Fira en schysst påsk

paskagg

Påskveckan är här, och har du inte redan planerat påskpynt, mat och godis är det kanske dags. Här kommer tre tips för att fira en schysstare påsk!

 

Söta påskägg med rättvist godis

För många, och kanske framför allt för barnfamiljer är äggen med godis (och kanske någon liten påskpresent) det som står i fokus under påsken. Påsken är tillsammans med julen den tid när vi köper allra mest sötsaker, men tyvärr är produktionen av påskchokladen inte lika trevlig. Inte sällan utnyttjas barnarbetare på kakaoodlingarna och giftiga kemiska bekämpningsmedel är inte ovanliga. När det gäller övrigt godis än choklad så är palmolja (som regnskogar skövlas för att odla) och otrevliga färgämnen inte tyvärr vanliga ingredienser.

Vi konsumenter kan göra medvetna val när vi fyller våra påskägg och därmed också göra skillnad. Mitt tips är att välja en mindre mängd Fairtrade och eko-märkt godis istället för att plocka kilovis ur de stora godisställ som butikerna ställer upp vid den här tiden.

För det mindre barnet (som i vår lillebrors fall) så är några tips på ”godis” ekologiska russin, aprikoser klippta i mindre bitar, majskrokar, physalis och små kex eller riskakor.

 

Tänk på hönorna och köp ekoägg

Ägg är också en klassisk påskingrediens. Se till att välja ekologiska ägg. Det betyder att hönan har fått gått utomhus och picka samt att hon har ätit ekologiskt foder. För hur kul är det att veta att äggen du äter har kommit från en höna som aldrig har sett dagsljus, och dessutom fötts upp på soja som är hårt besprutad och en stor orsak till att Amazonas regnskog huggs ner?

 

Pynta utan fjädrar

När jag var liten var det tradition att pynta med fjädrar, men idag känns det lite sådär. Jag tycker att det är en bra tanke att minimera produkter som kommer från djur och särskilt sedan jag läste ett rykte om att fjädrar som sålts plockats från levande fåglar. Och även om det inte gäller just dina påskfjädrar så har ofta fjädrarna haft en lång transport (jag läste t ex om Helsingsborgs Stads påskfirande där fjädrarna plockats i USA, skickats till Kina för att färgas, och sedan hamnat i Sverige). Så varför pynta med fjädrar när det finns så himla många andra sätt att göra påskfint hemma?

365eko tipsade för ett litet tag sen om ett helt gäng pyntidéer som innehåller andra saker än fjädrar. Och DIYorDIE har också tips på fina påskpyssel.

 

 

4 reaktioner på ”Fira en schysst påsk

  1. Har varit en mycket omedveten konsument tills för ett tag sedan. Därför ligger det kvar fjädrar och skräpar här i vårt hem, i barnens pyssellåda och i påsklådan. Så några nyinköpta fjädrar lär det knappast behövas, men jag har tänkt på det där och det gnager mig lite, att jag inte kommit på det tidigare. Men men, bättre sent än aldrig. En kan ju alltid stoppa ner ett helt kycklingkit i sitt påskägg annars, kycklingar, utbildning och verktyg som går till uppstartsprojekt i andra länder, tex på PLAN och Läkarmissionen 🙂 Glad påsk!

    • Nej, det är ju klart att har en fjädrar redan så ska ju dessa användas hellre än att kastas ut. Att slänga fullt fungerande grejer är ju det minst miljövänliga.

      Bra förslag på innehåll i påskägget!

  2. Tack för bra tips med alternativt påskpynt! Kom på att jag sparat bollarna från vår ljusslinga som gick sönder å dessa passar perfekt som påskpynt med ett snöre i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s