Endast en sittvagn klarade Råd & Röns kemikalietest

I slutet av mars testade Råd & Rön elva sittvagnar för stadsbruk. Vagnarna testades för flamskyddsmedel, PAH, ftalater, klorparafiner, organiskt tenn, fenoler samt formaldehyd. Endast en vagn – Stokke Xplory 4 klarade sig helt utan anmärkning gällande kemikalier i materialet. I sex av vagnarna fanns endast kemikalier på handtaget där föraren håller sina händer, men inget i materialet nära barnet. Dock kan ett barn även komma i kontakt med handtaget, till exempel om barnet står på ståbräda.

Personligen välkomnar jag verkligen den här typen av test – det känns himla bra att frågan lyfts även om resultatet är nedslående. Jag skulle gärna se ett liknande test även med duovagnar. Det vore även intressant att se hur de vagnar som har rykte om sig att vara mer miljövänliga klarar sig i ett sådant här test.

Testade vagnar i Råd & Röns test är Stokke Xplory 4, Jané Epic, Mountain Buggy Nano, Bugaboo Bee 3, Nuna Ivvi, Phil & Teds Vibe, Phil & Teds Verve, Chicco Urban, Concorde Wanderer, Graco Evo XT och Silver Cross Pioneer.

Hela testet finns att köpa på Råd & Röns hemsida.

 

 

 

2 reaktioner på ”Endast en sittvagn klarade Råd & Röns kemikalietest

  1. Kan tipsa om Naturkinds barnvagnar som säljs av petitbarnvagnar. De är ekologiska och går att göra om till sittvagn. Vi har en och riktig nöjda med den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s