Tips för att ge och få julklappar med ekotanke

julklappar_collage

Glassar från Le Toy Van (hos Kokobello), Tallriksset från Ekobo/Biobu (hos Medveten Mini)Filt från Klippan (hos Jdots), Bäddset från Ferm Living (hos Medveten Mini), Nappflaska från LifeFactory (hos Medveten Mini), ABC-poster från W:form (hos Medveten Mini), Speldosa från Ferm Living (hos Medveten Mini)Boken Orättvist från Olika förlag, Tåg från Janod (hos Kokobello)

När det kommer till julklappar och miljötänk så handlar ofta tankarna om att ge eller få utan att det blir fel. Ett vanligt ”problem” som jag stött på i olika miljöforum är hur man som förälder kan försöka undvika att barnen får en massa plastleksaker och sådant som kan betecknas som ”slit och släng” av välmenande släktingar. Mitt bästa tips här är att vara tydlig utan att komma med ”pekpinnar”. Att skriva en önskelista och berätta vad föräldrarna faktiskt vill att barnen ska få brukar ses som en bättre väg att gå än att skriva ut vad familjen inte vill ha, såsom ”ingen plast”. Känns det fel att skriva ut exakta produkter kan det vara en medelväg att specificera till exempel att plagg gärna får vara i ekologisk bomull, eller att klossarna helst ska vara i trä. Själv har jag gått från att tycka att det är tråkigt att skriva exakta önskningar till att tycka att det är himla smidigt – en önskad pryl är ju oftast en använd pryl, så på så sätt kan man säga att önskelistan är himla miljövänlig.

Visst kan det kännas lite knepigt att skicka över en önskelista till någon som inte har bett om det, men då julklappar ofta byts så är ett tips är att skicka önskelistan i samband med en fråga om vad den andra parten önskar sig. Eller att skicka till alla som ska fira jul tillsammans och skriva att vissa vill ju ha en önskelista så för enkelhetens skull så får alla den.

Det finns många fina saker i ekobutiker som Medveten Mini, Kokobello, Ekokul och Uni, och själv stödjer jag gärna butiker som dessa i juletider, men det kan vara värt att även sätta upp saker på listan som är enkla att hitta i ”vanliga” butiker. En del kan ha svårt att beställa på nätet eller vill gärna handla i sitt närområde. Några klassiska tips för mindre barn är tågbana och andra leksaker från Brio, böcker, pussel, leksaksmat i trä eller tyg och nyttosaker som kläder och utflyktsprylar. Jag brukar göra så att de saker ur ekowebbshopparna som är högst på barnens önskelistor ser jag till att köpa som våra julklappar, även om vår släkt faktiskt är riktiga webbshoppare.

Själva tänker vi likadant när vi ger julklappar till andra barn som i det vi önskar oss till våra egna. Vår grundtanke är att prylarna till barnen ska vara i miljövänliga material, unisex och gärna pedagogiska saker. Vi blandar gärna upp önskningar om leksaker med ”nyttosaker” och ger hellre barnen få kvalitetsprylar än många paket. Bland bilderna ovan hittas flera av våra barns önskningar, till exempel matsetet och abc-tavlan från Medveten Mini är två favoriter.

I år när barnen fortfarande är så små så blir det allra troligast ett paket var från oss, och det kommer att vara de paketen som de får i sina strumpor på morgonen. Vi hoppar över att ge barnen julklappar från varandra i år, då jag helt enkelt inte tror att de kommer att sakna det. Kvar blir då ett paket var från barnen till deras kusiner, och då tänker jag att en önskad sak brukar vara en använd sak, så även om det lockar att botanisera fritt i ekobutikerna så inväntar jag önskningarna och försöker sedan att välja något av de miljövänligare förslagen. Det brukar gå ganska smidigt, för är önskningarna av den generellare typen så har ekobutikerna väldigt många alternativ på de vanligaste leksakerna (och en hel del därtill) så förhoppningsvis kan jag få till en beställning snart.

4 reaktioner på ”Tips för att ge och få julklappar med ekotanke

  1. Så fina saker! Klippanfilt har vi en fin. Ekoboservis hade jag tänkt önska till Sam men såg sen att den inte funkar i mikro. Förvisso mikrar jag hellre på porslin än plast men vet av erfarenhet att det ändå är värdefullt att kunna värma om mat som kallnat några sekunder. Så nu tvekar jag. Vi har tänkt ge nån upplevelse till E, t ex biobiljetter till nya Emilfilmen.

    • Tyvärr har jag inte sett någon servis i bioplast som funkar i mikro. Vi gör så att i de fall vi behöver värma maten så värmer vi på någon annan tallrik (oftast tillsammans med vår egen mat) och sedan lägger vi över på barnens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s