta gäller nämligen bara förstaköparen. Samma sak gäller konsumentköpslagen som säger att du har rätt att reklamera inom tre år. Lite surt kan jag tycka, varan är ju lika gammal oavsett ägare och har ju då gått sönder ”i förtid”. Kolla ändå alltid om det finns butikskvitto, även om du inte kan reklamera, eller om garantin har gått ut, för på så sätt vet du att du inte köper en stulen vara.

Det kan tyckas lite avskräckande att inte ha garantin, men ofta kan det löna sig att köpa begagnat även om du behöver laga varan. Vi köpte vår vagn begagnad, den var då två år och i gott skick och vi betalade cirka 60 procent av nypriset. Nu efter ett år gick bromsen sönder och även om vi inte vet kostnaden för lagningen ännu så kan jag säga att vi inte kommer att komma upp i de resterande 40 procenten…

Köper du av en privatperon har du ingen ångerrätt så det gäller att du är säker på köpet. Däremot har du ett visst skydd om varan skulle visa sig vara felaktig, till exempel om varan inte stämmer överens med säljarens information.

För second hand-butiker gäller att man har rätt att kräva att butiken åtgärdar eventuella brister eller ger dig prisavdrag för sådana fel som du inte blivit upplyst om eller själv kunnat upptäcka vid köpet. Samtidigt gäller det ju begagnade varor så vissa brister får man som kund acceptera.

Källa: Konsumentverket

Annonser

2 reaktioner på ”Köpa begagnat – lite om garantier

  1. Jag har handlat nästan allt begagnat i tio års tid och har aldrig varit med om att den begagnade varan haft ett sådant fel att det skulle varit mer lönsamt att köpa nytt istället.

    • Håller med, oftast lönar det sig ändå att köpa begagnat. Men jag tycker att det ändå är bra att veta vad som gäller så man inte står där och tror att man ska kunna lämna tillbaka varan till butiken och få den lagad gratis och sen känner sig lurad när det inte går. Bättre då att tänka att om varan behöver lagas så har man ändå oftast tjänat på köpet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s