Så här klär jag mig i vinter

Att vara gravid på vintern sägs ha sina fördelar; man ska tydligen inte samla på sig lika mycket vatten och när sommaren sen kommer så har det gått tillräckligt lång tid sedan förlossningen så det är fritt fram att njuta av fina baddagar.

Det finns dock en nackdel, och det är det här med kläder. Vänner som har varit höggravida på somrarna har många gånger klarat sig med lite extra vida sommarklänningar, men när det gäller vinterkläder så behövs det oftast lite mer. Jag fick häromdagen frågan hur jag kommer att klä mig i vinter så nu delar jag med mig av min vintergarderob:

Satsa på en bra kappa
En bra kappa som är alinjeformad och som har tillräckligt med plats för magen är guld värd. Mitt tips är att köpa second hand och att undvika mammakläderna som oftast går upp väldigt mycket i pris på till exempel Tradera. Ofta går det att hitta bra vida jackor i det vanliga sortimentet. Jag har två jackor nu för hösten/vintern och ingen av dem är en mammajacka, men bägge har gott om plats för en stor mage. Den ena fyndade jag på loppis för en femtiolapp, och den andra budade jag nyligen hem på Tradera för 150 kr (inkl frakt).

Något tjockt att ha under
Lager-på-lager är alltid bra. Min vinterjacka för i vinter är inte lika tjock som den fjällrävenvariant jag annars har, men med en fleecetröja eller varm kofta under så funkar det finfint. Jag loppisfyndade en vindfleecetröja från POP på loppis nyligen och den hoppas jag kommer att bli perfekt som extra lager under jackan. Dessutom har jag kunnat använda den som jacka den period det varit lite varmare. Om plagget endast ska användas som ett värmade lager under jackan tänker jag att det funkar finfint med en stor stickad tröja bara – kanske har din partner eller en större vän någon du kan få låna?

Värm benen också
Benvärmare är något som jag visserligen använder även som ickegravid, men som gravid är det extra värdefullt eftersom jag den senare delen av graviditeten haft svårt att ha byxor. Ett par tunna leggins i vinterkylan är ingen hit så då är det toppen med ett par benvärmare som går att dra upp över benen.

 

För den som vill ha mer generella tips så har Underbara Clara skrivit två inlägg om gravid– och amningsplagg. Jag tycker hon har en riktigt bra poäng i hur man kan fortsätta att använda sina vanliga kläder även under graviditeten och amningsperioden. Klarar man sig utan att behöva köpa så mycket nytt är det ju toppen!

Min garderob var dock inte alls lämpad för en växande mage (många kjolar med tight midja och snäva toppar) så tyvärr fick det bli en hel del nytt för min del. Fast med ”nytt” som menas mestadels second hand.

När det gäller amningskläder så hade jag hoppats på att kunna ha mina fina skjortklänningar, men den nya mammakroppen passade tyvärr inte i dessa så att jag skaffat en hel del amningsplagg var toppen. Det är verkligen guld värt att ha en topp med smidig öppning så att det känns bekvämt att amma ute. För även om amning är helt naturligt så kände jag ibland mig inte helt bekväm med att bara knäppa upp blusen lite varstans. Skulle jag kunna haft skjortorna tror jag att jag hade investerat i ett bra amningslinne  att ha under.

Kläderna på bilden är först den höstkappa jag fick hem från Tradera i veckan, den andra bilden är från en vinterpromenad i v.39 med E i magen. Ingen av plaggen är som sagt mammakläder, men funkar bra ändå!

6 reaktioner på ”Så här klär jag mig i vinter

  1. Åh jag minns när vi möttes upp när du väntade E och jag T. Runda som bollar vankade vi fram längs vattnet. Och så mötte vi min kollega som är typ 197cm. Oj vad hon tyckte vi såg roliga ut 🙂

  2. Jag resonerar och har tänkt precis som du! För flera år sedan köpte jag en a-linjeformad ofodrad kappa på HM, och den hänger med fortfarande. Kan dra igen dragkedjan utan några som helst problem! Och nu när det känns lite kyligt att bara ha den vissa dagar, så har jag en oknäppt fleece under 🙂

    Sv: Det var spännande må du tro, och nu är jag än mer taggad än tidigare. Dock har det varit lugnt sedan dess, men nu är det max 2 veckor tills vi får Åttan i våra famnar 🙂

    Skönt att få tvätt och disk bortgjort, även om det inte är så kul när det just ska göras. Jag har tömt tvättkorgarna, städat badrummen och bäddat rent under gårdagen/kvällen och nu på morgonen, så bara Crille städat golven ikväll så har vi ett rent hem att njuta av i helgen 🙂 Om vi nu ska vara hemma.. 😉

    • Tänk att på den tiden mellan att du kommenterat och jag svara, så har du fått barn. Nu behövs inte a-linjeformat särskilt länge för dig till. 🙂

  3. Vad kul att lasa! Jag hoppas kunna anvanda nagra av de kapporna jag har. Vill INTE kopa nytt! Annars i kladvag funkar faktiskt tva par jeans fortfarande, och klanningar som ar losa i modellen. Har en hel del tights i jeansmaterial sen jag var gravid med A, och lite trojor. Provade mammajeansen igar och de var alldeles forstora, men jag ar bara glad att vanta lite till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s