IN och UT 2014

2014 bestämde jag mig för att sluta med IN och UT-listorna här på bloggen, jag kände det som att det varken motiverade mig själv eller er läsare utan bara blev ett måste. Däremot fortsatte jag att notera vad som köpt och sålt/slängts/skänkts här hemma. I alla fall till oktober som är den månad när jag började nytt jobb och liksom tappade fokus.

Om jag ska redovisa resulatet så hade vi 60 prylar/plagg in och 113 ut under tiden januari till september. Känns faktiskt helt ok. Nästan dubbelt så mycket ut som in! Som jag minns det gjorde vi varken någon större inköpsrunda eller utrensning under oktober till december så jag tror att det fortsatte i samma stil. Så kanske max 20 till grejer in och 40 grejer ut. Värt att notera är att det endast är mina och hushållet saker. Så barnens kläder och saker är inte med, liksom makens kläder och egna prylar.

Roligare är dock listan med saker som vi sålt under året. Hela 9620 kronor har vi fått in på att sälja saker som vi inte längre använder. Då är det även barnsaker inräknat, men jag har inte tagit med att vi sålt vår dubbelvagn eftersom vi sålde den för att köpa en ny vagn (som kostade hälften så mycket i och för sig) utan det rör sig mer om avlagda barnkläder och prylar som barnen ändå inte använt. Det hela är helt enkelt många bäckar små och det är himla kul att räkna ihop och se att alla de där smågrejerna jag sålt på Tradera och i vår lokala köp- och säljgrupp faktiskt blir en hel del. Så en motivation för att rensa i skåpen därhemma helt enkelt!

Då är det tristare med mina budgetplaner. Jag har under året tagit ner utdrag från vår internetbank och lagt in det i vår budgetmall uppdelat på olika kategorier för att i slutet på året kunna räkna ihop och se om vår budget stämmer. Framför allt var jag nyfiken på att se hur mycket vi egentligen på mina egna och barnens kläder. Att köpa 75 procent second hand och resten ganska dyra kvalitetsplagg – gör det att vi lägger mer eller mindre pengar på kläder än gemene man? Tyvärr har jag inget svar på den frågan eftersom filen är spårlöst försvunnen. Troligtvis har jag råkat slängt den i någon rensning av datorn som jag gjort under senhösten. Får se om jag orkar göra något nytt försök under 2015. I sådana fall ska jag se till att ha en backup på dokumentet!

Någon annan som sammanställt IN och UT för det gånga året?

8 reaktioner på ”IN och UT 2014

 1. Vi fortsätter med våra in- och ut-listor på månadsbasis då vi fortfarande tycker att det ger oss otroligt mycket att se vad mycket och vilken typ av prylar vi rensar ut. Under 2014 blev det 596 saker ut för mig och Herr Minimalist. Hade vi inte väntat barn i början av 2015 hade det bara blivit 74 saker in för oss båda, men nu blev det betydligt mer som vi skrivit om här:
  http://minimalisterna.se/sammanfattning-av-2014/

  Förra året gjorde jag en specificering av garderobens in- och ut under 2013 eftersom jag hade garderobens innehåll som något av ett fokus under en period, och där jag även angav hur mycket jag sålt för, vilket visserligen inte var mycket alls:
  http://minimalisterna.se/garderobens-ut-och-in-2013/
  Något sådant gjordes däremot inte för 2014 men jag kan tänka mig att jag gör en specificering av 2015 års bebissaker in- och ut när det här året är slut och vi vet lite mer vad vi och bebisen gillade att använda och vad vi väljer att spara till ev. kommande syskon etc och vad vi valt att skänka/sälja av.

  Kul att ni fått in så mycket pengar på att sälja onödiga saker! 🙂
  Kan rekommendera appen Tink om du inte redan har den och vill se hur mycket pengar som läggs på olika saker, jämföra med budget etc.

  • 😀

   Jag tror att nyckeln till det är att vi köper mestadels kvalitetsplagg och ekologiska kläder/saker och det finns det en större efterfrågan på. Vi sålde t ex lillebrors bitleksaker i naturgummi (använda men fortfarande i fint skick) i en ekoköp-säljgrupp på Facebook. Jag är rätt tveksam till att motsvarande i plast hade gått att sälja om de inte varit helt nya. Fast jag tror även att mycket mer går att sälja än vad en tror, t ex hörde jag om någon som sålt sladdar på Tradera.

   • Sladdar? Haha, det ska jag också prova! Har en kompis som lyckades få 300 kr för tre par (oanvända) trosor på tradera. Kändes ju också helt galet. Kanske ligger hemligheten i hur man skriver annonserna?
    Gissar att du sålt av dina gravid/amningskläder också? Och alla bebisgrejer? Sparar du något för nostalgi? Eller framtida barnbarn? 🙂

   • Inte för att raljera över din kommentar, men jag tycker att det är intressant att så många frågar nu om vi säljer bebissaker mm. Jag gissar på att det är så pass vanligt med två barn att folk liksom förutsätter att vi är klara nu. 😉

    Men för att svara på frågan: Vi har ännu inte sålt av särskilt mycket. Det vi hittills har sålt är sådant som vi ändå inte använt särskilt mycket, som spjälsängen. Bebisleksaker hade vi aldrig särskilt mycket – babygymmet och hoppgungan har jag visserligen sålt plus naturgummituggisarna, och skänkt vidare lite skallror. Övriga leksaker är av modellen typ dragleksaker, stapelgrejer etc och sånt leker lillebror fortfarande med. Tygböjorna hade vi de flesta av växamodell som lillebror fortfarande kan ha. Bebiskläderna har gått vidare till en kompis som fick barn ett år efter oss, men jag har sparat de absoluta favoriterna plus kläderna som de åkte hem från bb i.

    Däremot funderar jag mer på hur vi ska göra när barnen lämnar småbarnsstadiet, vi har en hel del fina träleksaker och möbler varav en del kommer från när jag var liten. De har stått på lantstället och visst kan vi förvara saker där men det känns ju resursfel.

   • Å, jag trodde nog du hade skrivit i ett annat inlägg att ni inte skulle ha fler? Kanske missuppfattade jag dig, i så fall ber jag om ursäkt!

 2. Jag blir sjukt pepp på att göra en sammanställning av allt man säljer på ett år. Mycket irriterad att jag inte kommit på det förrän nu, hade ju varit så kul att se. Nu är nästan alla bebisgrejer sålda så nu är det bara ”vanligt krimskrams” och ytterkläder till barnen som försvinner ut. Vi står på loppis 2 ggr om året så det är ju lätt att räkna ihop men alla andra grejer vi sålt – spjälsäng, vagn, kläder, bebisprylar osv. Jag har iofs bytt väldigt mkt så det hade nog kanske blivit svårt att räkna på… Jaja, hur som helst! Tack för tipset, ska anamma det i år 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s