Den ultimata garderoben

randigt

I helgen plockade jag undan vinterkläderna och tog fram lådan med sommarkläder. Det är ju ändå juni! Jag har låda som står ovanpå garderoben som fungerar som säsonglåda där jag förvarar de kläder som inte är i säsong och vid säsongsskifte så byter jag helt enkelt plats på kläderna i lådan och garderoben. Eftersom jag bara har en låda så har tyvärr även kläder som är i säsong men som inte riktigt passar blivit liggande, de senaste åren fem har jag ju både varit gravid och ammat omvartannat så då har det varit en väldig blandning i lådan.

När jag plockade fram sommarkläderna blev jag överraskad över hur mycket kläder jag hade, och att jag faktiskt hade plagg som jag inte visste om. Häromdagen var jag till och med nära att buda på Tradera på ett plagg som jag faktiskt hade ett likadant i säsongslådan! Dessutom fanns där ett gäng plagg som inte använts på flera år, dels sådana som inte riktigt passar kroppen post två graviditeter, men också några plagg som inte används helt enkelt därför att de inte passar med något annat i garderoben, eller som jag gillar men inte använder för att de inte riktigt passar med mig. (Saker som måste strykas ska t ex vara himla fina för att få vara kvar.) Jag har försökt att rensa ut typen ”halvbra” plagg men det var helt uppenbart att det också fanns några sådana kvar. Det här kändes som att det var dags att göra något åt.

Det första jag gjorde var att rensa bland de plagg som inte använts på länge. De plagg som jag använt och gillat före graviditeterna sparade jag tills vidare, jag tänker att funkar de inte nästa år heller så åker de ut men det är mindre än ett halvår sedan jag kom igång med träningen på riktigt så jag vill ge kroppen en chans först. Det gjorde jag även med några av de plagg som inte riktigt passade med övriga plagg. Jag tänker att får de ligga i lådan en säsong och jag inte saknar dem så kan de få ryka. Resten lade jag i skänkas, säljas eller bytas-påsar.

Jag har en Pintererstmapp där jag samlar klädinspiration och där jag försöker att ringa in vad som faktiskt är ”min stil”. Den senaste tiden har jag samlat många bilder på ”wardrobe capsules” där personer skissar upp sin ultimata garderob, ofta med någon inriktning, t ex sommar eller semester. ”Smart” tänkte jag och började sätta ihop ett liknande dokument, men i excel eftersom jag inte orkade samla foton just då. I detta dokument riktade jag först in mig på hur jag tänker mig att min garderob borde se ut, vilka plagg är det som jag kommer på att jag använder utan att ens titta i garderoben. Dessutom lade jag till ett par plagg som jag upplever att jag saknar i min garderob, samt plagg som är på uppehällningen och behöver ersättas inom kort, och färgmarkerade dessa. Helt enkelt likadant som det dokument jag har för att ha överblick över vad vi har och behöver köpa till barnen i nästkommande storlekar.

Min tanke var att sedan kolla i garderoben, lägga till det som jag tyckte passade in i min ”perfekta garderob” och rensa ut resten. Men så enkelt var det ju inte riktigt. Några plagg rensades faktiskt ut, men det knepiga är att jag har hyfsat många liknande plagg. Egentligen kanske jag bara behöver en blommig kjol och en svart basklänning men jag så länge jag faktiskt gillar och använder plaggen så är jag inte helt inne på att rensa för rensandets skull. De plaggen kommer helt enkelt att få vara kvar tills de slits ut men troligen inte ersättas. Då är det viktigare med listan som ett dokument att kunna använda i framtida shopping. Att inse att jag faktiskt inte behöver så mycket mer kläder, och att i de fall jag behöver något nytt – att köpa plagg som kompletterar det jag redan har.

Någon annan som gjort garderobsinventering nu inför sommaren?

Annonser

18 reaktioner på ”Den ultimata garderoben

 1. Den perfekta garderoben ja, den kämpar jag också med! Har lite samma problem som du, många plagg som liknar varandra men som jag inte vill rensa eftersom det bara känns som jag skulle behöva köpa nya snabbare. samtidigt är det kanske alla dessa dubletter som fyller upp och gör att det känns fullt och otympligt…. Håhåjaja, lyxproblem får man väl ändå kalla det.
  Har dock bara ett enda hål i min garderob just nu. Svarta jeans. Verkar omöjligt att hitta de perfekta.
  Tack och lov för sommar, värme och shortsväder 🙂
  Vad har du identifierat för luckor?

