Ny sänglösning för barnen

barnsang1

När barnen fyllde två och fyra i början av året hade vi bestämt att lillebror skulle få flytta ur växasängen. Det var lite väl trångt med två sängar i barnrummet och dockskåpet som storasyster skulle få i fyraårspresent skulle inte få plats på något annat sätt. Dessutom har lillebror aldrig sovit särskilt bra i sängen utan mestadeles tillbringat sina nätter hos oss i dubbelsängen.

Lösningen vi tänkt hette våningssäng. Vi velade lite mellan en vanlig våningssäng och en familjesäng, där undersängen är bred (vanligen 120 eller 140 cm). Eftersom vi ville kunna natta dem ihop och våra barn är vana vid att vi ligger med dem i sängen tills de somnar så valde vi till slut familjesängen.

Det visade sig vara ett riktigt bra val. Än så länge sover barnen tillsammans i neresängen, men tanken är att storasyster kan flytta upp när hon känner att hon vill. Hon har sovit där uppe ett par gånger, men tycker att det är mysigare nere hos lillebror. Översängen används än så länge som ”myshörna”. När vi precis köpt sängen valde vi att inte montera på stegen då vi var rädda för att lillebror skulle klättra upp och ramla ner. Nu har vi haft stegen på ett antal månader och det funkar hur bra som helst. Det kan dock vara värt att nämna att den säng vi valt, ”Nils” från Mio, är väldigt låg så översängen är inte så högt upp vilket känns skönt för oss som har små barn.

barnsang2

Själva sängstommen var dock den lätta delen av sängköpet. Eftersom storasyster tidigare sovit på en resårbotten som var för hög för att ha i översängen så behövde vi två nya madrasser – en 120 och en 90 och såklart ville vi ha madrasser i naturmaterial.

Bredden 120 är inte särskilt vanlig när det kommer till natursängar vi fick ganska snabbt befara. Vi tittade på Prolanas madrasser i naturgummi, som bland annat säljs hos Grön Interör. De tillverkas inte i 120 cm, utan där är alternativet att köpa en 140-madrass (och betala för den bredden) och så skär de ner den. Tyvärr tyckte vi att detta blev en lite för dyr lösning. Ett annat alternativ är resårmadrassen från Ikeas naturserie. Den är inte lika naturlig som Prolana och inte heller ekologisk, men ”good enough” för oss. Mios familjesäng är dock väldigt låg (vilket är bra när det är ett hyfsat litet barn som ska sova däruppe) men det gjorde att vi inte ville ha en så hög madrass. Ikeas resårmadrass är 25 hög och det upplevde vi skulle ge lite väl tight utrymme upp till översängen. Istället valde vi en annan ”good enough”-lösning som jag blev tipsad om i någon av de ekoforum jag är med. Vi köpte två bäddmadrasser ur i Ikeas naturserie och lade dem på varandra. ”Madrassen” blir då 14 centimeter vilket är lika högt som Prolana-madrassen vi tittat på. Barnen sover bra på denna lösning, men vi hade inte valt det till en familjesäng där en vuxen ska sova nere. Jag som är hyfsat liten kan dock sova där en halv eller hel natt då och då, men maken som väger lite mer får ont i ryggen. Så jag skulle säga att huruvida en sådan lösning funkar för en familj beror på hur mycket tid föräldrarna får tillbringa i barnsängen.

När det kom till 90-madrassen för överdelen så hade vi lite mer att välja på. Eftesom vi beställde den senare än 120-sängen så hade vi även upptäckt möjligheten att beställa madrasser från Danmark vilket gav både fler valmöjligheter och bättre priser. Vi valde mellan en annan variant från Prolana som är fylld med kokos, och en madrass i ekologisk kapok, och valet föll till slut på Kapokmadrassen. Vi beställde från Babynature.dk och är väldigt nöjda med både bemötande och leveranstider. Och själva madrassen såklart! Hade vi upptäckt denna lösning innan vi beställt från bäddmadrasserna från Ikea hade vi nog satsat på att beställa härifrån även till 120-sängen, och då valt deras Prolana-variant.

