Förnya hemma på ett miljömedvetet sätt

inredning

Kanske är det sommaren, kanske är det flytten till ny lägenhet som gör det – men jag har blivit himla sugen på förnyelse här hemma. Inte helt konstigt när vårt samhälle bygger på att vi ständigt ska förnya oss och konsumera mer. Både butikerna och de glossiga magasinen visar upp nya sätt att inreda och visst är det lätt att lockas med när de gamla gardinerna suttit uppe år efter år.

Går det då att förnya hemma på ett miljömedvetet sätt? Ja, jag tror det ändå. Här kommer fem tips på hur jag försöker tänka när det gäller att inreda om här hemmma:

1. Byt textilier
Ett uttjatat knep, men ack så bra. För visst känns det som ett helt nytt hem bara man får upp nya gardiner och nya fodral till soffkuddarna.

2. Byt eller köp second hand
Vill du byta ut större saker, som möbler, är mitt bästa tips att kolla bytessajter (det finns flera på Facebook till exempel). Kanske finns där någon som har motsatta inredningsplaner som du och gärna byter en vit byrå mot en träfärgad eller tvärtom. Annars är mitt tips att både sälja och köpa second hand för mindre miljöpåverkan.

3. Gör om det du redan har
Det är kanske inte läge att göra med de ärvda teakmöblerna, men att måla om en möbel kan göra att den känns helt ny. Även små saker som ljusstakar, ramar eller krukor kan målas om och på så sätt skapa nya visuella uttryck. Har du byråer eller skåp med handtag eller knoppar kan de få nytt utseende genom att hantaget byts ut. Att göra om på det här sättet finns det en uppsjö av böcker kring, så kolla på din bibbla om de har någon sådan inne och låt din inspireras.

4. Gör om efter säsong
När jag var liten bytte min mamma alltid gardiner och stolsdynor efter säsongen och det gjorde att det alltid kändes nytt och fräscht hemma. Har man bara gardinerna uppsatta några månader i taget så tröttnar man inte på dem i första taget och det funkar att ha samma uppsättningar år efter år. Dessutom skapar det lite trevlig årstidsstämning när det är dags att sätta upp vårgardinerna igen.

5. Möblera om
Testa om det finns några andra sätt att ställa möblerna än vad du har idag. Kanske räcker det med att flytta om lite tavlor, lampor, blommor eller andra småföremål för att skapa en ny känsla.

4 reaktioner på ”Förnya hemma på ett miljömedvetet sätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s