Barnen och Ipaden

Ipad

Här i familjen har vi en Ipad, som framför allt används av barnen. I många föräldraforum dissas Ipaden rätt hårt, men jag tänker att den blir lite vad en fyller den med. Den kan vara både tv, spel och bok – i en och samma pryl. Perfekt framför allt när vi ska iväg på resa, men också en underhållning här hemma. Kan vara en tålamodsräddare vid sega vabbdagar…

När barnen använder Ipaden är jag (oftast) noga med av slå på flygplansläget. Jag vet inte hur mycket det hjälper men jag hoppas att det minskar strålningen en del i alla fall.

Dessutom är det ett plus att de inte kommer åt Internet. De kan inte titta på Youtube. Jag är en pk-mamma så jag vill inte att de tittar på könssterotypa filmer, och såklart inte att de råkar klicka sig in på något för större barn eller för vuxna. Sen är det ju ytterligare en trist sak med all reklam på Youtube, och att det var just bantningsreklam när ungarna råkade kolla senast.

Det jag gör istället är att jag laddar ner filmer från Youtube och lägger in under ”filmer” på Ipaden. Det rör sig både om korta avsnitt som t ex Alfons eller Dora, men kan också vara långa filmer. Eftersom utrymmet på Ipaden är begränsat har jag skapat ett bibliotek på min dator och så alternerar jag filmerna lite då och då. Storasyster har redan koll på hur det funkar och kan komma och be mig att föra över det som hon vill titta på om det inte finns inlagt. Jag tänker att det funkar lite grann som leksakerna vi stoppat undan i ett skåp, vid vabb eller resan till lantstället kan jag föra över lite ”nya” filmer och så blir det helt plötsligt kul igen. På samma sätt ”sparar” jag tips på appar och köper dem i anslutning till en resa eller liknande när barnen behöver sitta still en längre tid.

 

Om det är någon som undrar vad ungarna har i Ipaden så ha jag samlat lite tips nedan. Mina barn är ju 2 och 4 och de flesta av apparna nedan kan tvååringen behärska hyfsat.

Appar: Toca Kitchen, Toca Pet Doctor, Toca Hair Salon, Toca Band, Gro Garden, Gro Memo, Pippis Villa Villerkulla, Radioapan, Vem (dit du kan köpa vem-böckerna), Human Body (den enda som nog är för större barn).

Filmer som barnen tittar på på Ipaden: Alfons, Dora, Charlie och Lola, Molly mus, Totte och Emma (uppläsning av böckerna), Lilla Spöket Laban, Peppa Pig, Livet i bokstavslandet.

Dessutom har barnen några Dvd-favoriter: Kikis Expressbud, Min granne Totoro, Ponyo, Lotta på Bråkmakargatan, Pippi i Söderhavet och såklart Frost.

8 reaktioner på ”Barnen och Ipaden

 1. Tycker det låter som ni har sunt användande av IPaden även om du inte skrev hur många timmar per dag/vecka den används.

  Den borde väl stråla betydligt mindre i flygplansläge. Jag sätter alltid mobilen i det om jag behöver använda den när jag ammar eftersom den då kommer så nära vår dotter. Även om användningsområdet då såklart minskar 😉

  • Tyvärr skulle nog säga att den används lite för ofta, men det varierar också. Nu har jag varit sjuk i veckan och då känns det som att den har varit framme väldigt mycket men så har jag inte orkat vara lika aktiv i att sysselsätta barnen.

   Jag har försökt hitta info om flygplansläget och minskad strålning men inte hittat någon trovärdig källa och bara personer i olika forum/bloggar som säger ATT det minskar, men inga källor eller hur mycket. Skulle vara intressant att veta.

 2. Det där med bil och Ipad verkar ju väldans smidigt! Vi har ingen Ipad än men jag anar att det kommer införskaffas under året. Min son är lika gammal som din ju och det verkar ändå som att de kan hantera den rätt bra redan då. Nu för tiden måste ju alla kunna så varför man helt skulle avstå från att lära sitt barn hur det fungerar kan jag inte förstå. Men visst, man kan ju vänta lite, de lär sig förr eller senare ändå säkert.
  Bra app-tips där, tack för den! Ska jag komma i håg 🙂

  • Vi köpte vår Ipad inför att vi skulle iväg på semester när lillebror var bebis och storasyster lika gammal som lillebror är nu. Den var verkligen en livräddare under resan kan jag säga. Och ja, jag tycker att det är mycket som han kan fixa med den redan nu, både spela och att han vet själv hur han kan sätta igång film. Dock har vi kodlås på den (precis som på telefonerna) så att de inte kan sätta igång den helt själva.

 3. Tycker att just reklamen på Youtube och att det är så lätt för barnen att klicka vidare till sämre saker är ett problem. Låter ju jättebra som du har gjort genom att ladda ner filmer från Youtube, men hur gör du det? Förklara gärna 😀

  • När du är inne på youtube så finns en knapp under visningsrutan som heter ”download”, där kan du ladda ner videosnutten i MP4, som sedan går att föra över till ipaden via Itunes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s