World Overshoot Day

padda

Idag är det World Overshoot day, det vill säga den dag när vi förbrukat vad som borde varit jordens totala årskvot för förbrukning av naturtillgångar. Från och med idag konsumerar vi på övertid, med resurser som vi egentligen inte har.

Tillsammans konsumerar vi i en sån takt att jorden inte hinner med. Hela vårt samhälle är byggt för att vi ska konsumera mer och mer och mer. Kläder räknas som ”för dyra” om de kostar mer än 149 kr, att kvaliteten är skrutt gör inget för de ska ju ändå bara användas ett par månader och sedan bytas ut när trenderna vänder. Samma sak gäller för mobiler, möbler och allt möjligt. Det ska bara shoppas och shoppas. Har vi inte ett verkligt behov av fler prylar så kan vi uppfinna ett.

Den här dagen tidigarelags varje år och det går snabbare och snabbare. 1986 inföll den 31 december, 1995 hann vi bara till 1 november och 2005 till 20 oktober. Tidigare tioårscykler har vi alltså förbrukat naturresurserna en månad tidigare, men de senaste tio åren har vi konsumerat oss till två månader minus. Hur ser det ut om tio år till? Eller 50 år?

Jag önskar innerligt att vi kan vända det här skeppet tillsammans. Att vi kan minska på konsumtionen och istället hitta andra saker som är viktiga för oss. Nästa gång du tänker att du behöver en ny tröja, fundera gärna på om det verkligen stämmer eller om det bara är en känsla av ”vill ha”. Är känslan uppkommen ur ett verkliget behov, fundera gärna på om du kan tillfredställa det genom något annat sätt än att köpa nytt. Kanske göra ett klädbyte med en kompis eller shoppa begagnat. Alla bäckar små är bra när det gäller miljön!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s