Samlad info om tygblöjor

Jag fick en fråga om tygblöjor av en vän och skrev ihop ett så långt och informativt svar att jag postar det som ett blogginlägg också. Jag har skrivit om vår användning av tygblöjor tidigare, men det är tre år sen nu och vi gör faktiskt lite annorlunda nu plus att det här inlägget ger lite mer samlad info om modeller och varianter.

Det finns ju flera skäl att använda tygblöjor. Att barnet ofta blir blöjfritt snabbare och att många barn som blivit irriterade och röda av engångsblöjor mår bättre av tygblöjor är ett bra skäl. För mig är dock miljö och ekonomi de starka skälen till att vi valt tygblöjor. Visst är tygblöjorna dyra i inköp, men engångsblöjor för en hel blöjperiod kostar också en hel del. Tygblöjorna kan dessutom användas av flera barn, både eventuella syskon och att det finns en väldigt stark andrahandsmarknad. Så ett tips är att både köpa och sälja tygblöjor begagnat!

Hur många blöjor behöver bebisen/barnet?

Vanligen brukar det sägas att runt 24 blöjor är vad som gäller för att täcka en bebis behov. Det var också ungefär så många vi hade när barnen var bebisar. Då (och nu) använder vi dessutom engångsblöja på natten och när vi är iväg. Nu när lillebror går på förskolan (och vi har valt bort att ha tygblöjor där) har behovet av tygblöjor minskat i antal. Jag räknar med runt 10-15 stycken för ett förskolebarn lite beroende på hur ofta familjen tvättar. Vi sätter på lillebror en engångsblöja på morgonen när han ska till förskolan och vi hämtar honom alltid nybytt så för oss blir det oftast bara en tygblöja på eftermiddagen/kvällen innan vi sätter på en engångsblöja för natten.

Skötsel:

I antalet blöjor ovan räknas att tvätta ungefär var tredje dag. Eftersom vi använder så få blöjor på vardagarna så blir det dock ofta att vi tvättar mer sällan, men då gäller det att ha en lukttät förvaring.

Vi tvättar oftast blöjorna i 60 grader. Jag har hört att man inte ska tvätta med tvättnötter eller såpbaserade tvättmedel för att något i dem täpper till pul-tyget. Istället ska tygblöjorna tvättas med lite tvättmedel och inget sköljmedel. Om det gått lite längre tid sedan vi tvättat de senast så kör vi maskinen med funktionen ”extra vatten”. Tyvärr har jag dåliga erfarenheter av att köra tygblöjorna på ”ecoprogrammet” eftersom vår maskin är för vattensnål för att kisslukten ska kunna sköljas ut ur blöjorna.

Tillbehör som är bra att ha:

Något att förvara blöjorna i. Vi har en tunna med tätslutande lock (locket köps separat). I den har vi en blöjpåse. När det är dags att tvätta slänger vi bara in hela påsen i maskinen. Det är himla skönt för att slippa hantera de smutsiga blöjorna med händerna. Det luktar lite i hinken, men så länge locket är på så håller sig lukten där inne.

Vi använder inlägg av rispapper för att minska kladdet i blöjan. Rispapper är ett tunt engångsinlägg som läggs överst i blöjan för att kunna lyfta ur bajs smidigt. Tidigare vet jag att det sades att det var ok att spola ner dessa i toaletten, men nu såg jag att ImseVimse skrivit på sin hemsida att det bör undvikas.

Vilka blöjor ska familjen välja?

Det finns en uppsjö av olika tygblöjor. Nedan har jag listat några vanliga varianter:

Allt-i-ett blöja (aio): En blöja som används precis som en gångsblöja. Innehåller ofta ett eller två fastsydda inlägg. Smidigt, men har ganska lång torktid och mindre flexibelt eftersom inläggen sitter fast.

Pocketblöja: En blöja med en ficka som ett inlägg stoppas inuti. Ganska enkelt och flexibelt.

Skalbyxa med inlägg: Det finns även varianter där antingen ett vikt tygstycke eller formsydd blöja läggs i en skalbyxa. Detta är en billig variant eftersom det ofta räcker med att byta inlägget så du behöver färre skalbyxor, men är lite krångligare. Det finns även skalbyxor med inlägg som knäpps fast vilket gör att funktionen påminner om pocketblöjan men är mer ekonomiskt.

Vi har testat alla tre modellerna och vår favorit av dessa har varit pocketblöjan. När vi började med tygisar fanns dock inte varianten att knäppa fast ett inlägg i en skalbyxa så hade vi köpt blöjor idag hade nog detta varit ett starkt alternativ.

Tryckknappar eller kardborre: Förutom att välja modell enligt ovan så finns även de flesta av dessa varianter med antingen kardborreknäppning eller med tryckknappar. Vilken en föredrar är oftast en smaksak. Vi upplevde att kardborre ofta fastnade i kläderna och i tvätten, och har därför fastnat för tryckknappar, men jag har testat blöjor med bra kardborre också och tror att de utvecklats en del också sen vi köpte våra.

One size eller storleksmärkta: One size är en blöjmodell där storleken regleras med tryckknappar och gör att samma blöja kan användas hela blöjperioden vilket är himla ekonomiskt. Nackdelen med dessa är att det kan bli bylsigt på den lilla bebisen. Storleksmärkta blöjor är precis som det låter blöjor som kommer i olika storlekar. De sitter ofta bättre men det blir ju dyrare att byta ut blöjorna allt eftersom barnet växer. Vi upplever dock att storlek M räcker väldigt länge , de är på gränsen nu för lillebror som är över två, och han har haft dem sen han var ett halvår ungefär.

Annat att tänka på:

Många tygblöjor använder tyvärr fleece både i inlägg och som foder i blöjan. Inte så kul eftersom många köper tygblöjor av miljöskäl. Se därför till att välja en blöja som inte innhåller fleece!

Ett annat tips är att kolla runt på de olika blöjmodellerna och sedan köpa på sig en eller ett par av de som verkar intressantast. Testa dem och köp sen fler av den modell som ni gillade bäst. Jag har tidigare recenserat lite olika modeller här på bloggen, men eftersom de flesta blöjmärkena utvecklats en hel del de senaste åren så har jag valt att inte tycka till om olika märken i det här inlägget.

Och sist men inte minst vill jag upprepa det jag nämnde i början av inlägget – kolla begagnatmarknaden om du är på gång att köpa tygisar!

Lycka till med tygblöjsanvändandet!

Bilden ovan visar tygblöjor från Poops, ImseVimse, MannaMaa och Alvehamn.

6 reaktioner på ”Samlad info om tygblöjor

 1. Pingback: Tre tips för att minska på engångsartiklarna under småbarnsåren – Ekomamma i stan

 2. Så sjukt bra inlägg! Vi väntar vårt första barn här i dagarna och ikväll blev fredagsnöjet att djupdyka i tygblöjornas förtrollade värld. En sak jag undrar över är vilken tättslutande tunna som du använder? Hur tät är att rekommendera med tanke på att det man lägger däri är lite fuktigt? Såg att länken i inlägget gick till en asktunna på Clas Ohlson – är det en sån ni använde?Skulle va sjukt tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning,
  Sara

  • Ja, vi använde en asktunna. Dock är den inte helt tät, så skulle inte rekommender att lägga drypande blöta saker i den eller om man vill ha vatten i hinken. Men använda tygblöjor var inga problem. Vi hade dessutom en pul-påse i för att förenkla att flytta blöjorna över till tvättmaskinen sedan.

   • Åh va intressant! Tusen tack för svaret! Får nog bli en tur till Clas helt enkelt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s