Stylebook – en app för din garderob

Stylebook-Closet

I samband med att jag gjorde min första kapselgarderob köpte jag appen Stylebook, som är en app för att organisera din garderob. Det finns flera varianter på garderobsappar, men efter att ha läst lite recensioner valde jag till slut Stylebook. Stylebook kostar 39 kr i appstore och finns tyvärr endast till Iphone och Ipad.

I Stylebook lägger du in foton på dina kläder, skapar looks och loggar vad du haft på dig i en kalender. Appen har även en statistikfunktion där du kan se vilket plagg som är ditt mest använda en viss månad till exempel. Du kan även lägga in vad varje plagg kostat för att till exempel på kostnad per användningstillfälle, samt det totala priset för din garderob.

Fota plaggen

Det första du gör i appen är att lägga in dina foton. Stylebook har en egen fotofunktion, men du kan lika gärna importera bilder du fotat direkt med telefonen/paddan. Appen har en funktion för att skära ut dina kläder från bakgrunden på fotona, och rekommenderar därför att du fotar mot en kontrasterande bakgrund. Det fick jag inte alls att fungera, så det slutade med att jag fotade alla mina plagg mot en vit vägg och lade in dem så i appen. En liten besvikelse eftersom det ser så snyggt ut med utskurna plagg och har sett många som fått det snyggt.

Garderoben, looks och kalendern

Nästa steg efter att du fotat plaggen, är att organisera in dem i din garderob. Stylebook har ett antal förberedda kategorier, men du kan ta bort och lägga till efter dina egna preferenser. (Vilket jag ännu inte kommit mig för som synes på bilderna.) Det är på så sätt att få överblick över dina överdelar, byxor, kjolar etc. Tyvärr verkar det inte finnas något sätt att se alla plagg på en och samma gång vilket är lite synd.

Med hjälp av fotona i din garderob kan du sedan skapa ”looks”. Det kan vara kul att se hur många variationer du kan få ut av ett visst antal plagg, men jag upplever denna funktion till mest nytta i kalenderdelen, där du slipper lägga in plagg för plagg du använt utan kan lägga i en hel look vilket ger bättre överblick. I kalendern ser du tydligt när du använt vilka plagg och det skapas också statistik över användningen. Appen har också en egen statiskflik där du kan se saker som dina 25 mest använda plagg, vilka plagg som aldrig använts i en outfit eller i kalendern.

Kapslar

Eftersom jag läst om Stylebook hos flera bloggare som kör kapselgarderobskonceptet så förväntade jag mig att det skulle vara en bra app för ändamålet, men här blev jag faktiskt rejält besviken. Appen är koncentrerad på en enda garderob, vilket funkar toppen nu när jag är på min första kapsel, men det kommer att bli svårare att få överblick när jag byter till vinterkapseln. (Om jag inte väljer att radera alla tidigare plagg.)

Appen har dock en ”packningsfunktion” som är tänk att användas vid resor. Här har jag istället skapat min kapsel för hösten 2015, och kommer att fylla på med nya kapslar allt eftersom då du kan ha flera packningslistor sparade. Dock är denna funktion begränsad, så jag kan inte se någon uppdelning i kategorier och inte heller sortera plaggen i den ordning jag vill ha dem. En rejäl förbättring skulle vara om packningsfunktionen kunde ha samma uppdelning i plaggtyp som själva garderoben.

Design

Slutligen något om designen av själva appen. De flesta delarna är väldigt lätta att överblicka (även om jag som sagt önskar mig en överblicksbild av hela garderoben). Det som jag stör mig på mest är navigeringen. Det är många klick och vissa funktioner (som plusset för att lägga till plagg) flyttas runt beroende på var i appen du befinner dig.

Slutsats

Stylebook är som sagt inte helt optimal för kapselgarderobsanvändare, men samtidigt har den många bra funktioner som kan användas i kapseltänket. Det är smidigt att få statistik över vilka plagg som använts för att se om jag har onödiga plagg i garderoben och vilka som är helt essentiella. Ytterligare är det toppen att kunna få en överblick över alla plagg inklusive de jag har i säsongslådan, inför planeringen av kommande kapslar. På så sätt kan jag slippa att råka köpa ett nästan likadant plagg jag redan äger (har tyvärr hänt). Slutsatsen är ändå att jag kommer att fortsätta använda Stylebook för att organisera och logga min garderob, men att jag gärna skulle se en utveckling mot mer kapseltänk. Tyvärr har jag inte hittat det i någon av de andra garderobsapparna jag tittat på heller.

8 reaktioner på ”Stylebook – en app för din garderob

 1. Snygga bilder och bra recension. Nu behöver jag inte testa appen själv 😉 Och jag försöker undvika fler appar och överflödiga ”to do’n” just nu. Men kan verkligen förstå att den ändå har viss behållning.
  // Fru Minimalist

  • Tack! Förstår hur du menar. För mig känner jag lite att logga kläderna i kalendern kanske är ett överflödigt ”to do”, men annars tycker jag att den förenklar mitt liv i och med att jag hade mycket sämre garderobsöversikt innan (ett excelblad).

 2. Oj, jag hade ingen aning om att det fanns appar som denna. Kul och lära sig något nytt.

 3. hej svejs! jag hittade din kommentar i erika kan berikas blogg. vi ska båda vara med i bokklubben så jag ville skriva till dig och presentera mig själv. frida heter jag och jag ser så himla mycket fram emot boklubben! kram på dig

 4. Kan man lägga in hela familjens garderob? Tänkte så man kan komma ifrån barnens Excel dokument & istället se allt framför sig i denna appen. Skulle tycka att det underlätta då jag gärna köper väldigt mönstrade plagg & vill gärna att det ska matcha någorlunda men har väldigt dåligt minne vad jag redan köpt.

  • Som jag skrev så har du ju bara möjlighet till en garderob, sedan kan man dela upp det i ”packlistor”. Själv skulle jag nog tycka att det blev oöverskiktligt att ha även barnens kläder och nästan enbart då fokusera på packfunktionen. Ett tips är kanske att ha stylebook för dig och sedan använda någon av gratisapparna (t ex purple) för barnens kläder. Fast då måste du ju också ha barnens kläder ihop (pureple har ingen packlist-funktion).

   Ett tips för någon att utveckla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s