Logistik utan bil

bilfri_1

Vi har inte bil. Eftersom vi bor i en stor stad med goda kollektiva kommunikationer ser vi inte riktigt behovet (särskilt inte med tanke på vad en bil kostar både i ekonomi och miljö) och vi har även möjlighet att låna bil eller få skjuts då och då för särskilda tillfällen. Det är kanske inte något förvånande eller konstigt att leva bilfritt för någon som precis som vi bor i en storstad, men jag kan förstå att det känns främmande för en familj som bor på landet och är beroende av bilen för att få logistiken att fungera. Frågan hur vi löser förskolehämtningar och storhandlingar utan bil dök ändå upp när jag efterlyste önskeinlägg, så här kommer lite information om hur vi gör:

Till och från förskolan promenerar vi. Det tar ca 25-30 minuter om vi går i en okej takt och storasyster står på ståbrädan en del av sträckan. Ganska ofta tar vi bussen en fjärdedel av vägen. Vi brukar inte spara någon tid på det då vi bara åker en station och sträckan innefattar både ett rödljus som alltid är rött och kö för att komma upp på vägen, men storasyster tycker att det är så himla kul att åka buss att vi tar den ändå. I vår stad åker barnvangsförare gratis kan också vara värt att nämna, annars hade vi nog gått hela vägen eftersom vi ändå inte vinner någon tid på det hela.

På morgonen är storasyster hyfsat okej med att nu har vi en tid att passa och då kan vi inte stanna och undersöka massa grejer utan det är gå bredvid vagnen eller stå på ståbrädan som gäller. På väg hem har jag varit mer ”tillåtande” och tänkt att det inte gör så mycket om det tar tid. Men efter en period där de ställena som E brukar vilja stanna på (smala balansgången, breda balansgången, klätterberget, stora vattenpölen och så vidare) utökats till sjuttioelva stycken och lillebror rätt tydligt börjat markera att han inte tycker att det är särskilt kul att sitta i vagnen och vänta medan syrran röjer runt, så införde jag restriktioner på stoppen. Dealen nu är att storasyster får välja tre stopp på vägen hem där vi stannar och leker en stund. Det funkar förvånansvärt väl tycker jag. Inte alla dagar såklart, men faktiskt oftast. Det gör att vi oftast är hemma lite över en timme efter att jag hämtat vilket känns som helt ok tid för att hinna med matlagningen också.

Det som skulle kunna korta tiden är om vi antingen tog tunnelbanan eller om jag cyklade med barnen. Till förskolan skulle vi nog inte vinna så mycket på det (särskilt inte med tanke på att det är uppförsbacke hela vägen dit), men det skulle ta bort eller minska stoppen på hemvägen vilket skulle spara oss ungefär fyrtiofem minuter. Just nu känns det dock onödigt (även om jag vissa extrasegdragna dagar fräser att ”Nu köper jag SL-kort/cykelvagn”) eftersom jag inte har någon brådska hem och jag ser det som att storasyster får lite extra utelektid. När bägge barnen kommer att gå på förskolan i höst kommer vi i och för sig inte ändra barnens vistelsetider så vi får inte mer bråttom hem till middagen, men vi får se om vi kör samma sätt då när vi bägge ska vidare på morgonen. (Jag har redan googlat på lite olika cykellösningar, framför allt för att jag är lockad av att ta upp cyklandet till jobbet.)

När det gäller hur vi handlar utan bil så är rutinen nu att jag sköter all vår handling på vägen hem från förskolan. Vi bor väldigt nära ett stort centrum med ett Ica Kvantum och det är där jag gör det mesta av våra inköp. Mitt mål är att storhandla två gånger i veckan, och det funkar oftast. Vi har ju en väldigt packvänlig vagn som rymmer otroligt mycket och det hjälper ju till. Utmaningen kommer att bli hur vi ska lösa det i höst när vi (förhoppningsvis) jobbar båda två. Troligen kommer vi då att testa Mathems leveranser eller eventuellt någon form av matkasse för att slippa lägga så mycket av vår fritid på att handla. Eftersom vårt Ica har väldigt bra utbud av ekologiskt, framför allt när det gäller frukt (lösvikt för 20-30 kr/kg) så kommer det nog bli några besök där ändå, men kanske att basvaror köps via nätet.