  • Låter som att det inte är helt ovanligt att ha det så här. Jag tror också att ett problem är att när gardroben är full på det här sättet så ser vi inte träden för all skog, och riskerar alltså att köpa på oss fler liknande plagg.

   En lucka jag har är att garderoben är väldigt svart. De få ljusa plaggen har därför svårt att matchas. Så jag skulle behöva en eller ett par ljusa koftor – jag tänker mig en gräddvit och en blå. Sedan har jag bara ett par byxor om jag inte räknar mjukisar och jag skulle gärna vilja ha ett par till att variera med. Eftersom jag har ett par jeans tänkte jag mig ett par chinos, och det hittade jag faktiskt på rean nu. 🙂 Sedan behöver jag bh:ar, förutom att jag inte köpt underkläder förutom amningsbhar de senaste åtta åren (dvs allt är rätt slitet) så har två barn minskat mitt bystomfång så inga gamla bh:ar passar och nu känner jag att jag gått runt i fel storlek lite för länge. Sist men inte minst behöver jag ett gäng skor, har flera som varit på uppehällningen ett bra tag nu och det verkar som att alla går sönder ungefär samtidigt. Det känns generellt som att min garderob ser ut så nu. Jag har köpt något plagg här och något plagg där, men större delen av garderoben är cirka tio år gammal och en hel del är lappat och lagat och ganska så slitet. Men för att sammanfatta luckorna; ljus kofta, bh:ar och skor (ballerina och ett par tygskor)

   • Man önskar ju att det hade varit så där perfekt utspridet med klädinköpen men det verkar snarare vara som du säger, allt går sönder samtidigt. För mig beror det både på att det var längesedan jag fyllde på ordentligt (som för dig) OCH att jag köpt en del dålig kvalité.
    Bh:ar till nya småbarnsmammakroppen hade jag också behövt men tänker att de kanske inte är någon idé innan tvåan? Eller vad säger du? Var skillnaden lika stor från en till två som från ingen till en? Jag hoppas verkligen inte det…

   • Jag tyckte faktiskt inte att min kropp förändrades särskilt mycket efter ettan, men å andra sidan blev jag gravid med tvåan rätt tätt så kroppen hann kanske inte hann med att gå till sitt ”normalläge”. Den korta tid jag använde vanlig bh mellan barnen minns jag det som att de jag hade innan graviditeterna passade. Efter tvåan har jag dock märkt att brösten minskat en kup-storlek på bh. Det var också under graviditet nr två som jag fick bristningar på både bröst och mage.

 2. Jag kämpar också med garderoben… Mycket är rensat, dock. Och för ”dublettplagg” har jag gjort så att jag har så många jag behöver framme, resten ligger nedpackade så att jag kan gå dit och hämta istället för att shoppa nytt när något annat plagg får lämna. Annars är projektet just nu är att försöka sy i fickor i ett par kjolar och byxor som jag inte använder p.g.a. avsaknaden av sådana – tyckte det verkade som ett lämpligt straff för att lära mig att tänka på sånt innan jag handlar 😉

  • Fickor tänkte jag på häromdagen när jag inte hade det… Försöker också att tänka på det när jag köper nytt, är så segt att behöva ha väska bara för att ha med sig ett par nycklar och sin mobil.

   Smart att ha dubletterna nedpackade, kanske skulle göra så här hemma jag med!

 3. bra tips. När jag landar storleksmässigt efter denna graviditet så ska jag verkligen gå igenom garderoben. Just nu är det jeans som jag verkligen behöver. Ett par hela och snygga. Gillade verkligen din pintrestmapp.

  • Kul att du gillade den! Jag är väldigt nöjd med mina jeans från Nudie, kanske ett tips för dig med eftersom vi är rätt lika storleksmässigt. 🙂 Du kanske skulle komma på min klädbytardag som jag har pratat om i evigheter (men inte vet när jag ska ha tid, ork och var vi skulle vara…). 🙂

 4. Har också rensat ganska mycket i garderoberna men har inte ditt tålamod med att göra listor ☺ men det är väldigt skönt att inte ha en massa plagg som inte passar, tar bara extra tid när ska välja kläder på morgonen.

