Har jag slängt för mycket nu?

Nu när jag har kommit igång med träningen efter ett låååångt uppehåll (eller snarare ska jag kanske kalla det sedan en kort period av träning) så började jag leta i garderoben efter vettiga kläder att träna i. Den där långa mammatoppen som jag yogade i innan jag blev gravid med lillebror? Oj då, den rensades visst ut med ett gäng andra mammakläder. Den där stora t-shirten med fint tryck som jag sparat som sista ”ifall någon oplanerat vill sova över” eller som målarplagg? Den skulle kanske kunna funka nu? Nej, den rensades också ut när jag insåg att ingen sovit över på det sättet på flera år, och jag inte heller målat något.

Har jag varit för ivrig i min rensning? Hade jag behållt kläderna skulle jag ju bara kunnat plocka fram dem och slippa fundera på miljöokej träningskläder (en djungel btw), och dessutom kunnat spara de 250-400 kronor jag nu kommer att lägga på en träningstopp.

Samtidigt: Hade jag behållt kläderna skulle de legat och tagit plats i garderoben i väntan på att de kanske skulle komma till användning framöver. Dessutom skulle visserligen kläderna kunnat funka till träning, men det var inga plagg som var optimala för användningsområdet. Hade de varit det hade jag nog sett mer optimistiskt på att spara dem, då träning är något jag faktiskt planerat att återkomma till utan att vara orealistisk (som i fallet målarkläder).

Jag vill mena på att det är onödigt att spara på saker för att de kan ”vara bra att ha”. Visst kan det hända att du kommer på att du skulle haft nytta av den där saken, men realistiskt, hur ofta tror du att det kommer att hända? Själv har jag rensat ut bland sakerna hur länge som helst och det är första gången jag tänkt att jag skulle haft nytta av något jag rensat ut.

Dessutom finns det ju en enkel lösning på problemet; att köpa ett nytt plagg. Då har jag också möjlighet att investera i ett plagg som faktiskt är optimalt för användningen. Visst kan det ses som oekonomiskt, och det är ju inte särskilt miljöbra att rensa ut för att sedan köpa nytt. Samtidigt är det inte heller miljöbra att ha massa saker hemma som skulle kunna användas av någon annan, och som kräver sitt förvaringsutrymme (särskilt värt att tänka på storstadsområdena där varje kvadratmeter är värd sin vikt i guld). Och mer gällande det ekonomiska så har jag tjänat bra mycket mer på att sälja saker som inte använts här hemma, än vad jag nu kommer att lägga på inköpet av träningskläder.

Hur är det med er andra som rensar mycket – har ni ångrat något ni slängt?

6 reaktioner på ”Har jag slängt för mycket nu?

 1. Du är duktig som inte låter träningen stanna av pga kläderna 🙂
  Jag har bara ångrat mej med ett par ugnsformar som jag gav bort. Inte för att jag gillade dom utan för att de hade visst en bra storlek… Men nu får jag ju tillfälle att gå på loppis och fynda några som är bra i storlek och fina också 😉
  Jag fuskar ibland med sånt där som jag absolut inte kan bestämma mig om det ska vara kvar eller inte, det hamnar på vinden ett tag och antingen hämtar jag det eller så åker det ut senare.

  • Jag tänker lite som ditt exempel också anger, att de saker som verkligen funkar och som en gillar – de rensas inte ut. Det mesta som jag rensat är saker som ändå inte använts, eller som använts en viss period men inte länge (t ex mammakläder). Det som egentligen är svårast att rensa ut, och där det mest riskerar att bli fel tror jag, är saker som varit en favorit men av någon anledningen inte längre är det. Då är det svårt att veta om kärleken är över eller om det bara är en tröttnadsfas. Men då är det ju smart att kunna lägga undan det ett tag och se om grejerna saknas.

 2. Har inte ångrat nåt jag slängt, skänkt eller sålt… Men någon enstaka grej har man ju senare upptäckt att man skulle haft användning för… Men det har löst sig… Inga svidande misstag således… 🙂

  • Ja, det är just det det brukar göra – lösa sig. 🙂 Det är sällan det är något som är helt omöjligt att få tag på om det skulle visa sig att det finns ett behov ändå.

 3. Jag rensade ut ett lakan som va några cm för kort för vår 160cm säng, jag svor var gång jag använde det för de stannade inte där det skulle så de åkte i en åtvervinningscontainer för textilier. Ett par veckor senare så köpte vi ny säng till dottern, 120cm och till den hade jag sparat lakan från sambons ungkarlssäng (han köpte nya ett tag efter vi hade träffats 😉 ) Men de visa sig att det antagligen inte alls hade varit en 120 utan en 105 säng och då stod jag där helt plötsligt med 4 lakan som hade samma problem som med vår säng. Hade jag i det läget sparat det ursprungliga lakanet, som det faktiskt inte va större fel på så hade jag i alla fall haft ett lakan som passade till dotterns säng……
  Men det är nog en av de få gånger jag verkligen hade behövt något efter att jag rensat ut de som tur är.
  Förresten tack så mycket för köpet av kleankanteen-flaskan, den passa perfekt på dagis till dottern 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s