Som sagt så tycker vi att vår vardag funkar bra utan bil. De tillfällen jag kan sakna bil är när vi på sommaren ska åka till lantstället, när vi köper saker på Blocket, och ibland när vi varit iväg på sena middagar en bit bort och övriga gäster bara lyfter in sina barn i bilen utan att krångla på overaller så kan jag tänka att det vore skönt med bil. Dock tas jag ner på jorden igen när jag tänker på kostnaden för att ha bil, och särskilt med tanke på hur lite vi faktiskt skulle använda den. Ett alternativ som däremot känns lite lockande är att kolla upp om det finns någon bilpool i vårt område, framför allt för turerna till lantstället. I jämförelse med kostnaden för att äga en bil själv så skulle nog en bilpool kunna vara ett smidigt alternativ för oss.

bilfri_2

Bilkön som vår buss hamnar i ibland. Inte en så lockande bild för bilåkande.

17 reaktioner på ”Logistik utan bil

 1. Vi har heller inte någon bil, trots att vi inte bor i storstad och har villa med trädgård och dubbelgarage. Två cykelkärror och två barnvagnar (en syskon-, en vanlig) kommer man långt med. Affären ligger 1.5 km bort, 2 km bort finns ICa Maxi och Biltema. Bussar? Javisst finns det, och på vardagar när de kör vintertidtabell går de var 10e minut in till stan (4 km). Dock är det stor risk att man inte kommer med om man har barnvagn med…

  • Det låter ju alldeles utmärkt!

   Jag vill förtydliga att jag inte menade att det bara är i storstaden som en kan klara sig utan bil, mer att det för mig som bor i stan är en förvånande fråga eftersom det är så lätt för oss. Jag blir snarare förvånad när människor som bor som vi berättar att de har bil.

 2. Vi bor också i Sthlm, har inte bil och har också upplevt det där med att folk tycker det är lite annorlunda. Men för oss funkar det skitbra, vi bor nära mataffärer och tunnelbana. Vi är med i Sunfleet så när vi behöver bil ”hyr” vi därifrån. Nåt för er att testa kanske, de har massor med ställen runtom i stan.

  • Skönt att ni känner att det funkar bra med bilpool och att annars vara bilfria. Sunfleet har jag också hört flera som använder. När det blir dags ska jag kolla upp vad som blir smidigast för oss, kan mycket väl vara just Sunfleet.

 3. Tack för att du berättar om att det fungerar och hur ni gör! Hoppas fler vågar testa, verkar vara många som tror att man måste åka bil när man har barn. Tror också bilpol är ett bra komplement.

  • Framför allt tror jag att många av de som har bil ”av gammal vana” eller hur jag ska uttrycka det, kanske skulle tjäna både ekonomiskt och tidmässigt (det är ju trots allt en del som behöver fixas med en bil) på att använda bilpool istället. Jag minns när jag räknade på vad det skulle kosta oss att ha bil och jämförelsen med hur mycket vi faktiskt skulle kunna hyra bil/ha bilpool/åka taxi för att komma upp i den summan.

 4. Vi bor i en mindre stad. Tar 10min att cykla till centrum (vuxentakt). Vi cyklar/åker buss till jobbet och det funkar utmärkt! Just nu, när min man jobbade i en annan stad så skulle lokaltrafiken ta drygt 2h enkel resa… Vi storhandlar ofta med hjälp av cykelkärra – fantastisk uppfinning 🙂 Även för sena kvällar med trötta barn.
  Vi har bil, använder den lite för ofta emellanåt så nu har vi en bilfri månad för att prova på hur det är. Det går bra även om slöheten tyvärr slagit till ett par gånger…

  • Vad spännande att ni testar bilfri månad, åker din man då kommunalt till jobbet eller hur har ni löst det? (2h enkel resa låter ju lite jobbigt.)

