Min strategi för att bli mer ekomedveten är att ta ett steg i taget, att bli lite lite bättre allt eftersom tiden går. Jag tror att annars skulle det bli överstigligt och svårt att orka med. Istället lägger mig på vad i nuet känns som en lämplig nivå och när det börjar känns lätt och vardagligt så tar jag tag i nästa sak och går upp en nivå till.
Det betyder att nu, när mitt hem är ganska ordentligt plastbantat på hård och halvmjuk plast så har turen kommit till att se över vår användning av plastbaserade tyger. Egentligen har jag redan tagit ett steg redan, för det är ganska länge sedan som jag började köpa enbart naturmaterial i ”vanliga” kläder (dvs ej ytterkläder), den textilierna i inredningen och tyger som jag syr själv av.
I vårt hem betyder det att det som är kvar av ”plasttyger” finns i våra ytterkläder, ryggsäckar, stoppningen i kuddar och täcken, mattor (t ex dörrmattor), tygleksaker och gosedjur. När det gäller leksaker och gosedjur så tycker jag att det här steget är ganska jobbigt, eftersom jag köpte just sådana prylar för att de kändes bättre än vanlig plast. Till exempel köpte vi tygdockor från Rubens barn gjorda av polyester istället för hårdplastdockor och en del leksaksmat i polyestertyg. Det positiva är ändå att dessa saker köpts begagnade. De flesta gosedjuren har vi fått, men även där har flera mottagare känt till vår vurm för begagnat så många av dessa presenter är också begagnatköp.
Precis som jag resonerat i den övriga plastbantningen så är det inte aktuellt att slänga ut allt för att köpa nytt, utan vi kommer att rensa och ersätta allt eftersom. Det första steget är att se över överflödet, och rensa där. Till exempel har barnen ändå så himla mycket leksaksmat varav det mesta är i trä (de fick nytt senast nu i veckan när mormor var på besök) och massor av gosedjur så där känns det ok att ta undan en del. Just gosedjuren har jag gjort så att jag helt enkelt sparat storasysters favoriter som jag vet att hon gosar/leker med, plus tygdockorna jag nämnt ovan, och plockat undan resten. Det är nu ungefär en och en halv månad sedan och hon har inte märkt att de är borta än. Jag har även rensat bort några vadderade barnfiltar som stoppats med polystervadd, just för att vi har rätt många filtar.
Resten (till exempel kuddar, täcken, dörrmattor etc) känns det som att vi kommer att ta lite allt eftersom, det känns så himla onödigt att köpa nytt när det vi har ändå funkar fint. Det blir helt enkelt ett bättre val när vi väl behöver köpa nytt (eller om jag skulle snubbla över något supererbjudande).
När det gäller kläder och ryggsäckar så har jag just nu svårt att se något alternativ till de plastbaserade tygerna, eftersom vi vill att dessa plagg ska hålla tätt mot vatten. Vi har försökt att göra bättre val genom att undvika att köpa nya plagg med fluorkarboner, och ryggsäcken på bilden är i alla fall Oeko-texmärkt och av återvunnet material. Vid våra begagnatköp har vi inte varit lika noga med de perfluorerande ämnena eftersom de ska vålla störst skada vid tillverkning och slutförstöring, och vi kommer nog att fortsätta att resonera så eftersom miljövinsten vid återanvändning är så stor och även för vår ekonomi. Däremot så stör det mig mer att även om vi undvikit att köpa rena fleeceplagg, så är flera av våra begagnatfyndade overaller fodrade med fleece, som inte är lika ok att använda eftersom materialet släpper plastpartiklar vid varje tvätt. De vi redan har köpt kommer vi dock att fortsätta att använda tills de är urvuxna (men tvätta så sällan som det bara går) och sedan undvika dessa overaller även när vi köper begagnat.
Har du rensat bland textilierna hemma och hur har du resonerat då?
Vilket intressant inlägg och tack för en tankeställare!
När det kommer till textiler här hemma, undviker jag sedan många år tillbaka textiler med plasttryck, utan barn är man rätt skonad från det gisslet. Annars försöker jag passa på när jag hittar ekologiska kläder till bra pris i butik även om jag är tveksam till hur många procent av det färdiga plagget som är eko. Men just till klädinköp blir det mycket second hand.
Sängkläder, gardiner och dukar är i regel seconhand fynd men mattorna är inköpta nya.
Ryggsäckar och väskor har jag inte riktigt tänkt på men min Fjällräven Foldsack är gjort i G1000 så den känns lite lite bättre än några andra alternativ.
Intressant att att höra hur ni resonerar. Plasttryck nämnde jag inte ens kom jag ju på nu, kanske för att det är något som vi aldig ens började med. Vi har haft några enstaka tryck, men då har det varit begagnade och jag kollade upp trycken så det inte skulle vara de som är ”dåliga” (även om man kan säga att alla är dåliga så förstår du säkert vad jag menar).
Huu… jag tvingade mig att läste fast jag helst vill sticka huvudet i sanden. Och det där med madrasser också. Det känns övermäktigt ibland. Skulle gärna se fler märkningar som gjorde det lättare för oss konsumenter! Men jag ska absolut tänka mer på det iom nyinköp. Jag tänkte köpa nya matlådor till både oss vuxna och barnen. Har du några tips där?
