Tre (enkla) ekotips för en grönare jul

julljus

Skippa plastgranen
I juletider dyker ofta debatten om vilken gran som är miljövänligast upp – den äkta eller plastgranen. Svaret är att den äkta granen är mer miljövänlig, även om plastgranen kan användas år efter år. Plastgranen innerhåller ofta ftalater som kan vara hormonstörande och misstänkt cancerogena, samt PVC, som när det förbränns kan bilda giftiga och cancerogena dioxiner. Dessutom fraktas granen ofta från Asien vilket inte heller är särskilt klimatsmart.

När det gäller den vanliga granen är det allra bästa att hitta en krav-odlad gran, men tyvärr kan dessa vara svåra att få tag på. Välj då istället en vanlig svensk rödgran. Ädelgranen kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än vanlig gran och är dessutom oftast odlade i Danmark.

Välj LED och Stearin
Visst är det mysigt att tända levande ljus och ljusslingor så här i juletider. Tänk bara på att välja ljus av stearin istället för varianten av paraffin då paraffinet är en rejäl miljöbov när det kommer till koldixoidutsläpp. När det gäller ljusslinga; välj LED-ljus, som kan vara tio gånger så effektiv som vanliga ljusslingor.

Laga lagom, ekologiskt och se till att grisen haft det bra
När det gäller julmaten är ett bra tips att gå igenom vad ni som firar tillsammans faktiskt tycker är viktigt att ha på julbordet. Satsa på de rätterna istället för att laga en massa mat av gammal vana som sen ingen eller bara någon äter och som sedan står i kylskåpet och blir dåligt.

Och självklart väljer du väl ekologiskt och msc-märkt när det gäller fisk? Framför allt är det viktigt när det gäller laxen, citusfrukterna och om ni har skinka på bordet. För visst vill du väl att grisen ska ha haft det bra innan du äter upp den?

8 reaktioner på ”Tre (enkla) ekotips för en grönare jul

 1. Bra tips! Det är alltid enklare med några konkreta saker att fokusera på. Vi har turen att kunna gå ut och hugga vår egen gran, inte lika jämn och fin som odlade, men charmig ändå!

 2. Tack för tips! Vi kör en väldigt minimalistisk jul. En grej jag gör är att skippa julkort, pengarna jag sparar går till välgörenhet också sparar vi in på papper också. God, grön jul. Kramar

  • Låter bra. VI skickar faktiskt en del julkort i år då vi slog ihop utskicket med tackkorten för lillebrors namnfest, men det var till ca hälften och hälften fick digitalt.

 3. Men… Den plastgranen jag har, och har fått ärva av min mor, har använts varje år sedan 2001. Den förra (litet för stora) skänktes till vår stads svar på Myrornas. Det är helt obegripligt hur det kan vara sämre en en riktigt gran. Dessutom så är vi allergiska i min familj mot riktiga granar.

  • Ja, för allergiker så blir det ju svårt med riktig gran.

   Och ja, det låter ju galet att något som odlas upp och huggs ner varje år kan vara bättre än en produkt som används år efter år, men det kanske är ett tydligt teckan på att tillverkningen av dessa är galen och att plast är riktigt dålig att förbränna.

  • Nej ädelgranarna från Danmark är ju inte vidare miljövänliga. Och har du redan en plastgran så är det självklart det mest miljövänliga att fortsätta att använda den. Att undvika plastgran handlar i inlägget mer om att det är bättre att köpa en vanlig gran än att köpa en ny plastvariant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s