 5. Kul med genomgång och rensning inför sommaren! Här gjordes en så pass gedigen vårrensning i garderoben att ytterligare rensning känns överflödig just nu. Är nöjd över att kläderna på bilden i inlägget nedan numera är betydligt färre 🙂
  http://minimalisterna.se/varrensning-i-garderoben/

  Jag skulle gärna se hur din lista över barnkläder ser ut, har du skrivit om det mer i detalj? Annars skulle jag gärna se ett sådant inlägg med bild på hur excel-dokumentet ser ut rent layoutmässigt. 🙂

  // Fru Minimalist

 6. Jag önskar att jag hade det! Har rensat väldigt mycket de senaste åren men saknar en bra basgarderob. Tycker jag har landat i kroppen nu och insåg att alla shorts jag har är förstora.. Men när ska man ha tid att planera och handla allt det där perfekta?

  • Ja, det är det svåra… Det är ju en sak om allt skulle gå att köpa på ett och samma ställe, men nu ska det letas runt en massa och det tar ju tid. Särskilt att köpa bh:ar som jag verkligen behöver nya efter två barn och min storlek finns sällan.

   Hade en shoppingeftermiddag nu i veckan, men då blev det brandutrymning i gallerian… Jag hann köpa ett par byxor och prova skorna jag tänkt köpa men hann aldrig betala.

 7. Jag är oxå nyfiken på hur din excel ser ut över främst barnen men oxå din egen. Just vad gäller barnkläder tycker jag att det är svårt att göra rätt. Jag vill helst inte köpa för mkt kläder eller fel kläder (st, typ osv) eftersom jag vill köpa så lite kläder som möjligt pga av miljö o belastning av jordens resurser. Men då slutar det istället ibland med att det blir akut o därmed panik köp o min man blir inblandad i det hela o då slutar det ibland med att vi köper nytt istället för andra hand, som jag strävar efter att vi ska köpa. Du får jättegärna utveckla hur du tänker kring detta.
  Har som du varit gravid o ammat de senaste 6 åren o handlat väldigt lite kläder under tiden o nu också rensat ut en hel del. Det känns väldigt bra att ha en luftig garderob med saker jag tycker om. Om du inte kikat in till Paris to go, så är det en oerhört inspirerande blogg.

  • Såg att fler var nyfikna på excellen så ett inlägg om det kommer.

   Jag försöker att köpa det mesta second hand, men det går ju inte att leta hur länge som helst när plaggen är på uppehällningen. Och är det bra basplagg jag gillar kan det vara en fördel att köpa nytt också. Tex har jag nu hittat en jeansmodell jag gillar och då köper jag gärna nya eftersom jag vet att de då håller längre och jag kommer att slita ut dem. (Köpte modellen second hand också men då höll de bara ett år. :-() Fast då tänker jag mest till mig själv och att det ska vara plagg jag är 100 på, t ex att jag ersätter ett utslitet plagg med ett likadant.

   Jag förstår vad du menar när det gäller barnplagg. Excellen är ju just till bland annat för att jag inte ska förköpa mig på loppis. Samtidigt kan det som du skriver vara en viss risk men att ha för få plagg, i alla fall när det gäller barn. Vårt stora barn råkade t ex lägga av sig sin enda luvtröja när hon följde med och hämtade kompisens storasyster på dennas skola (inte ett ställe vi besöker så ofta med andra ord). Eftersom tröjan används både som tröja och sommarjacka känns det som vi har lite kris om den inte kommer tillrätta inom ett par dagar och då är risken stor att det blir ett nyköp. Och jag minns också när lillebror gått i en pöl med sina enda gympaskor i våras och den enda ersättningen medan de torkade upp var vinterskor eller sandaler. Jag försöker att hitta en bra balans helt enkelt och det medför tyvärr att det ibland blir lite mycket loppiskläder.

 8. Hej! Vill bara passa på att tacka för alla bra tips och inspiration som jag hittat på din blogg. Tack för att du delar med dej. Glad sommar från en som läser flitigt men som hitintills varit urdålig på att kommentera =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s