Gifter i barnskor från Kavat

kavatskor

I veckan publicerade flera tidningar resultatet av ett test från Testfakta som visade att flera undersökta barnskor innehåller giftiga ämnen, närmare bestämt PFOS och PFOA. Det är perfluorande ämnen som inte bryts ned i naturen, har hormonstörande effekter på människor och djur och är misstänkt cancerframkallande.

Störst uppmärksamhet/kritik fick nog Kavat, då de har en stark ekoprofil och många barnfamiljer har varit trygga i att deras skor därmed ska vara ”bättre” ur ett miljögiftsperspektiv. Dessutom var det i just deras skor som det hittades PFOS, som faktiskt är ett förbjudet ämne, medan i övriga skor var det PFOA, som fortfarande är tillåtet men som finns med på EU:s lista över farliga ämnen. I flera av de ekoforum jag är med i har det varit en väldigt hård kritikerstorm och jag gissar på att Kavat har blivit nedringda och mailade de senaste dagarna.

Eftersom Kavat just har just denna stämpel på sitt varumärke valde Testfakta att ytterligare testa ett par skor och dessa var helt fria från PFOS vilket indikerar att det rör sig om ett kontaminerat parti. Kavat har svarat på kritiken och kommer nu att dra tillbaka skon från återförsäljare i väntan på ytterligare tester. De kunder som har köpt de aktuella skorna kommer erbjudas att byta modell. Det känns dock tråkigt att Kavat inte har haft bättre koll på sina underleverantörer, men hoppas att det här kan vara något som får de att ställa högre krav så att konsumenterna kan lita på att Kavat faktiskt är ett märke som är mer eko.

Vi brukar köpa skor från Kavat till hela familjen eftersom det faktiskt är ett av de märken som säljs i Sverige har störst ekotänk, och har köpt just den aktuella modellen till storasyster (till höger på bilden). Vihar ännu inte fått veta om det kan vara från det kontaminerade partiet eller inte. Dock ska det vara säkert att använda skorna, de största riskerna med perfluorerande ämnen ska vara vid tillverkning och slutförstöring så det är ingen fara på taket som gör att en behöver slänga alla Kavatskor. Tills vidare kör vi på med storasysters skor och så får vi se vad som händer framöver.

En reaktion på ”Gifter i barnskor från Kavat

  1. Ja, blev inte helt glad när jag såg detta test. Har gjort som du och kört på Kavat, nästan enbart till dottern och några till mig själv. De skriver ju om alla ämnen de ska vara fria ifrån, även de som inte är ekologiska och då tror jag lite bättre om det företaget. Fast nu blev jag besviken och det känns också lite hopplöst för vad kan man göra som konsument mer än att tro på det företagen beskriver. Hoppas de inför bättre o tätare kontroller!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s