Ekotips i jul

gran

Häromdagen skrev jag om ekotänk när det gäller julklappar, men det finns ju mer att göra för den som vill tänka på miljön i juletider. Här kommer tre områden med tips på ekotänk:

Granen
I juletider dyker ofta debatten om vilken gran som är miljövänligast upp – den äkta eller plastgranen. Många vill gärna argumentera för att plastgranen är ett miljövänligt alternativ då denna kan användas år efter år,  men det spelar ingen roll om den så används i tio år, den äkta granen är ändå miljövänligare. Plastgranar är oftast tillverkade av PVC, som när det förbränns kan bilda giftiga och cancerogena dioxiner. Dessutom innehåller granen ofta ftalater, som kan vara hormonstörande och misstänkt cancerogena.

När det gäller äkta granar finns dock också en del miljömässiga val att göra. Det bästa är självklart att försöka hitta en så närproducerad som möjligt. Många granar är huggna i Danmark och transporterade hit och ju kortare transporter desto bättre. Det är också bättre att satsa på en vanlig gran än en ädelgran, då den senare kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än vanlig gran. Det finns kravmärkta granar, men tyvärr är det inte så lätt att hitta än så länge.

Ljusen
Ljusmässigt är det enkelt att göra ett bra val miljömässigt – välj stearin! De flesta ljus som säljs i Sverige idag är gjorda av oljeprodukten paraffin som ökar våra koldioxisutsläpp. Enligt Svanen skulle vi få samma minskning av koldioxidutsläpp om att svenska konsumenter övergick till Svanenmärkta stearinljus som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna.

Julgodiset
Förutom att jag tycker att hemgjort julgodis är det absolut godaste så är en stor fördel att veta precis vad som är i, och att det är enkelt att välja ekologiska ingredienser. Tyvärr kommer nämligen en stor del av den choklad som säljs till jul från plantager som använder sig av barnarbete och människohandel, vilket bland annat DN skrev om häromdagen.

En reaktion på ”Ekotips i jul

  1. Pingback: Aktuella ekotips | Ekobebisens Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s