Om man behöver värma maten i lådorna i micro så har jag matlådor i glas från laplandecostore som fungerar super. Hittills har de inte läckt heller. Nackdelen är väl att de är lite dyra och att glas väger en del. (Billigare finns på tex Ikea och biltema men då är det plastlock.) Men ska man inte värma de i micro så finns det massa fina i plåt(eller rostfritt är det väl) också.
Brukar värma på tallriken så plåt funkar fint. Tips på ngn bra modell? Glas känns sådär för barnen…
Jag håller helt med! GOTS-märkningen är ju helt ok, men skulle helst se kanske inte fler märkningar men tydligare och att de hade hårdare krav. Fast nu tänkte jag mest på kläder inser jag nu, tycker att det finns ett stort behov av märkningar för övriga saker. Tänkte på sängar till exmpel där jag nästan bara känner till att det finns Svanenmärkta och den märkningen räcker ju inte långt…
Vi har Ikeas matlådor till jobbet och som förvaring av matrester hemma, tycker de är väldigt bra och finns i bra storlekar. Vet att en del ratar dessa då de har plastlock, men vi har valt att lägga oss på en ”mellannivå” i det här fallet. Vi har de mestadels stående i kylskåpet hemma eller på jobbet och då kommer maten knappt i kontakt med plastlocket.
När det gäller barnen så har vi mattermosar för utflykter och för tillbehör såna här så rostfria burkar: http://webbutik.barnmatsbutiken.se/rostfria-matlador-3-p.html
Samma märke har även lådor i större storlek som jag spanade lite på i början, men nu tycker jag att vi inte riktigt har ett behov när vi bunkrat upp med glaslådor: http://www.medvetenmini.se/sv/kok/matlador-i-rostfritt/u-konserve-lunchlada-rostfritt-stal-saffron.html eller http://www.medvetenmini.se/sv/kok/matlador-i-rostfritt/u-konserve-3-st-matlador-i-rostfritt-stal-eggplant.html
Vet inte om du tänkt dig glas eller rostfritt till barnen?
Tänker nog mer rostfritt till barnen. Glas är ju bra hemma iofs!
Innan jag visste att polyester innehöll plast märkte jag att min kropp inte alls gillade polyesterplagg. Det var som att gå instängd i en plastpåse. Efter lite googlande bestämde jag mig för att göra mig av med alla plagg innehållandes minsta lilla polyester. Det var mest skjortor, toppar och blusar etc från MQ.
Till vår kommande bebis är jag glad över att vara påläst redan innan vilket gör att vi kan göra medvetna val redan nu vad gäller exempelvis, kläder, mjukisdjur, skötbord, madrass och andra textilier. Skumgummimadrassen som vi ärvde ihop med barnsängen åkte snabbt ut, mycket kläder ärvs och mjukisdjuret köpte vi från en eko-butik. Det svåra är väl när alla presenter kommer… 😉
Ja, det här himla bra att kunna börja från början med barnen, det blir nog svårt nog när de kommer upp i den åldern att de vill bestämma själva, har man en bra bas så känns det helt ok att det blir avstickare lite då och då (som nu med gosedjuren som storasyster ju har sina favoriter i polyester, som just varit presenter) Vi hade ett grundläggande ekotänk redan innan vi fick barn så barnen har i alla fall sluppit plastleksaker förutom tyg och inga plastnappflaskor etc, men jag lär ju mig mer och mer… 🙂
Håller helt med det du skriver om kroppen och polyesterplagg. Jag hade fått ärva en del 60-talskläder från äldre släktingar och det var verkligen ingen hit. För att inte tala om nylonstrumpbyxor. Kanske är för mkt information, men jag upplevde en hel del problem med svampinfektioner som försvann helt när jag gick över til bomulls/ull-strumpbyxor.
Jag har också funderat en hel del på det där med polyester.
Jag har frågat Naturskyddsföreningen och dom menar att det inte är polyestern i sig som är giftig utan ämnena som de behandlas med, som jag förstår så kan ett naturligt material vara precis lika illa beroende på vad det har behandlats med.
Med tiden tvättas kemikalierna ur såväl polyester som bomull. Sen gäller det ju såklart att ta hänsyn till om det är ett ämne som är extra beständigt och svårt att tvätta bort flamskyddsmedel kanske?!
Jag har valt att behålla saker i polyester och istället fokusera på att minska antalet.
Jag tror att enkelhet och färre saker är bra ur fler perspektiv, mer lättstädat, lättare att fokusera och att hitta de leksaker man verkligen gillar mindre kemikalie exponering.
Något jag också tänkt på apropå polyester är att det drar till sig damm och damm är ju en stor kemikaliekälla så av den anledningen tänker jag att det är bra att minska på polyester leksakerna också.
Men som sagt några polyesterprylar tror i alla fall inte jag är i hela världen.
intressant inlägg!
Vänligen Johnna
Nej, men så är det väl med all plast att egentligen är det tillsatserna som är det otäcka men att det är himla svårt att veta vad som ingått i behandlingen. Även om materialen kanske behandlats liknande så tycker jag ändå att det finns flera fördelar med att välja naturmaterial och särskilt om det är ekologiska tyger. Plast tar ju väldigt lång tid att bryta när och jag tänker att det även borde gällade plastbaserad textil, sedan är ju också polyesterfleece (som vi har ett gäng mjuka leksaker i) något som avger en del partiklar när de tvättas. Men som sagt, så förespråkar jag absolut inte att göra sig av med saker för att byta ut dem, men att hålla nere antalet grejer är alltid bra och att tänka på vad en köper när en köper nytt.