Min vecka med menskoppen

Det var ju inte särskilt länge sedan jag slog till och köpte en menskopp, och jag trodde aldrig att det skulle gå så snabbt att bilda den sig en uppfattning om den, men redan nu kan jag konstatera att jag älskar den!

Första dagen var vi inte helt överens, det ska erkännas. ”Hur ska jag någonsin få in snitsen på att ta in och ut den här?” var min första tanke. Sedan var det också det där med pinnen som min vän sagt att hon ”kände av” de två första menstruationerna. Själv kunde jag knappt gå! Jag var med en kollega ut och köpte lunch och min gångstil påminde väl ungefär om den jag hade dagarna efter att E föddes.

Ett och två klipp senare kände jag dock inte av den alls, och ungefär nu började vi komma överens på allvar. Redan efter ett par dagar funderade jag på varför jag inte skaffat en innan, och inser att jag aldrig kommer att använda något annat.

5 anledningar till varför:

 • Det är såklart superbra för miljön. Tänk vad mycket engångsartiklar som sparas in bara genom att en enda kvinna använder menskopp istället. Tänk om alla kvinnor skulle göra det!
 • Det är ekonomiskt. Tänk bara vad mycket pengar vi lägger på engångsmensskydd. Det går ganska snabbt att spara in den summan när man köpt en menskopp.
 • Jag känner mig säkrare. Efter att E föddes har jag haft kraftiga blödningar och mycket problem med läckage  – men inte med menskoppen!
 • Jag behöver byta mer sällan. Som sagt har jag fått kraftigare blödningar efter E, och när det varit som värst har jag behövt uppsöka toalett varannan timme. Inte så kul, men med menskoppen har det räckt med att sätta in den på morgonen och tömma den när jag kommit hem från jobbet. Vilken frihet att kunna gå in på ett möte och inte behöva hålla kolla på klockan! Dessutom har jag inte (som tidigare) behövt gå upp på natten, utan jag har kunnat sova hela natten igenom utan att behöva oroa mig för blod i sängen!
 • Den känns inte att den sitter där den sitter! Tamponger tycker jag kan skava, och en binda kan kännas klumpig i byxorna, men när jag väl fick till längden på pinnen och sätter den rätt så känns den inte alls.

Har du inte redan funderat på att skaffa en, gör det! Jag tror inte att du kommer att ångra dig!

15 reaktioner på ”Min vecka med menskoppen

  • Trist att det inte funkade för dig, men det är ju inte säkert att det är rätt för alla. Min egen tanke är att huvudsaken är att man har provat alternativen och inte bara kör på samma gamla vanliga för att man tycker att det verkar ”konstigt” eller liknande.

 1. Detta kanske man skulle ta och införskaffa sig. Ska absolut kollas upp när mensen dyker upp efter förlossningen sen..

  Och tack för din komplimang om min älskade mage!
  Kram

 2. Jag skulle absolut skaffa en men min hormonspiral har helt trollat bort min mens så just nu behöver jag faktiskt ingen. Även i normala fall har jag extremt sparsam mens, knappt att jag ens använder bindor.. Jag bara tvättar lite oftare då. 🙂

 3. kanske ska ge min en chans till, jag provade den och det gick helt enkelt inte att få in den och ont gjorde det också. försökte och försökte men jag blev nog ihoptråcklad för bra efter förlossningen..

  • Aj då. Jag tyckte att det gick lättare om jag blötte den, som det också stod i instruktionerna. Sen vek jag den mer som en ”strut” än som ett hopvikt papper eller hur man nu ska beskriva det.

 4. Tack för rapport! Hur fungerar det med rengöring? Bara skölja av?
  Mellan mensperioderna har jag hört att man kan koka den, känns lite läskigt o göra det i en kastrull man har mat i sen bara, haha 🙂
  Kram

 5. Jag har använt menskopp i typ 5 år nu! Jag verkligen ÄLSKAR det! Skulle aldrig någonsin igen kunna tänka mig något annat mensskydd. Man behöver aldrig oroa sig att skyddet är slut, som med tampong och binda, man behöver inte fundera på var man ska slänga den osv….helt enkelt överlägset bäst! 😀

 6. Kul att du gillar din menskopp! Sedan jag skaffade min vill jag missionera om menskoppens förträfflighet för alla och envar 🙂

 7. Pingback: Bästa och sämsta köpen 2012 « Ekomamma i stan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s