Ekomammans kapselgarderob höst 2015

Förra veckan skrev jag om att jag bestämt mig för att sent omsider haka på och skapa en kapselgarderob jag med, och i helgen skred jag till verket.

Jag började med att plocka ut alla kläder ur garderoben, sedan sorterade jag bort sommarkläderna och tog fram de plagg som låg i min säsongslåda. Eftersom jag passade på att rensa säsongslådan på plagg som inte längre passar efter graviditeterna (och som jag inser nog aldrig kommer att göra det) så blev det färre än väntat. Av den anledningen kom nästan alla av mina varmare plagg med i min kapselgarderob för hösten.

INNEHÅLL:

Hur ser då min kapselgarderob för hösten ut:

kapselgarderob_2015_host

Överdelar (13 st):
4 tshirts
4 trekvartsärmade toppar
1 skjorta
3 koftor
1 stickad tröja

Nederdelar (7 st)
1 par jeans
6 kjolar

Klänningar (5 st)

Jackor (3 st):
2 höstkappor, en fodrad och en ofodrad
1 regnjacka

Skor (4 st):
1 stövlar
1 gummistövlar
1 kängor
1 sneakers

Totalt innehåller min garderob 31 plagg. Då har jag dock tagit med några plagg ”extra” som liknar varandra, den uppmärksamma kan till exempel notera att jag har både två svarta klänningar och två svarta kjolar (det ser även ut som två svarta koftor men en är blå). Plaggen är olika i passform och material, men jag hade kunnat sortera bort den ena om det hade varit ett självändåmål med så få plagg som möjligt. Min första kapselgarderob ser jag dock mycket som ett test så det blir mer spännande att se hur garderroberna kommer att se ut framöver.

Då det är planerat att vi ska gå på en fest under kapselgarderobtiden velade jag lite fram och tillbaka vilka festkläder som skulle med. Till slut bestämde jag mig för att min kapselgarderob ska förenkla min vardag, så festkläder får helt enkelt gå utanför detta. Det kändes också rätt smart med tanken att vi troligen kommer att gå på en maskerad i samband med Halloween (om vi blir inbjudna i år igen efter att ha ställt in två år i rad på grund av sjuka barn) och det skulle ju kunna bli svårt att få in i kapselgarderoben.

INKÖP OCH BUDGET:

Inför varje ny kapselperiod är tanken är det ska finnas utrymme att komplettera garderoben. Jag upptäckte när jag plockade fram mina höstkläder att det finns några uppenbara luckor i min garderob. De tre mest skriande inför höstgarderoben är 1, att jag bara äger ett par byxor som inte är sommarbetonade. 2, att min fodrade höstkappa har sett sina bästa dagar. Och 3, (som kanske mer är en ”want” än en ”need”) att jag skulle vilja komplettera med ett par toppar som inte är randiga eller svarta.

Eftersom september varit en sjukdomsmånad för hela familjen Ekomamma så har tiden för shopping varit obefintlig. Allt utom två toppar (en i grått och en mönstrad) har därför fått skjutas på framtiden. Och jag klarar mig ju med ett par byxor och en halvdan kappa tills vidare.

Jag hade inte satt upp någon budget på förhand, men summan för höstgarderobens kompletteringar blev därför 750 kr.

EN VECKA IN

Medan jag filat på detta inlägg har jag redan klätt mig kapselgarderoben en vecka. Min första känsla är att det är skönt att ha så luftigt i garderoben (även om den inte varit direkt fullproppad innan heller) och att det är kul att det automatiskt blir mer variation när plagg efter plagg hamnar i tvättkorgen . Tidigare hade jag många svarta tshirts framme så då hade jag det himla ofta, men nu när jag bara har två så blir det ju naturligt mer sällan. Less is more helt enkelt. Mer variation med mindre plagg!

Hur går det för er andra som kör kapselgarderob så här några veckor in i septemeber?

Någon annan som är sugen på att haka på?

