Eko julklappstänk

I DN idag skrevs återigen att många inte köper sina julklappar förrän dagen före julafton. Än finns det alltså tid att tipsa om att tänka eko i klappshoppingen. Mina tips är inriktade på de lite yngre barnen som inte har så många egna önskningar, min givetvis är ett ekotänk bra även för större barn och för vuxna.

Leksaker

 • Undvik mjuka plastleksaker då dessa kan innehåller hormonstörande ämnen
 • Köp hellre en större sak av bättre kvalitet än många små, är ni många i familjen är ett tips att gå ihop och köpa en större sak tillsammans

Kläder

 • Köp kläder i ekologiska tyger
 • Undvik kläder med plasttryck på

Övrigt

 • Små barn behöver sällan hud- och hårvårdsprodukter, så vänta gärna med att ge bort sådant till barnet blivit lite större och välj då ekologiska alternativ
 • Även till mindre barn är upplevelser en bra present. Varför inte ge ett presentkort på ett besök på bio/teater med mormor/farmor, ett musiebesök eller kanske en myskväll med sagor. Garanterat uppskattat även av föräldrarna! 🙂
 • Eller kanske något mer praktiskt? Leksaker har barnet oftast i överflöd, men det kan finnas andra saker som är välbehövligt. Ett barn som närmar sig förskolestart har en uppsjö av saker som behövs – kanske en fin ryggsäck, en drickflaska i rostfritt stål eller en mattermos.
 • Kolla önskelistan. Ett tråkigt men bra tips då barnet slipper få något som de eller föräldrarna gärna undviker eller kanske redan har hemma. Användbara klappar är de bästa klapparna!

9 reaktioner på ”Eko julklappstänk

 1. Bra lista men du glömde nog det viktigaste eko-tipset. Köp begagnat! Det går att hitta saker i nyskick på exempelvis Tradera om man inte vill ha patina (något som de flesta barn ändå inte bryr sig om). God jul!

 2. Hoppas att våra släkter läser din blogg och följer dina tips 😉 I fjol fick Astrid vinterskor av sin farmor och farfar, en väldigt uppskattad present. Alla drivor av plastiga leksaker som går sönder skulle jag faktiskt kunna vara utan..fast hu vad otacksamt det låter!

  Sv: Hoppas att dagen vände för dig/er med och att du kryat på dig! Börjar du känna dug färdig på jobbet inför föräldraledigheten?

  • Vinterskor låter som en toppen present! Håller helt med om att vissa julklappar är nästan jobbigare att få än att inte få, men det är ju en känslig fråga det där med att önska sig saker eller saker som man vill undvika. En present är en present, säger många, men jag tycker ändå att man som förälder ska ha rätt att styra vad som kommer in i ens hem.

   Ja, både jag och E har piggat på oss, även om jag är rädd att det är en tillfällig uppgång för min del. På jobbet känner jag mig hyfsat klar, även om överlämningen inte helt har gått som jag velat. Känner framför allt att det här med att sova på dagen är toppen just nu då nätterna är himla jobbiga, och det är lite svårt att kombinera med att jobba.

 3. Har märkt att vår trångboddhet gör att folk faktiskt verkar tänka efter lite extra innan de överöser A med leksaker. Vi har hela tiden försökt önska henne större nyttiga saker, det finns de runt omkring som inte har något emot att lägga ganska mycket pengar och då är det ju väldigt bra om inte allt blir leksaker. Bärstol, cykelsits och cykelhjälm fick hon till förra julen och födelsedagen och i år får hon (eller har redan fått) en tripptrappstol från mormor och morfar och en ärvd växasäng från kusinerna med föräldrar. Vi har också passat på att önska en extra uppsättning tjockvantar och ullunderställ. Personligen tycker jag också att typ hemstickade koftor och liknande är suveräna att få som presenter.

  Vi är i grunden inte så förtjusta i önskelistor, men har insett att det är nödvändigt för att det inte ska bli alldeles tokigt. Vi har också pratat med svärmor och förklarat lite våra tankar där de skiljer sig från kusinerna och deras föräldrar, typ att inte Hello Kitty är svaret på allt.

  Hoppas att du snart får må bättre!

 4. Bra tips! Barn är ofta väldigt praktiska, jag tror att leksakshysterin mycket skapas av oss vuxna. Får man en leksakskatalog och frågan vad vill man vill ha klart man önskar sig plastleksaker. Min fyraåring har önskat sig krokar till hallen, färgglada som ska sättas i hans höjd. ”Mina egna” är nyckelordet här. Det kommer han självklart att få.

  • Håller helt med om att leksakshysterin skapas av vuxna. Särskilt tycker jag det märks när det blir hysteriskt redan när barnen är så små att de inte ens vet vad en julklapp är. Min mamma brukar berätta om när jag som liten mitt i julklappsöppnandet plötsligt var borta. Jag hade öppnat några få klappar och sen gått och satt mig för att läsa istället.

   Fina krokar var en bra presentidé, kommer faktiskt att sno den och sätta på E:s önskelista till födelsedagen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s