Barnfamilj utan bil: Vardagstransporter

vardag_vagn1

Vi har ingen bil vilket väcker en del frågan från andra barnfamiljer som undrar hur vi gör när vi handlar, lämnar och hämtar samt hur vi ordnar sommarutflykter och resor. Här skriver jag om hur vi klarar oss utan bil i vardagen, så blir det ett senare inlägg om semesterresor.

Frågan om hur vi klarar oss utan bil har faktiskt kommit upp förut och jag skrev då det här inlägget, men eftersom frågan känns ständigt aktuell och det förra inlägget är skrivet under föräldraledigheten så kommer här en uppdaterad version. Nu har barnen blivit 2,5 och 4,5 så man kan säga att vi numera bara har ett ”vagnsbarn”.

Som titeln på bloggen tydligt säger så bor vi i en stad, en storstad närmare bestämt. Vi har valt att betala lite mer i hyra för att bo mer centralt och ha bättre kommunikationer, samtidigt betalar vi ju ingen löpande kostnad för en bil. Både jag och maken jobbar centralt och det tar oss 15-20 minuter att ta oss till respektive jobb den väg vi inte lämnar/hämtar.

När storasyster föddes bodde vi ännu mer centralt, men då vi önskade oss större och mer barnvänligt boende (hiss stod högt på agendan) när lillebror föddes så bytte vi till oss en lägenhet en tunnelbanestation bort. Eftersom vi inte flyttade så långt och dessutom trivdes väldigt bra med storasysters förskola, så vi beslöt att låta henne (och sedan lillebror) gå kvar där. Det gör dock att vi har en lite längre bit att ta oss med barnen på morgonen. Att gå tar cirka 20-25 minuter och att ta tunnelbanan tar cirka 15-20 minuter. Från förskolan har jag sedan cirka 20 minuters promenad till jobbet, maken har cirka 15 minuter eftersom han kan fortsätta med tunnelbanan. Tidigare tog maken alltid tunnelbanan med barnen, då åkte lillebror vagn och storasyster stod på ståbräda, och jag varierade mellan det och att gå, men i våras köpte jag en cykelvagn* och en elcykel**och började cykla.

För mig har det verkligen varit ett lyft att börja cykla. Förutom att jag halverar min restid till jobbet så är det så himla skönt att cykla. Jag har cykelbana hela vägen både till jobb och förskola så jag slipper cykla med barnen direkt i trafiken vilket känns bra. Vi har en cykelvagn som även kan användas som ”vanlig” vagn så jag lämnar den på förskolan och sedan promenerar maken hem med den. Det enda som kan vara lite knepigt är de gånger vi ska göra något efter förskolan (gå till en park eller hem till en kompis), så är det bestämt sen innan så brukar jag ta vår vanliga vagn den dagen eller gå med cykelvagnen.

Eftersom jag började cykla i april så har jag ännu inte cyklat någon vinterperiod men troligen kommer jag att ta en cykelpaus när vintern kommer. Mest beroende på att cykelvagnen inte står så skyddat på förskolan och att låta den stå så pass mycket ute under vinterhalvåret känns inte helt bra.

 

cykelvagn1

Cykelvagnen i promenadläge

När det gäller handlandet av mat så är det ytterligare en bra sak med att bo där vi bor. Inom fem minuters promenad har vi ett Ica Kvantum, ett Coop, ett Hemköp, ett Willys och ett Lidl. Vi brukar handla större delen av vår mat på Ica Kvantum eftersom de har bäst utbud av ekovaror. Under föräldraledigheten trodde jag att vi skulle prova någon hemleverans av mat när vi bägge började jobba, men vi har faktiskt inte känt något behov av det. Vi har istället fortsatt att handla två gånger i veckan på Ica och att vi springer ner på Hemköp om vi glömt något akut. Vanligen handlar vi en gång på helgen och brukar då tajma lillebrors dagtupplur med att en person går och handlar med vagnen. Vi har en Brio Go vars varukorg rymmer otroligt mycket så det är sällan ett problem att få hem varorna. Sedan kompletterar vi med att en av oss handlar på vägen hem från jobbet i mitten av veckan.

