BM-besök

Här kommer en liten rapport från besöket hos barnmorskan. Jag har samma barnmorska som med E, och det känns verkligen skönt att vi redan har en etablerad kontakt som jag känner mig trygg med. Jag kan annars tycka att det är jobbigt att knyta an till nya personer och att våga ställa dumma och fåniga frågor.

Ofta blir jag dock så lugn av att komma dit att gnället bara rinner av mig. Nu glömde jag t ex att berätta om min oro för att jag ätit för mycket östersjöfisk och att jag också råkat ta läkemedel som det stod att gravida inte skulle ta. Jaja, det viktiga är att vi fick gjort det jag var där för, att ta lite prover, mäta magen och lyssna på den lillas hjärta. Så här såg det ut:

Blodtryck: Minns inte var hon sa men kommentaren var ”ja, inte är du någon högtryckare du…”
Glukos: 5,7
Hb: 121
Magen: 25 cm
Hjärtljud: 144
Viktuppgång: 8,5 kilo

Det mesta helt ok alltså. Men eftersom jag hade sämre järndepåer den här gången så tyckte hon att jag borde äta järntabletter. Det ska jag tydligen bli piggare av, fast jag tror mer på att jag skulle bli piggare om E började sova bra igen.

En trist sak med besöket var att jag fick veta att de inte har några föräldragrupper för återföderskor. Jag som älskade min fina mammagrupp från när vi väntade E, och som jag träffade en gång i veckan från att vi började räkna ner till bf tills att jag började jobba. Så nu har jag börjat fundera på att styra upp en egen mammagrupp, gärna med mammor som tycker att det är viktigt med jämställdhet och miljö. Jag vet att flera som läser här har mammagrupper som ni träffat på nätet, ge mig gärna tips om hur ni hittade dem.

 

 

11 reaktioner på ”BM-besök

 1. Skönt att allt såg bra ut! Jag kan för allt i världen inte förstå varför det inte tycks vara viktigt med nätverkande för andragångsföräldrar? För de allra flesta tror jag inte att föräldragrupperna enbart handlar om att få information inför förlossning, första tiden med barnet osv, utan att det är mestadels den sociala biten. Är glad att de ändrade på konceptet på min mvc, även om jag är den enda omföderskan så är det guld värt att få träffa andra som kommer vara hemma samtidigt och kunna bolla frågor och funderingar med.

  Sv: Vi började på senare tid att skriva upp viktiga saker i kalendern, men eftersom att det inte blev någon rutin så är det väldigt bristfälligt 😀 Ska försöka vara bättre på att komma ihåg den här gången..men vi får väl se hur det går 🙂

  • Som min bm lade fram det så handlar föräldrautbildning mest om information, men det tycker jag inte riktigt stämmer precis som du skriver. Nu för tiden kan man ju få veta det mesta på nätet ändå, så jag tycker också att det sociala är det viktigaste. Även om man får en grupp på bvc så dröjer ju det och det är ju halva nöjet att få gå och fika med stora magar den tiden man slutat jobba och bara går och räknar ner…

 2. Via familjeliv, vi var ett gäng som väntade första barnet samtidigt i Stockholm och som faktiskt hängde ihop (även om det kom till och föll i från folk) från tidig höst, det vill säga nästan enda från de positiva testen och hann ses några gånger som gravida också. När barnen sen tittat ut i april-maj-juni sågs vi åtminstone någon gång i månaden under sommaren och hösten. När färre var föräldralediga blev det naturligt färre träffar (det är också oändligt mkt lättare att hitta platser där det funkar bra att ses med tio spädisar än med 10 ettåringar), men vi hyrde en öppen förskolelokal (nästan retsamt billigt) och firade barnens ettårsdagar och har sen setts i lite olika konstellationer både med och utan barn + att vi har en låst tråd kvar på familjeliv och kontakt via FB. Förra veckan kom det första lilla syskonet, annars diskuteras mest inskolning just nu.

  Hade jag haft en ny bebis på gång hade jag mer än gärna hängt på och fått träffa andra med miljö- och jämställdhetsengagemang (har faktiskt tänkt tanken själv). Hoppas du lyckas hitta något gäng att hänga med. Kanske fler barn på Es förskola som ska få syskon samtidigt?

  • Kanske borde gå mer på Familjeliv då…hoppas att det inte är för sent att hitta några då det ju var ett tag sen det positiva testet.

   På E:s förskola tror jag inte att det är någon annan som ska få barn, inte nån som jag har sett i alla fall.

 3. Förresten – vi fick vår ”vanliga” mamma/föräldragrupp via bvc och av vad jag kan förstå så finns det bvc som hjälper till och samla ihop även de som inte är förstagångsföräldrar, men att det varierar mellan olika ställen. (annars kan en lapp på bvc säkert vara en väg också)

  • Ja, på vår bvc har jag sett att de ordnar föräldragrupper även för omföderskor, men då brukar de första träffarna vara när barnen är runt 2-3 månader och det tycker jag är lite trist…

 4. Bra initiativ!

  Jag och lilla räkan är gärna med även om vi kanske får en förstagångsföräldragrupp här på Kungsholmen.

  Har även en kompis i Bagis som blir andragångsförälder i slutet på november (de har en 4-åring sedan tidigare) och som är intresserad av den typen av frågor som jag skulle kunna fråga.

 5. Åhh när du skriver så där önskar jag att jag också skulle få barn snart så att vi kunde ha en föräldragrupp! Attans att jag inte lyckats synka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s