Tre enkla eko

Det var ganska länge sen nu som jag fick en fråga om att skriva lite tre enkla eko om blommor, men när skulle det passa bättre än nu, när tulpansäsongen har börjat och snödropparna visat sig i rabatterna?

Jag är visserligen ett stadsbarn, men har en mormor med extremt gröna fingrar, och lite info kan man ju hitta på nätet också. 🙂 Med det vill jag bara säga att flera av tipsen nedan har jag inte testat själv, men det verkar funka för andra, så testa gärna!

1. Visst är det trevligt med en bukett snittblommor hemma, men det är inte särskilt bra för miljön. Dels används ofta mycket bekämpningsmedel, dels fraktas ofta blommorna långt med flyg för att komma till oss.

När du vill köpa blommor, välj därför gärna ekologiska sådana. Interflora skriver på sin hemsida om olika punkter de jobbar med för att minska sin miljöpåverkan. (Sedan vet jag tyvärr inte hur bra de är på att efterleva det, kanske någon annan som vet.)

Ett tips är att köpa svenska, ekologiska tulpaner – brukar finnas i stora matbutiker nu när det är säsong. Både tilltillgängligt, hyfsade priser och miljövänligare.

2. Ta tillvara på naturen – regnvatten är bra bevattning även för krukväxter. Bra gödsling för växter ska vara kaffesump (särskilt för rosorna enligt min mormor) eller avkoket efter potatiskok.

Färska äggskal är näringsrika och ska fungera utmärkt som blomsternäring om man låter dem dra i en vattenkanna som får stå en dag. Jag har också läst någonstans att man kan blanda i lite hjortronsalt i blomvattnet och att detta ska vara bra näring för växterna.

Mot ohyra ska det tydligen fungera bra att blanda en del äppelcidervinäger och två delar vatten. Även såplösning (en halv deciliter såpa per deciliter vatten) ska fungera.

3. Återanvänd! Många blomsterlökar kan tas om hand och sättas igen nästa år. Skott från dina krukväxter blir nya krukväxter. Inte så sugen på att ha många av samma sort? Ordna ett byte med en vän!

Bidra gärna med ekovänliga blomstertips i kommentarfältet!

6 reaktioner på ”Tre enkla eko

 1. Istället för en gå-bort-blomma till vänner och bekanta kan det funka med grönsaker istället, knyt ett band runt rotstocken på en stor frodig broccoli eller bind ihop 3 purjolökar kanske? Välj ekologiskt då såklart!

 2. Plocka in blomster från rabatten/diket eller en vacker kvist under sommaren 🙂

  Sv: Ja, bara jag tänker minsta tanke på hur livet skulle sett ut utan Astrid, och hur fantastiskt det är att hon är här, så trillar tårarna. Varje barn är verkligen ett mirakel!

 3. Om man väl köper t.ex tulpaner så tycker jag man bör tänka på att snitta om dom varje dag samt byta vatten. Iskallt ska det va. Då håller dom åtminstone längre.

  Sen är ju jag ett orkidéefreak och tänker att tar man väl hand om dom så blommar dom ju om och om igen! Jag har sju stycken, oxh det är ju alltid några som blommar..

  Kram!

  • Min mamma sa att man kunde ta i en isbit i vattnet över natten, låter ju galet men ska tydligen funka.

   Jag älskar orkideer, men är riktigt dålig på att ta hand om dem tyvärr. Den jag hade nu var på väg att blomma om, men så glömde jag att vattna den lite för länge… 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s