Använda slut, skänka eller slänga fleece?

Som miljömedveten är polyesterfleece något vi försöker att undvika här hemma eftersom fleecekläder bidrar till plastökningen i haven. Det var länge sedan jag köpte ett renordlat fleeceplagg, även begagnat, så även om lillebror ärver storasysters plagg så har vi inte haft sådana här hemma sedan han var bebis.

Den fleece vi har hemma är istället inblandad i olika plagg, som overaller, regnställ och skor fodrade med fleece. Sådana plagg försöker vi också att undvika numera, men vi har kvar en del sedan storasyster var mindre och de kommer vi att använda till lillebror också. Det vi tänker på när vi använder dessa är att tvätta dem så sällan som möjligt då det främst är vid tvättandet som fleecepartiklar läcker ut.

Knepigare är det med tygblöjorna som vi ärvt och som har fleece i innertyget. De måste ju liksom tvättas efter varje användning. Jag tänker också att även om det inte är bra med fleece så måste det väl ändå vara bättre än att bidra till berget av engångsblöjor? Det här är något som jag letat information efter, men inte hittat, inte ens på Naturskyddsföreningen svarar de på en uttryckt ställd fråga om detta. Om vi hade köpt nya tygblöjor idag hade vi absolut valt sådana med utan fleece, men dessa har vi som sagt fått ärva och det känns fruktansvärt onödigt att göra sig av med dessa för att sedan köpa nya.

Ytterligare knepigt är vad vi ska göra med den fleece som vi inte längre använder. Jag vet många i de miljövänligtgrupper jag är med i på Facebook som slänger all fleece i soporna eftersom det är ett dåligt miljöval. För mig känns det inte helt rätt att slänga fullt funktionsdugliga plagg i soporna, i alla fall inte så länge som det säljs nya fleeceplagg i butikerna. För jag tänker att det måste ju vara bättre att en person tar vår fleecefodrade overall som använts av tre barn och kör en vända till, än att den personen köper en ny fleecefodrad overall i butik. För jag tänker nog att den personen som i sådana fall köper vår begagande fleece kanske inte är samma person som bemödar sig om att leta fleecefria plagg i butik. Jag är med i en lokal köp- och säljgrupp och där är det många som efterfrågar just fleece och jag kan tänka mig att det blir nyköp för dessa personer om inte hittar något i gruppen.

Hur resonerar ni andra som fasar ut fleecen hemma? Skänker ni eller slänger? Använder klart eller rensar direkt?

12 reaktioner på ”Använda slut, skänka eller slänga fleece?

 1. Svår fråga dethär.. Men tänker nog lite som du – att det finns många andra som vill använda fleece, och istället för nyköp är det bättre att de använder mina fleeceplagg istället. Men hur jag skulle gjort med blöjorna vet jag faktiskt inte 🙂

  /Annie – Annies Enkla

 2. Ja det är en knepig fråga alltså.
  Jag använder, men tvättar så lite som möjligt, sen skänker jag till välgörenhet.
  Jag har t.ex. skänkt till rumänska flyktingar, det känns hemskt att slänga varma fleece tröjor
  när människor fryser.
  Jag tänker också att de förmodligen inte tvättar kläderna lika ofta utan snarare vädrar och mer punkttvättar för att hålla dem
  fräscha eftersom att de sannolikt inte har samma tillgång till tvättmaskin som en annan.
  Som du säger så länge de finns på marknaden är det väl bättre att någon kan köpa dem second hand än att köpa nytt.

  • Det var ju smart att skänka till flyktingar! Vi har haft ganska lite fleece, och det har mest varit några bebiströjor och overaller, så de har fått gå vidare i bekantskapskretsen men annars hade det ju varit ett bra alternativ.

 3. ”Jag tänker också att även om det inte är bra med fleece så måste det väl ändå vara bättre än att bidra till berget av engångsblöjor?” Alternativt är ju att man bidrar till ”berget” av plastsoporna i haven, och det känns mindre lyckat än att köpa nytt och slänga det rätt liksom (till skillnad från fleece då som man i princip inte KAN slänga rätt eftersom en del av det ändå hamnar i haven oavsett vad man gör).
  Jag hade skänkt mina fleece plagg till välgörenhet. Och om jag orkade kanske också skrivit ett mejl till tillverkaren innan jag skänkar om varför jag väljer att inte fortsätta använda deras produkt. Får dem in flera sådana mejl görs någon förändring, och någon måste vara först.

  • Jag vet att något i en av miljövänligt grupperna jag är med i på Facebook har dragit igång ett sånt initiativ för att få Pop att sluta med fleece. Tyvärr tror jag att det är svårt, det känns som ett moment 22, men som du säger är det bra att uttrycka sitt missnöje för att få till en förändring.

 4. Bra inlägg! Jag kör också på metoden att använda klart det man har och byta ut när det verkligen behövs, och framförallt i lägen som dessa – när man måste överväga vilket som är ”sämst/bäst” av två eller flera alternativ. Då inget är riktigt 100 % ..

  Det är klart att man önskar att man inte skulle behöva hamna i liknande situationer och dilemman men det faktum att man i alla fall skulle välja annorlunda vid framtida köp är ju positivt. Flera pinnar blir tillsammans en brasa!

  • Det finns ju så himla många sådana lägen tyvärr om en tänker miljömässigt – vilket är mest sämst, x eller y? Men jag tänker också att det mest miljövänliga måste ju ändå vara det val som hushåller med resurser.

 5. Även vi har ärvt tygblöjor. Vi gör som så att vi sliter ut våra och köper nya i ull allt eftersom det blir slitet. Visst fleece är dåligt men ännu värre är det med 4500 plastiga engångsblöjor som det tar 400 år att försvinna.

  • Ja, visst måste det vl vara så? Tycker dock att det är tråkigt att det är så svårt att hitta info på nätet (som det visserligen är med många av dessa ”vad är sämst”-frågor) för det känns som att det är en frågeställning som många har.

 6. Gällande vad är sämst frågan så var jag på en föreläsning för ett par år sedan som höll av en kvinna som forskar på matens miljöpåverkan. Hela salen var full med människor med stort miljöintresse som ville veta var sämst/bäst. Hennes svar är att när man måste rangordna själv, närodlat, eko, vad är viktigast för mig. det fanns ingen universallösning. Så jag brukar tänka så för mig, vad är viktigast. Och för mig blir det som många andra redan har sagt här, resursslöseri är det värsta för mig. Så att byta ut lite i taget när det har gjort sitt. Alt sälja/ge vidare och sedan försöka göra så bra val som möjligt när jag behöver nya saker.

  • Ja, det är ju så i många frågor, att alla måste sätta sina egna gränser och vad som är ok. Men samtidigt svårt tycker jag när det känns som att allt är dåligt. Jag håller med dig, jag tycker nog också att resursslöseri är värst, just därför som jag inte kan med att slänga vår urvuxna fleece.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s