För att skydda madrasserna ville vi ha både tunna bäddmadrasser och madrasskydd. Även här hade vi fått ett ekonomiskt tips i ett ekoforum: Att använda Jysks öko-texmärkta bomullstäcken som bäddmadrass. Vi hade redan dessa täcken till barnen och är väldigt nöjda. Och ja, de funkar utmärkt även som bäddmadrass eftersom de är ganska platta och inte så fluffiga. Täcket är 150 cm brett. Till undersängen har vi gjort så att vi bara vikt in den bit som blivit över runt den övre bäddmadrassen, men till 90-sängen sydde jag om täcket så att vi fick en bäddmadrass som passade. En himla bra och väldigt ekonomisk lösning måste jag säga. Dessa täcken kan dessutom tvättas i 60 grader vilket är för mig är ett krav med tanke på kissolyckor mm. Hade vi inte hittat denna lösning hade vi nog beställt bäddmadrasser i kapok från Babynature.dk.

Ett vanligt ekotips för madrasskydd är att använda kurad ullfilt, men vi valde istället att köpa ett madrassskydd i öko-texmärkt bomull och polyuretan från HippyChick. Dessa madrasskydd andas och känns mindre plastiga än sådana vi provat tidigare. Vi har dock valt att lägga denna under bäddmadrassen för att skapa lite avstånd mellan barnen och madrasskyddet. Bäddmadrassen (dvs bomullstäcket) är så pass lätt att tvätta att det inte gör något om olyckan skulle vara framme.

Vi känner oss väldigt nöjda med vår sänglösning för barnen och vår nivå av att jämka mellan de mest ekologiska och mest ekonomiska lösningar. Jag tycker att vi lagt oss på en helt klart godkänd nivå utan att det kostat en förmögenhet och barnen verkar nöjda och sover bra.

 

 

11 reaktioner på ”Ny sänglösning för barnen

 1. Intressant inlägg. Vi har funderat och funderat på hur vi skall göra med madrasser och bäddtextilier här. Till de två stora barnen, och deras våningssäng köpte vi Öko-tex-madrasser på jysk, och ekologiska madrassöverdrag (de som är närmast kroppen). Nu är vi på jakt efter någon bra lösning till spjälsängen. Än ligger lillen bara på några provesoriska kuddar och en ullfilt i den.

  • Har ni kollat på boveteskalsmadrasser? Vet att många är nöjda med dem. Annars såg jag att Babynature.dk där vi beställt kapokmadrassen även hade kapokmadrassser för spjälsäng.

   • De färdiga boveteskalmadrasserna har fel format för vår gamla ärvda barnsäng. Men vi har funderat på om vi skall göra en själva. Jag är dock rädd att den skall gå upp någonstans och läcka ut (och i värsta fall leda till att den lille stoppar i sig något). Kapokmadrassen har jag aldrig hört talas om. Jag skall ta och kika in den på en gång. Tack för tipset!

 2. Tack för detta inlägg! Vi är på gång och ska köpa stor säng till vår tvååring, och det lutar faktiskt åt att vi härmar din madrasslösning rakt av. Perfekt!

 3. Halkade in på detta inlägg då vi ska köpa en familjesäng till barnrummet. Undrar hur länge sedan det är som du köpte bomullstäcken på Jysk, kan inte hitta något på deras hemsida? Jättebra tips om madrasserna, ska gå in på den danska hemsidan och titta!

 4. Jättebra och intressant inlägg! Vad skulle du rekommendera för madrasser om man ska sova som vuxen i en sådan här säng? Jag funderar på att köpa denna säng till mig och min sjuåring då vi bor trångt och behöver frigöra golvyta. Lutar åt familjesängen från Svenska Hem för vår del då den är ett par cm smalare än Mios.Jag är bara rädd att jag inte ska hitta en bekväm madrass som funkar för mig så jag tar tacksamt emot tips! 🙂

  • Om översängen hade varit högre hade jag köpt resårmadrass från Ikeas ”naturliga” serie, men i Mios säng kändes det som att det skulle bli för tight då översängen är så låg. Kapokmadrassen som vi har uppe vet jag inte heller om jag hade velat sova på varje dag då den är ganska hård (vilket ju barn ska ha). Har du kollat på Prolanas madrasser? Har tyvärr inte testat dem själv så kan inte uttala mig, men har hört många som är nöjda med dessa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s