Att resa med en snart 1,5-åring

Att resa med E gick verkligen superbra. Visst tryter tålamodet och springet i benen dyker upp då och då när det kanske inte är helt lägligt, men överlag är jag imponerad över hur smidigt det faktiskt gick.

Ett hett tips är att resa med övrig familj eller vänner. Vi hade med oss E:s mormor samt morbror och hans tjej och det var verkligen toppen att få lite avlastning då och då. Bara att kunna få vila lite tillsammans eller gå ner till stranden och ta ett dopp själva var guld värt. Sedan var det också trevligt med lite extra sällskap när vi bytte av varandra med att springa efter E, och att någon annan sprang efter då och då. Jag hoppas och tror att sällskapet tyckte att det var lika trevligt. E är ju faktiskt himla rolig att umgås med just nu.

Resandet
Jag hade hört innan att så små barn som E sällan får problem med öronen vid flygningar, men för säkerhets skull sprayade vi henne med babynässpray innan start och gav henne även vatten i flaska och Ellas fruktpuréer att suga i sig. Bägge gångerna somnade hon när planet lyfte så det verkar inte ha varit några problem.

Att hålla henne sysselsatt var en annan sak. Vi hade med oss favoritboken, lite kritor och så hade jag laddat mobilen med en mängd barnappar. Roligast var dock att flörta med olika passagerare och att hoppa runt mellan oss fyra vuxna.

När det gäller resor på orten så hade vi medvetet valt hotell så att vi inte skulle behöva ta taxi med E så att vi skulle slippa oroa oss för brist på bilbarnstolar. Vi bodde på ca 30-40 minuters promenad från staden där vi åt middag varje kväll och det funkade utmärkt att knata och låta E somna i vagnen på vägen hem.

Vagn och barnstol
Vi hade turen att få låna en paraplyvagn av en vän och det var verkligen guld värt. Så smidigt! Även om vår vanliga vagn är liten och smidig den med så kommer vi absolut att använda paraplyvagn när vi reser igen.

I bagaget hade vi packat en sack’n’seat utifall att det inte skulle finnas barnstolar på restaurangerna, men vi behövde faktiskt inte använda den en enda gång. På hotellet hade de dessutom ställt in en barnstol på vårt rum så den kunde E sitta i när vi åt frukost.

Mat och blöjor
E var för liten för att få mat på planet, så till henne hade vi med oss en burk för varje resa, och dessutom några förpackningar fruktpuré och russin för att hålla henne sysselsatt. Annars äter hon samma sak som vi, så på restaurangerna bad vi bara att få en extra tallrik till henne och så delade vi med oss av de gigantiska portionerna. Vi bodde på lägenhetshotell så när det ibland inte funkade med hennes mattider så svängde vi bara ihop en grekisk sallad på rummet.

Blöjor hade vi hört skulle vara dyrare i Grekland än i Sverige men vi kände att vi inte orkade släpa med oss så vi köpte där. På vår ö (Karpathos) var de bara marginellt dyrare än i Sverige (ett vanligt paket kostade ca 149 kr), däremot var det väldigt utplockat i butikerna så det fanns bara små paket i rätt storlek och när vi skulle handla andra gången var även de slut så vi fick köpa en storlek större än vad vi brukar (vilket inte var helt optimalt). Hade vi åkt igen hade vi nog gjort oss besväret att ta med oss.

Kläder och solskydd
Vi hade med oss Eco Cosmetics solskydd i spf 15-20 till både oss och E, två tuber räckte perfekt. Vid bad hade E en uvdräkt och blöjbadbyxor och i övrigt försökte vi att täcka henne så gott det gick. Det var dock väldigt varmt så vi lättade på det där med heltäckandet efter ett par dagar, men hon var nästan hela tiden i skuggan och har knappt fått någon färg så det känns helt ok.

En sak som vi inte hade med oss var badskor. Jag hade sneglat på sådana innan men tänkt att det nog inte skulle behövas, men sanden var himla varm så vi köpte ett par på plats.

Av vännen med resevagnen hade vi även fått låna ett uv-tält med då vi endast har en kabinväska så gick det inte ner så jag kan inte uttala mig om det är bra eller inte. Istället satt E (och ofta jag) under ett parasoll och det funkade bra.

Något som jag inte tagit upp och som ni undrar över?

 

9 reaktioner på ”Att resa med en snart 1,5-åring

  • Ja, det är verkligen skönt. Jag försökte att kolla in dina tips innan, men kunde inte hitta dem tyvärr.

 1. Håller med dig i allt du skriver 🙂 Det blir inte svårare än man gör det till, har man en avslappnad inställning så blir det så mycket enklare 🙂

  Sv: De är för fina tillsammans, småkusinerna..Helt otänkbart att vi om några månader har en liten plutt här hemma 🙂

  Det var verkligen bra packat! 🙂

 2. Härligt att det gick så bra. Vi åker ju till sol å värme om ett par veckor. Tänker att vi inte ska släpa med för mycket utan hellre isåfall komplettera på plats med sånt som badskor å liknande om det liksom behövs. Ska försöka få låna en ergobabysele av en kompis dock för det tror jag vi kan behöva som komplement till paraplyvagnen. Kommer att vara i både Bangkok å Phnom Penh å Edith vill gärna gå själv ofta numera så när hon vägrar vagn tänker jag att sele blir bra.
  Är lite rädd att hon inte kommer acceptera att bara äta thaimat för övrigt. Ska nog plocka med ett paket mjölkersättningspulver å ett paket grötpulver som back-up. Hade ni med nåt sånt?

  Kram!

  • Åh vad härligt att ni också kommer iväg, och smart att inte släpa med för mycket saker. Ergosele funderade vi på, men de vi har i bekantskapskretsen används så flitigt så jag tänkte att vi klarar oss nog utan. E brukar acceptera vagnen när hon väl sitter i den och här fanns det mycket att kolla på så det gick bra.

   Vi hade inte med grötpulver eller liknande, framför allt för att E började vägra gröt vid ettårsåldern och välling har hon aldrig ätit. Maten där är inte så annorlunda, så vi förstod att hon skulle äta det mesta så vi funderade inte över den frågan, men jag vet att andra skrivit om att de haft med burkar utifall.

   • Ja vad gäller sele tänker jag mest att det kan vara dåliga promenadvägar, höga trottoarer å dumma trappor i Bangkok. Har ju bott där själv men aldrig varit runt med barn så jag vet inte riktigt. Vill dock inte vara med om att barnet absolut vill gå själv i den trafiken liksom…

    Burkar skippar vi, finns nog i värsta fall på plats men E gillar inte burkmat nåt vidare. Gröt går alltid ner men välling vill hon bara ha om den är på färdig tetra å det orkar jag inte släpa med precis… Mjölkersättning funkar å jag tänker att det kan vara bra i värmen också så att hon får i sig nåt om det krisar eller hon blir sjuk eller nåt. En paket sån väger ju inte mycket.

 3. Pingback: Att resa med en 2,5-åring och en sexmånaders bebis | Ekomamma i stan

 4. Pingback: Resa lätt med två barn | Ekomamma i stan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s