Cykla med två barn

cykel_sits

Vi cyklar gärna med våra barn. Det är ofta det smidigaste alternativet om vi ska ta oss någonstans för att slippa byta mellan buss, tunnelbana och pendeltåg. Igår cyklade vi till exempel in till stan för att springa eller lopp och gå på ett kalas, och sen hem igen på kvällen. Vid sådana tillfällen tar vi nästan alltid varsitt barn på cykeln.

Däremot har vi inte använt cyklarna särskilt mycket för vardagslogistiken. När maken var föräldraledig och jag jobbade cyklade jag oftast till jobbet men för att ta barnen till och från förskolan så har vi oftast gått. När lillebror också började förskolan och jag började på nytt jobb på perfekt cykelavstånd uppstod dock en ny fråga – hur få med sig bägge barnen? Vi har en ganska bra bit till förskolan, den ligger ungefär halvvägs till bägge våra jobb, så att lämna barnen med vagn och sedan hämta cykeln hemma skulle inte funka för oss utan vi behövde kunna cykla med bägge barnen. Det är dessutom cykelbana hela vägen vilket jag tycker underlättar.

Den första lösningen vi testade var en cykelsits som sätts fram på cykeln, en Bobike city mini. På så sätt kunde lillebror sitta fram och storasyster bak. Jag tycker att det här var en helt ok lösning. Lillebror satt bra i sitsen och det var inga problem att cykla med bägge barnen på cykeln. Däremot så tyckte jag att det var krånligt att få på och av bägge barnen och samtidigt hålla cykeln stadig. Jag tror att det skulle vara lättare om jag varit lite längre för nu kändes det som att lillebror satt lite väl högt för mig att lyfta av på ett smidigt sätt. Dessutom vållade det problem när maken inte ville cykla eftersom det då inte fanns något att köra hem barnen i.

cykel_framsits2

Det blev därför så att vi sålde framsitsen och köpte en Thule Charoit Cheetah 2 cykelvagn. Den är vi himla nöjda med. Jag trodde att det skulle vara läskigare att cykla med barnen hängade bakom men det känns himla bra. Det känns som att de sitter mer skyddade där i än på min cykel och stabilare eftersom cykelnvagnen inte kan välta. Dessutom sitter de bägge två väldigt bra och jag kan ha datorryggsäcken på utan att mosa barnet bakom. Det är också en mer flexibel lösning eftersom vagnen kan användas som en vanlig vagn så att den förälder som inte vill cykla kan promenera med vagnen istället.

cykel_vagn

Den uppmärksamme kanske ser att jag cyklar på elcykel. Jag behövde köpa en ny cykel och började snegla på elcyklar när jag tänkte på det faktum att vi har uppförsbacke nästan hela vägen till förskolan. Den är jag också himla nöjd med. Både den och cykelvagnen kommer det att komma mer utförliga recensioner om inom kort.

Annons

6 reaktioner på ”Cykla med två barn

 1. Åh jag är SJUKT nöjd med min cykelvagn och då har jag inte fått på den på cykeln än hehe. MEd ett barn som är för stor för barnvagn så känns det legitimt att gå med cykelvagn och vi kan röra oss lite mer fritt. Cykeln är förhoppnignsvis snart reparerad… Men jag är sjukt sugen på en el-cykel!! =D Ser fram mot mer om den!

  • Kul att höra att du är så nöjd du med. Jag håller helt med att det är himla skönt att ha en vagn för att barn som egentligen är över vagnsåkaråldern. För som oss som inte har bil och är ganska aktiva att vara iväg kvällstid på middagar med barnen är det guld värt att kunna cykla hem, storasyster är ju lite för trött för att gå hem och lite för tung för att bära…

   Mer om elcykeln kommer snart! 🙂

 2. Hej!
  Jag har precis som du uppförsbacke och två barn att lämna på förskolan på morgonen. Jag undrar om du tycker att elcykeln gör att det är ungefär som att cykla utan en tung cykelkärra med barn i? Jag frågar för jag har problem med magmunnen så det kommer upp när jag ”tar i” och vill så gärna cykla med mina barn men orkar inte på en vanlig cykel. Men elcykel är ju en stor kostnad så vill höra med andra som har det och kanske lyckas lura ut om jag kan tänkas orka 🙂

  • Vet inte var du bor, men på Ecoride där jag köpte min cykel går det att provcykla (ta en sväng utomhus). Inte med cykelvagn kanske, men du kan nog ändå få en bra uppfattning om hur du tycker att elcykel känns mot vanlig cykel.

   Nu har jag ingen vanlig cykel att jämföra med nu, men jag försöker att minnas hur det var. Jag skulle nog faktiskt säga att elcykeln kräver mindre ansträngning, även med cykelvagn, än att cykla med vanlig cykel utan barn. När jag cyklar till förskolan så märker jag att folk kämpar på i backarna bara med sig själva på cykeln, medan jag bara glider förbi med cykelvagnen utan ansträngning alls, eller faktiskt får bromsa in för att det är ”vanliga” cyklister framför. Enda gångerna jag behöver ta i, även med cykelvagnen, är när laddningen i batteriet börjar minska, annars tycker jag inte att jag tar i alls.

   Hoppas att elcykel kan vara lösningen för dig! 🙂 Skriv gärna och rapportera om du testar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s