11 reaktioner på ”Ekomammans kapselgarderob höst 2015

 1. Vad fint du gjort och tagit kort på alla plaggen individuellt! Då ser man så bra och fattar vad alla plagg är 🙂
  Ett par veckor in för min del och jag kan konstatera att jag verkligen inte använt alla plagg än. Mycket oklart om jag faktiskt behöver ha så många plagg i garderoben samtidigt. Men det återstår ju många veckor så kanske hinner jag ändra åsikt.
  Det är i alla fall lättare att hålla ordning i garderoben nu och lättare att välja kläder på morgonen. Men störst skillnad är nog att jag inte längre kommer på efter halva dagen att kläderna jag tagit på är obekväma. Varför i fridens namn jag gick i obekväma kläder innan är en gåta.
  För mig funkar det bra att även festkläder är med, slapp fundera alls inför ett tillfälle förra helgen och så även nästa helg. Har ju undantag för scenkläder och det var nog tur för nu visar det sig att kör-klädseln inte var vad jag trott. Den kräver dock inget större än att jag öppnar en av mina lådor 🙂
  Hur länge ska du ha din kapsel?

  • Vilken bra upptäckt du gjort! Obekväma kläder borde ju sorteras ut ur garderoben direkt.

   Jag velade lite fram och tilbaka när det gäller festkläder. Riktiga festkläder har jag inte särskilt många, kanske max fem klänningar (varav två-tre är sådana som sitter lite för tight efter graviditeterna men som jag inte riktigt kan ge upp ännu) så det är egenligen ingen big deal att ha med dem. Samtidigt känns det också just därför ok att låta dem gå utanför. Mer vardagliga festliga tillfällen, som middag hos ett par kompisar eller ute räknar jag med att täcka upp ur vardagsgardoben.

   Oj, hur långe jag ska ha den skrev jag visst bara i mitt ”för-inlägg”. Sept-nov är det som gäller.

  • Faktiskt inte. Men jag har heller inte cyklat så mycket i regn, framför allt för att det inte varit så regnigt sen vi köpt den (nästan hela regniga september vabbade vi) men också delvis pga förvaringsproblem av cykelvagnen på förskolan. Så regniga dagarna så har vi tagit vanliga vagnen och jag har promenerat och/eller åkt kollektivt. Men när du säger det så är det något att införskaffa för det kommer nog bli så att jag cyklar mer i regn framöver.

 2. Jag tycker det bästa är att jag sparat tid på morgonen när jag ska klä på mig då det inte finns lika många olika alternativ att vela mellan. Liksom att garderoben känns härligt luftig.

  Det negativa är att jag anser mig sakna några ”nyckelplagg” som jag inte hittat några favoriter av ännu vilket gör att garderoben ibland känns lite väl begränsad i sin utformning (31 plagg + 2 hemma-mysplagg). Inte heller här har någon shopping ägt rum och jag tror inte så kommer ske närmsta veckorna heller. Jag tror att jag kommer slita mer på kläderna när jag inte har så många, men samtidig vet jag med mig att jag efter 2-3 år brukar tröttna på vissa plagg, så det kanske är lika bra att de då blivit väl använda och lite slitna så det kan bytas ut med gott samvete. 😉

  Jättebra och tydlig bild på plaggen! 🙂

  • Har du satt upp några regler för shopping? Jag har sett att många kapselgarderobare har ett par veckor innan kapselbyte som shoppingtid, och att vissa sätter upp en budget för varje säsong. För min del känns det inte riktigt rätt, dels för att jag gärna handlar begagnat, dels för att jag har erfarenhet av att plagg faktiskt tagit slut i min storlek när jag funderat lite väl länge (för jag funderar gärna ett tag innan jag köper något, om det inte är begagnat så klart). Så min tanke är att eftersom jag redan nu vet ungefär vad jag behöver till vinterkapseln (framför allt vinterskor och de där byxorna) så är det ok att köpa dessa när som, men att de inte får användas förrän vinterkapseln tas i bruk.

 3. Pingback: Kapselgarderob höst 2015 i retrospektiv | Ekomamma i stan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s