Första barnkalaset

kalas_1

Den senaste månaden har bägge mina barn fyllt och vi har haft vår beskärda del av kalas. Vi har dels firat med släkten vilket betyder en hel del barn det med, plus att vi har haft storasysters första kalas för kompisar.

På vår förskola är det kutym att bjuda hela avdelningen vilket jag tycker är bra för sammanhållningen. Det har varit en hel del diskussioner i sociala medier om dyra kalas och där det argumenterats för att inte bjuda alla ur ett ekonomiskt perspektiv. Jag kan förstå det argumentet när det gäller skolbarn där klasserna kan vara så stora som trettio barn, men förskolegrupper är förhoppningsvis mindre. För vår del betydde ”bjuda hela gruppen” att vi blev totalt åtta barn, inklusive storasyster och lillebror. Jag tror är att det är ganska sällan som hela gruppen kommer på grund av sjukdomar, andra planer och helt enkelt att sexåringen Y kanske inte tycker att det är så kul att gå på fyraåringens X:s kalas eftersom de sällan leker tillsammans.

Min poäng är dock att barnkalas inte behöver bli dyra även om hela förskolegruppen bjuds (om en inte har kalaset på lekland det vill säga:-)). Vi gjorde hemgjord glasstårta, vilket kostade ungefär 100 kronor för en tårta med ungefär 16 bitar. Till släktkalaset bakade jag även kladdkakemuffins och jag räknade samman den kostnaden till ca 45 kr per sats (16 st). Det gjorde jag dock inte om till barnkalaset eftersom ungefär hälften av muffinsen blev över, gästerna föredrog helt klart att ta en extra omgång av tårtan framför att äta muffins.

kalas_2

Vi gör marängbotten till glasstårtan och i år valde jag att göra en lite större sats och göra småmaränger när jag ändå gräddade bottnarna. Jag klickade helt enkelt ut så många som fick plats på plåtsen när jag spritsade bottnen. Det blev en riktig hit, både som tillbehör till glasstårtan och att gästerna åt de som de var. (En så pass hit att de på bilden är de enda som blev kvar, skulle helt klart ha fotat innan de serverades.) Ett annat bra alternativ om en vill göra något mer till barnkalaset är att göra popcorn. Billigt, inte så sött, och väldigt uppskattat. Ett år gjorde vi pappersstrutar med popcorn i och så kunde barnen ta varsin. Visserligen hade vi popcorn i hela lägenheten sen, men det var det värt eftersom barnen tyckte att det var så festligt.

Det som för oss stod för den största kostnaden var fiskdammspåsarna till barnen. Vi ger våra barn endast ekologiskt godis så det var självklart att lägga sådant i godispåsarna. Mängden godis ville vi hålla nere så för att påsarna skulle bli lite roligare så valde vi att lägga i en liten sak som varje barn kunde ta med sig hem. På släktkalaset var det en pixibok, på barnkalaset hade jag hittat ”armbandklockor” i trä för en hyfsat billig peng. På andra barnkalas vi varit på har det getts såpbubblor, klistermärken, småförpackningar med kritor, eller småbilar. Inklusive själva påsarna gjorde det att kostnaden per fiskdammspåse blev ca 17 kronor, varav leksaken då stod för den största delen. Det kan tilläggas att för de barn som ännu inte äter godis, som lillebror, så ersatte vi godiset med en ask ekologisk russinmix från Saltå kvarn.

kalas_3

Till barnkalaset köpte vi även sugrör av papper och tog några ballonger ur storpacket vi köpte inför treårskalaset, men vi köpte inga mer engångsprylar utan använde assietter, glas och koppar som vi hade hemma. Dessutom satte vi upp vimplarna jag sydde till storasysters namnfest och som numera är standard på våra kalas. Tårtljus använde vi samma förpackning som vi beställde inför storasysters ettårsdag, vi använder dessutom fortfarande samma ljus vi tände då och det är mer än 2/3 av de ljusen kvar. Då har vi dessutom åtta otända ljus kvar. De är ju inte tända särskilt länge…

För oss landade kostnaden för barnkalaset på ca 260 kronor totalt. Då lade vi visserligen ner en hel del tid på att göra egen glasstårta och att packa fiskdammspåsar, men det gick på ett par kvällar. Vi blev himla nöjda med vårt barnkalas, på alla sätt och vis.

Hur har ni gjort när det gäller barnkalas och vilka summor tycker ni är rimliga att lägga?

3 reaktioner på ”Första barnkalaset

 1. Kul och intressant att höra hur ni resonerat och tänkt! Och duktigt att hålla nere kostnaden så pass mycket.
  Med en tre veckors bebis här är det ännu långt till första barnkalaset, men ett dop att ordna blir det nog innan.

  Min 30-årsfest förra året gick annars loss på cirka 3 000 kr för drygt 20 personer inkl hyra av lokal (om än hyfsat billig sådan). Det kändes ganska lite, jag hade budget på 5 000 kr, men så lagade och bakade vi all mat själva. Det som var dyrast var alkoholen, som det lätt blir på vuxen-kalas 😉 Vita billiga underlakan från Ikea istället för dyra dukar eller billiga pappersvarianter var nog det bästa spar-tipset. Jag räknar med att kunna använda dessa underlakan även vid kommande kalas eller dop exempelvis. Vid liknande vuxen-fester ska man inte heller glömma bort att oöppnad alkohol går att lämna tillbaka till Systembolaget mot uppvisande av kvitto om man köpt hem alldeles för mycket som inte går åt.

  // Fru Minimalist

  • Haha, jag tänker på vårt bröllop när jag läser om din 30-årsfest. Vi hade turen att kunna låna linnedukar och tygservetter av äldre släktingar och vi har återanvänt i alla fall servetterna vid många tillfällen. Och ja, vi lämnade tillbaka ungefär hälften av alkoholen (var inget fylleslag helt enkelt. :-))

   Många av spartipsen för vuxenfester funkar för barn också tycker jag, hoppas att ni får användning för dessa på dopet.

 2. Pingback: 5-års kalas ur ett ekoperspektiv – Ekomamma i stan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s