Recension tygblöja och träningsbyxa MannaMaa

MannaMaa_tygbloja

Nu när vi på riktigt kommit igång med tygblöjsanvändandet efter ett alldeles för långt sommaruppehåll (vi har valt engångsblöjor när vi varit på resande fot och mycket på språng ute), så känns det bra timing med en tygblöjsrecension. I början av sommaren fick vi erbjudande om att testa tygblöja och träningsbyxa av märket MannaMaa från webbutiken Lita.se och här är vad vi tyckte om dem:

Tygblöja MannaMaa pocket

MannaMaa pocket är en pocketblöja som kommer med ett vikbart inlägg som knäpps ihop med tryckknappar. Blöjbyxan har kardborreknäppning och finns i 4 storlekar – S, M, Petite och L, varav vi har testat en M (6-12 kg).

Det finns flera himla bra saker med den här tygblöjan. Det första som är riktigt bra är inlägget. Genom den smarta knäppningen får man smidigheten hos ett formbart inlägg men torktiden hos ett vikbart. Inlägget stoppas sedan i  en liten ficka istället för i kanten på blöjbyxan vilket gör att risken för att inlägget kikar ut minimeras. Smidigare än så kan det knappast bli.

Nästa toppengrej är kardborren. Jag har undvikit kardborre efter att sådana blöjor fastnat i annan tvätt när de körts tillsammans i maskinen. När vi hade ett stort gäng kardborreblöjor så var det bara att plocka ut en stor ihopsatt boll ur maskinen och sedan börja dra isär dem, trots att kardborren hade en ”säkerhetsknäppning” för att undvika sådant. En sådan säkerhetsknäppning har även blöjan från MannaMaa, med skillnaden att den faktiskt håller vad den lovar. Jag viker in kardborren innan tvätt och den håller sig invikt.

Sedan finns det ju andra saker som är bra om tygblöjan klarar – att hålla tätt, och det gör den absolut. Den sitter väldigt bra på lillebror som väger 10 kilo och är ganska rund. Det går att justera midjan och låromfånget, men inte längden runt grenen. Möjlighet att kunna justera så att blöjan kan användas i princip under hela blöjperioden är det många som efterfrågar, men jag tycker att det blir väldigt bylsigt och föredrar denna typ av fasta storlekar. Just denna mellanstorlek som lillebror har just nu räcker dessutom så himla länge. Till storasyster tror jag att hon använde mediumstorleken av de blöjmärken vi hade upp till hon var 1,5 år.

Sist men inte minst kan nämnas att innertyget på själva byxblöjan är av ett polystertyg, coolmax, och inte av fleece, vilket känns trevligt att undvika efter vad jag har läst om hur fleece släpper ut plast i tvätten. MannaMaa ska också kunna komma med ett innertyg i bambu vilket låter ännu bättre, men det är alltså inte sådant tyg på den blöja vi testat.

Slutsatsen är att det här är en himla bra blöja, en av de bättre vi provat. Det är verkligen som att den som gjort denna blöja tänkt på det mesta. Jag kan faktiskt inte komma på något som jag ogillar med den här blöjan.

Träningsbyxa MannaMaa

Storasyster fick prova en pottträningsbyxa från MannaMaa att använda i samband med blöjavslutet, och den är lite svårare att recensera. Jag upplever att behovet av en träningsbyxa kan skilja sig väldigt mycket beroende på barnet.

Vi hade en ganska snabb övergång till pottan och väldigt få olyckor när vi väl övergick till underbyxor. Att potträna med blöja på funkade aldrig för dottern och det innebar att träningsbyxan snarare stjälpte än hjälpte då hon upplevde den som lite för lik en blöja. Har man ett barn som har blöja under potträningen och ändå går på pottan istället för att kissa i blöjan så är nog en träningsbyxa en bättre idé.

Det vi kunde använda träningsbyxan till var för sådana tillfällen då vi annars satte på en blöja ”för säkerhets skull”. Till exempel när stora E somnade i vagnen eller soffan.

vi skulle någonstans med vagnen och det var troligt att hon skulle somna. Även vid de tillfällen hon vilar hemma skulle träningsbyxan kunna vara ett alternativ då hon oftast är torr, men det ibland sker olyckor fortfarande.

Den största nackdelen med träningsbyxan är kostnaden för byxan. Medan en tygblöja kan användas en väldigt lång tid är potträningsperioden förhoppningsvis bra mycket kortare. Med tanke på priset så skulle vi behöva använda träningsbyxan 60 gånger innan den ”betalat sig” gentemot engångsblöjor, och så vi endast haft en träningsbyxa så har den tillbringat en hel del tid i tvättkorgen. Samtidigt är ju såklart miljövinsten bra för varje engångsblöja som inte behöver användas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s