Att laga egen gröt

barngrot

Efter att Livsmedelsverket genomfört en undersökning som visar att det finns mycket tungmetaller i barngröt och flera bloggar jag läser tagit upp frågan om huruvida egen gröt är ett alternativ, så vill jag gärna länka till ett inlägg jag skrev när E var bebis – om köpt gröt eller egen.

Det är ju ett tag kvar tills lillebror kommer att börja med smakportioner och gröt, men min åsikt att hemgjort är bättre än industrigröt kvarstår, trots BVC:s rekommendationer. Lillebror kommer absolut att få samma typ av mat som vi gjorde till E när hon var liten, och förhoppningsvis gillar han den lika mycket som E gjorde. Läs gärna inlägget om du vill veta mer kring hur vi tänker med egengjord gröt.

Bilden ovan visar en portion skrädmjölsgröt med blåbärspuré, poppis hos bebis-E.

Uppdatering: Efter en kommentar så känner jag att jag borde förtydliga att tanken med mitt inlägg inte är en kommentar till undersökningen om tungmetaller, utan mer att denna har gjort att diskussionen kring huruvida det är ok att laga egen gröt när BVC rekommenderar köpegröt blossat upp igen. Och att det tycker jag ju absolut! Sedan är det en annan fråga om inte tungmetallerna även finns i det mjöl man använder till den egna gröten, det skulle jag gärna se siffror på.

Annonser

29 reaktioner på ”Att laga egen gröt

  1. Jag är helt för att göra egen gröt men tänker att vad gäller tungmetaller så borde väl det även finnas i hemmagjord gröt då det finns i våra jordar? Eller?

    • Jag kanske skulle förtydligat att tanken med mitt inlägg inte var som en kommentar till undersökningen om tungmetaller, utan mer att denna har gjort att diskussionen kring huruvida det är ok att laga egen gröt när BVC rekommenderar köpegröt blossat upp igen. Och att det tycker jag ju absolut! Sedan skulle jag gärna se en liknande undersökning för olika sädesprodukter, som kan vara bra att ta ställning till när man väljer ingredienser till sin egna gröt. För som du säger bör ju tungmetallerna även finnas där, men det vore intressant att se siffror på saken.

      • ja det hade verkligen varit intressant att få ta del av vad olika mjölsorter innehåller. Jag tänker och hoppas att ekologiska gryn och mjöl innehåller mindre men egentligen har jag ingen aning..

  2. Men alltså, förlåt om jag tolkar helt fel här men är diskussionen verkligen riktad åt det hållet? Är det inte snarare – är det OK att ge industrigröt när man lika gärna kan göra egen. Så upplever i vilket fall jag det. Att kravet på den äppelkindade duktiga mamman innebär att man ska göra allt själv o verkligen inte köpa något nyproducerat eller industriellt, vare sig det gäller mat eller kläder.
    För övrigt kan jag berätta att jag lagade all mat till nr ett men till nr 2 blev det mycket mer köpt mat. Det berodde på flera faktorer – tiden, tröttheten o storasyster.

    • Så har jag verkligen inte tolkat det, utan snarare så att det i varje bloginlägg där bloggaren skriver att ”kanske ska man gör egen gröt” alltid finns många personer som kommenterar att tänk på järnet och köpt gröt ska det vara…

      Dock tycker jag att det är stor skillnad mellan hur diskussionen går kring gröt (som ovan) och barnmat, där jag tycker att det absolut ör som du skriver.

      • Ah, det kanske är sant, att det är kring mat i största allmänhet som jag upplever det så. Det kan nog vara skillnad kring gröt och välling just pga BVC’s rekommendationer om järn o mineraler.

  3. Det är precis det här jag har tenta på imorgon: miljömedicin!
    Bly och kvicksilver har i allmänhet minskat i spannmål tack vare reglering men kadmium ökar. Tungmetaller sätter sig gärna i skalet på fröet och därmed är fullkornsprodukter större risk i det hänseendet! I allmänhet är hemlagat bäst: det håller jag med om: Finns ju tillsatser i barngröt som anses bra men egentligen finns det inte tillräckligt med forskning: man vet helt enkelt inte! Däremot är ju konstgjorda tillsatser som vitaminer ett måste för undernärda barn!

  4. Håller på med ett dokument om just tungmetaller i vegetabilier ur odlingssynpunkt, men är inte riktigt färdig än. Kommer att publicera den på någon av mina bloggar om någon dag eller ”donera” texten till vegoparents.se. Men det är mycket riktigt så att det finns tungmetaller i mjöl, och inte bara i barnmat, och man skyddar sig INTE genom att välja ekologiskt eller odla själv… Mer i vete än i havre, mer i havre än i korn och råg.
    Kram

  5. Vilket bra inlägg! Jag har börjat med havregrynsgröt till dom igen, som jag blandar i lite ersättningspulver i för järnberikningen.(Efter rekommendation av BVC.)
    Det var den gröten dom började med, men sen bytte jag till köpt pga lathet.(Havregrynsgröten blir sååå varm så då får dom ju vänta lite = inte poppis.:))

    Nu vet jag inte hur havregryn är gällande tungmetaller etc, men det känns ändå bättre att veta vad som är gröten.(För oss är det dolt socker vi vill undvika i första hand – som MÅSTE finns i köpt gröt. Är ju så himla söt – fast det inte ska vara något tillsatt socker.)