Ytterligare en sak som jag har märkt att andra människor tar bilen för är för att hälsa på hos varandra, kanske om man blir överbjuden på middag till en annan familj någon gång. Då åker vi kollektivt, cyklar eller promenerar. Som tur är har vi de flesta av våra vänner och släktingar på ganska nära håll så det blir sällan några längre resor. Tidigare hade vi oftast två vagnar med oss de gånger vi räknade med sen hemfärd på längre avstånd än gång/cykelavstånd (eftersom cykelvagnen tyvärr är för stor för att åka kollektivt med). Nu när storasyster är så pass stor, eller kanske snarare då hon är  väldigt kvällspigg, så är det sällan det behövs utan vi har oftast bara en vagn. Hade vi haft ett kvällströttare barn hade vi nog övervägt att fortsätta med ”kvällsvagn”. Nu brukar vi göra så att de gånger som storasyster blir trött få hon alternera mellan ståbrädan och att sitta på axlarna och ibland om lillebror är pigg sitter han på axlarna istället och storasyster får sitta i vagnen.

Som synes saknar vi faktiskt inte bil alls när det gäller vår vardag. Hämtningar/lämningar, handling och övriga transporter funkar så bra ändå. Det jag kan sakna bil för är när allt jag vill köpa på Blocket ligger på andra sidan stan men det kan nog knappast räknas in i vardagen. Samt ibland under semestern, men det kommer ju ett annat inlägg för.

 

* ** Bägge dessa kommer att skrivas mer om i kommande inlägg.

3 reaktioner på ”Barnfamilj utan bil: Vardagstransporter

 1. Det är verkligen lyxigt att kunna bo så pass centralt att ni har så korta avstånd till jobbet. Vi kikar lite smått på större boende nu när vi har bebis som blir allt större, men då kommer vi ha 40 min – 60 min till jobbet (enkel resa) utifrån vår bostadsbudget. Det känns inte hållbart för att jobba heltid och få ihop en vardag. Apropå det så vore det roligt att läsa mer om hur ni bor och resonerar kring boende eller har ni skrivit det men jag missat? Det där med radhus/villa har kommit i en helt annan dager sedan vi fick bebis. 😉
  Ikväll kommer ett inlägg upp om just tankar och reflektioner kring bostäder på vår blogg.

  Vi saknar inte heller bil i vardagen än så länge, det kommer ändras den dag vi flyttar längre bort från alla bekvämligheter. Dock har vi båda föräldrarna på långt avstånd och då vore det skönt att ha bil, liksom en del vänner som bor lite ”off”. Visst går det att åka tåg som vi får göra de gånger vi inte hyr bil, men det där med att passa tider är svårare med bebis, liksom att långt i förväg behöva bestämma exakta dagar för resan. Även om jag är oerhört planerande som person så vore det i sådana sammanhang skönt med lite spontanitet och flexibilitet, haha. 🙂 Ser fram emot inlägget med transport i samband med semester.

  // Fru Minimalist

  • Du har inte missat något inlägg om boende. 🙂 Vi har ganska mycket funderingar kring hur vi vill (och kan) bo men har ännu inte kommit så långt som att skriva något om det. Ingen av oss är intresserad av att flytta till hus, vi är bägge uppvuxna i lägenhet med sommarhus och fortsätter gärna så. För oss ligger den stora i frågan istället mellan hyresrätt (som vi bor i idag) eller bostadsrätt. Vi funderar mycket på vilket av valen som gör att vi kan bo i det område vi vill (nära där vi bor idag) och vad som är bäst på lång sikt. Ska läsa inlägget om bostadsfunderingar på er blogg och kanske kommer det något om våra boendetankar framöver när vi inte är så förvirrade själva. 🙂

   Inlägget om semestertransporter kommer snart!

 2. Pingback: Barnfamilj utan bil: Utflykter och semester i Sverige | Ekomamma i stan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s