   • Precis, nu åker han kommunalt eftersom han bytit jobb till en stad där det bara tar 30min m buss. Annars hade det varit hopplöst ; (

 5. Vi bor i Stockholm, i närförort, och har bil. Innan vi fick barn hyrde vi bil vid behov. När vi fick plusset kände jag (som var den enda som hade körkort då av oss två) starkt att jag absolut inte ville åka kollektivt med barn. Av alla saker man kan fokusera på var detta en av de starkaste…. Jag vägrade åka kommunalt med mina barn som småttingar. Ångesten och stressen jag kände inför medpassagerarnas väl var för stark. Det var nog den enda ”om jag får barn”-grejen som jag faktiskt genomfört.
  Nu när de är större är det lättare, vill jag bara säga 🙂

  Nu är jag inne på att sälja bilen o hyra vid behov. Vi skulle tjäna på det och vi befinner oss ju i ett trängt ekonomiskt läge. Vi har dock inte pratat om det ”på allvar” än.

  • Den där stressen att medpassagagerare blir störda känner jag mycket väl igen. Fast jag tycker snarare tvärtom med åldern, kanske beroende på att mitt stora barn inte kan sitta still utan ska klättra på allt och vara överallt… 🙂

   Vad spännande att du funderar på att sälja bilen! (Kanske inte det bästa ordvalet egentligen när det som du skriver kanske beror på ett trängt ekonomiskt läge men det är spännande med sådana val tycker jag.) Skulle gärna höra mer om hur det funkar för er sen om ni väljer att göra så!

 6. Intressant inlägg! Kul att läsa om hur ni gör i er vardag. Jag är uppvuxen utan bil och det fungerade jättebra. Vi cyklade mycket, både i vardagen och på utflykter. Jag fick ofta hjälpa mamma att storhandla, då lastade vi cyklarna fulla. På vintern eller om vi skulle åka längre bort tog vi bussen. Har alltid åkt mycket tåg också. Idag är jag 27 år och jag och sambon pratar ibland om att hur det skulle vara att ha bil, men vi har kommit fram till att det skulle kännas onödigt, både av miljöskäl och ekonomiskt. Får se hur det blir om vi får barn, men jag vet ju att det går jättebra utan bil. 🙂

  • Kul att du gillade inlägget!

   Som du kanske lagt märke till så har jag inte skrivit något alls om cykling och det beror helt enkelt på att vi inte alls cyklar idag. 😦 Innan storasyster började på förskolan cyklade jag till och från jobbet men sen fastnade vi i hur vi skulle hämta/lämna när det bara var jag som cyklade, och nu behöver jag tyvärr en ny cykel. Har planer på ett inköp nu i sommar. Det blir intressant att se hur det kommer att påverka våra vardagstransporter.

 7. Hej!
  Stort tack för din blogg som jag läser sporadiskt och alltid har mycket glädje av. Liksom ovanstående så är vi också nöjda sunfleet-användare. Helt grymt för oss som är (/sett till att vara) bilberoende i vardagen. Vi har räknat en del på och insett att vi kan använda det ”rätt mycket” för att komma upp i motsvarande kostnad som att ha egen bil. Så har vi även tids/energivinsten (gött att alltid åka ny, besiktigad bil utan att ta större ansvar). Bra också att det ju är ett nationellt system så att du kan plocka ut en bil även på andra orter än där du bor, om du vill komplettera tex med tåg. Nackdelen dock är ju såklart mecket med barnstolana (vilket såklart inte motiverar köp av egen bil), som framförallt gör det krångligt (nästintill omöjligt?) att ge sig ut och åka ensam vuxen med två barn.

  Mycket intressant att folk blir så OTROLIGT förvånande av att vi inte har bil, tänker som du själv skrev ovan att det är mycket värt att vara ”tankeväckare” för några av de som bara har bil av gammal vana.

  • Kul att höra att ni är så nöjda bilpoolsanvändare!

   Som du säger så är det ju lite krångligt med bilbarnstolar och det vet jag en del ser som en anledning till att ha egen bil. Men samtidigt är ju frågan om inte det omaket är värt den kostnads- och tidsmässiga vinst som det ofta är att ha bilpool. Jag ser fram emot att testa på att bilpoola framöver och få bilda min egen uppfattning. För oss är det inte ett alternativ att skaffa egen bil så bilpoolande skulle mer bli som ett plus till att få skjuts eller åka buss.

   • Javisst, jag tänker också så (min man lutar möjligtvis åt andra hållet). Lycka till oavsett!

 8. Pingback: Barnfamilj utan bil: Vardagstransporter | Ekomamma i stan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s