    Herregud vilken djungel det är…

    Kram

    • Ja även om det är tungmetaller i havregryn och mjöl också så slipper man ju alla tillsatser med hemgjort.

      Mitt bästa tips för varm gröt är att ha gjort frukt/bärpuré i istärningar och att klicka ner en per portion. Het gröt + en frystärning blir ganska lagom temp när man rör ihop. 🙂

  6. Ja hur gjorde man innan det fanns köpegröt och hur gör man fortfarande i länder där det inte finns eller man inte har råd att köpa massa barnmat… Livsmedelsverket har ju många rekommendationer överlag som man kan ifrågasätta…
    Sen känns det lite som att folk har så bråttom med att börja introducera vanlig mat till sina bebisar… så länge barn ammas/får ersättning så får dom ju i sig det dom behöver.

  7. Jag skulle också kommentera just det där med tungmetaller i mjöl och andra livsmedel som vi gör gröten på själva men… det har du ju redan svarat på 🙂 För övrigt är jag generellt för att göra så mycket som möjligt själv. Min bror är kock och när han var pappaledig och träffade ”mammagruppen” fick han alltid berätta vad han gav lilla I den dagen. Han är min förebild och ett bevis på att barn äter ”allt” om det lagas ordentligt. Dessutom skulle jag själv vilja ha koll på vad min bebis-/barnmat innehåller.
    Så… hejja Ekomamma!!!!!!

  8. Inte för att vara sån… Men barn som inte ens har fyllt två än brukar inte ha fått så många ”matnojjor” än. Så att E äter allt är naturligtvis bra men kan nog mer härledas till att hon inte ännu kommit in i den perioden i sitt liv där hon kommer på att man kan använda mat som maktmedel. Men all forskning visar att barn som får smaka på olika sorters mat hemma redan från början, med olika råvaror,
    kryddor och tillbehör är positivt inställda till
    att äta varierat även när de blir äldre. Dock ska man inte se sig som totalt misslyckad om ens treåring plötsligt bara äter pasta/ris/potatis. Det viktiga är att fortsätta erbjuda variation i maten.
    Ja, ja, bara en kommentar på en kommentar. 🙂

  9. Jag tycker det är jäkligt läskigt att de på BVC rekommenderar köpt gröt. Får de nestle-pengar? Usch! Sen om det är sant att de även rekommenderar att blanda egen gröt med ersättningspulver så går de även där emot WHO-koden, som ju sverige har skrivit på… Vårdpersonal ska inte göra så. Varför rekommenderar de inte att blanda med bröstmjölk vars järn är lättare att ta upp än konstgjort järn i ersättning? 😦

    • BVC går ju efter livsmedelsverkets rekommendationer, så det är väl där ifrågasättandet ska göras kanske. Jag tycker dock det märkligaste är att man inte kan få råd och stöd någonstans om man har bestämt sig för att inte ge köpt gröt – det borde väl vara bättre att få hjälp med recept än bara att BVC säger ”nej, köpt gröt ska det vara”.

      • Ja, det är jättekonstigt! Precis som om den köpta gröten är så himla bra att inget annat duger…? Ja, livsmedelsvärket har lite konstiga råd också och jag tycker att en del de skriver inte alls stämmer med nyare rekommendationer. Jag bor inte i sverige så vet inte, men det jag hört om bvc är inte bra!

  10. Jag har hört att i Danmark ger man järndroppar och inte järnberikad industrigröt. Har inte orkat kolla upp om det stämmer. Kanske har barnmatslobbyn inte varit lika stark där?

    • Intressant! De är ju generellt mer kemikaliekritiska i vårt grannland, t ex råder de gravida att inte färga håret etc, så det kan säkert stämma.

    • Har precis fött barn i Danmark och här rekommenderas järndroppar mellan 6-12 månader. Alternativt 400 ml modersmjölksersättning eller tillskottsnäring, då den är järnberikad. Inte någonstans rekommenderas industrigröt men det anses vara ett bra alternativ till egen gröt. Dock ges järndroppar även om man ger industrigröt till barnet. Det viktigaste, med den första gröten som ges, är att den är glutenfri (majs, hirs, bovete m.m.).

      • Intressant! Kanske något som vi borde ge lilebror då. Försöker tänka på järnvärdet i maten, men eftersom vi inte äter kött så kanske det är bra med lite extra.

  11. Denna grötmaffia… Har inte vågat – eller orkat – stå emot den men så fort vi kommer hem, då jävlar! Då ska jag laga egen gröt, tack för länktips i ditt gamla inlägg!

Lämna ett svar till Josefine Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s