Att välja vagn med miljötanke

Som en liten uppföljning till inläggen om våra vagnar tänkte jag skriva lite om det här med att vara miljömedveten i valet av barnvagn. För många blir graviditeten och känslan av att plötsligt vara ansvarig för en ny liten individ startskottet för en miljömedvetnare vardag. Barnvagnen är ett av de större inköpen till en ny familjemedlem och det kan då vara värt att fundera vad en lägger pengarna på.

Tyvärr är utbudet av ekologiska vagnar inte särskilt stort, men det tyska märket Naturkind har två duovagnsmodeller som säljs i Sverige . Naturkind använder ekologiska textilier och stoppning, samt naturmaterial som trä och kork för förstärkningar och värmeisolering.

Naturkind Varius rod

Bilden är lånad från Petit Barnvagnars sida och visar Naturkinds modell ”Various” (finns i fler färgsättningar)

Orbit är ett märke som profilerar sig som att vara miljömärkta. Orbits alla delar är återvinningsbara och de använder sig av Öko-texmärkta tyger som inte impregnerats med bromerande flamskyddsmedel (är dock osäker vad som använts istället.)

Även Teutonia använder sig av Öko-texmärkta textilier, och märket Bumbleride kombinerar polyester gjord av återvunna PET-flaskor och bambu.

Mitt bästa miljötips är dock att köpa begagnat. Enligt en undersökning gjord av Blocket så sparar begagnathandeln av barnvagnar 10 800 ton växthusgaser årligen. Det motsvarar de årliga utsläppen från 830 villor! Köper du en begagnad vagn är det en vagn mindre som måste tillverkas och transporteras, samt att en vagn mindre behöver hanteras som avfall.

Dessutom är det oftast trevligt för plånboken. Viktigt är dock att verkligen kontrollera alla vagnens delar och funktioner innan ett begagnatköp, eftersom andrahandsägaren inte har samma möjligheter till garanti. Garantin gäller nämligen endast första ägaren, även om vagnen är hyfsat ny och det tidsmässigt finns garanti kvar för förstaköparen.

När vi har valt barnvagn har vi haft väldigt specifika funktionskrav vilket gör att vi tyvärr valt bort de miljömärkta barnvagnarna. Som tur var har våra krav i de flesta fall gått att kombinera med att vagnen varit lätt att hitta på begagnatmarknaden så att vi ändå kunnat göra ett miljömässigt bra köp.

Bugaboo Bee

Vår begagnatfyndade Bugaboo Bee, köpt via gruppen Barnvagnar! på Facebook.

Det vagnsmärke som är representerat flest gånger i vår vagnspark är Bugaboo. Anledningen till det är framför allt att vi uppskattar funktionaliteten och smidigheten hos dessa vagnar, men också att vi har haft möjlighet att tänka miljömässigt när vi valt Bugaboo. Dels eftersom dessa vagnar är väldigt populära i Stockholm där vi bor och därför gått att göra bra begagnatköp, dels eftersom de är konstruerade för att repareras när de går sönder istället för att hela vagnen ska behöva bytas. Går någon del av vagnen sönder är det enkelt att reparera (ofta finns dessutom bra diy-kit och enkla tutorials på nätet) och vagnens livslängd förlängs därför betydligt. Viktigt inte minst när en köper begagnat och en (minst) barnvagnsförare redan slitit på vagnen.

Dessutom går alla textilier att ta av på ett väldigt enkelt sätt och köra i tvättmaskinen. Förutom att även detta förlängen vagnens livslängd så känns detta även väldigt trevligt att kunna göra innan barnen sitter i vagnen första gången för att förhoppningsvis minska på mängden kemikalier som följer med tillverkningen av tyget. (Där finns ju ytterligen en poäng med att köpa begagnat, då tyget förhoppningsvis tvättats och vädrats flertalet gånger även om jag inte riktigt tror att det därmed kan sägas att kemikalierna därför vädrats ut.)

Bugaboo Cameleon

Den vagn vi hade när storasyster var liten, en Bugaboo Cameleon, köpt på Blocket.

Mina bästa tips när det gäller att tänka miljömässigt när det kommer till barnvagnar är därför:

  • Köp begagnat.
  • Kolla upp möjligheten till reservdelar och om textilier går att tvätta och/eller byta ut.
  • Kolla upp om textilierna är ekologiska, Öko-tex-märkta samt hur de är behandlade (om t ex bromerande flamskyddsmedel används)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s