Vi cyklar gärna med våra barn, det är oftast det smidigaste sättet för att förflytta oss eftersom vi har ganska nära till det mesta. Eftersom våra barn än så länge är för små för att cykla själva så har vi införskaffat en cykelvagn så att en förälder ska kunna cykla med bägge barnen.
Thule Cheetah Chariot Cheetah 2 är en multisportvagn för två barn. Den är nog mest etablerad som cykelvagn, men den har även möjlighet att sätta på promenadhjul, jogginghjul samt använda med skidor. När vi tittade på vagnar var just möjligheten att kunna använda den som vanlig vagn också väldigt viktigt eftersom det bara är jag som cyklar till vardags, och vi ville kunna använda vagnen för att hämta och lämna på förskolan. Vi gör alltså så att jag cyklar den ena vägen, lämnar vagnen på förskolan och sedan hämtar maken och promenerar hem med barnen.
Cheetah 2 kostar ca 5400 kr i inköp med cykelkit och jag uppskattar att den ligger i mellanprisklassen. Promenadvagnshjul köps till separat (vilket kostar ca 900 kr) och det finns andra tillbehör också. Den går dock att hitta på erbjudande då och då.
Vi har använt vagnen som cykelvagn, promenadvagn och joggingvagn med en 2,5-åring och en 4,5-åring. Bägge barnen sitter bra både på bredden och på längden, och det finns utrymme för dem att växa även med hjälm på. Storasyster får sitta med böjda ben men har fortfarande en bra sittposition. Vagnen har inte justerbara säten, men lillebror som fortfarande tupplurar på dagen har kunnat sova bra lutad mot väggen eller mot sin syster. För mindre barn finns två varianter av sittskydd att köpa till, men då lillebror var över två när vi köpte vagnen så har vi inte testat dessa.
Som cykelvagn tycker jag att den är väldigt smidig. Jag upplever att det är lätt att hålla koll på vagnen därbak och barnen uppskattar att åka i den och har inte haft några klagomål på något. Den har ingen stötdämpning, men då vi mestadels cyklar på asfalt så har vi inte upplevt att vi saknat det. Vagnen har två fempunktsselar som jag upplever som lätt att justera i storlek samt att knäppa på och av. Selen har vadderade kuddar samt ett höftskydd (likt en bärseles) vilket uppskattas av storasyster som ofta klagar om en sele är obekväm. Det känns verkligen som att barnen sitter både skönt och säkert faststpända när vi cyklar.
Att fästa vagnen till cykeln är väldigt lätt. Det som behöver förberedas är att montera ett fäste i cykelns bakhjuls nav (se bild 1) vilket är väldigt enkelt gjort. Thule Chariots fäste passar på de flesta standardcyklar*. Sedan monteras en fästarm i ett fäste på vagnen (se bild 2). Fästarmen har en ledkula som träs i fästet på cykeln och sedan säkras med en sprint (se bild 3-4). Både fästet på vagnen och på cykeln har säkerhetsremmar som en extra säkerhet om något skulle hända fästet under cykling. Eftersom jag packar in barnen i vagnen uppe i lägenheten på morgonen och sedan fäster vagnen på cykeln på gården, så monterar jag oftast på vagnen på cykeln med barnen i. Det är förvånansvärt lätt gjort med tanke på att det sitter nära på 30 kilo barn i.
När cykelvagnen sedan ska förvandlas till promenadvagn tar fästarmen bort och två mindre swivelhjul monteras på i samma fäste. Många cykelvagnar har ett hjul fram som fästs på cykelarmen, men jag tycker att det känns smidigare med Cheetah 2s variant. Dels blir vagnen kortare i promenadläge, dels tänker jag mig att vagnen blir stabilare med två framhjul. När vagnen används som cykelvagn kan promenadhjulen tas med upp och ner i sitt fäste, smidigt för att underlätta bytet och att slippa ha dem i vagnens övriga förvaringsutrymme.
Som promenadvagn är den extremt lättkörd trots sin storlek, körkänslan är absolut i klass med de bästa barnvagnar vi testat. Handtaget är ställbart i två lägen genom att det fästs antingen åt det ena eller det andra hållet . Maken som är 1,87 föredrar det övre läget medan jag som är 1,60 föredrar det lägre. Vagnen har en fotbroms som är lättåtkomlig och är lätt att använda, även om den kräver ett ordentligt tryck.
Vi har även använt vagnen som springvagn/joggingvagn/löparvagn då vi köpt till ett jogginghjul. Med hjulet kommer två fästarmar som fästs i samma fäste som cykelarmen och sedan monteras hjulet på i mitten. Det ska nämnas att vi inte använt denna variant särskilt ofta, och det är då maken som kört vagnen. Tyvärr upplevde vi att vi haft svårt att få vagnen att dra rakt med jogginghjulet på men det kanske är en vanesak att få rätt när man monterar hjulet. Vi har ingen vana av springvagnar men maken springer med lätthet med vagnen, och även om regelrätta springvagnar säkert har massa fördelar gentemot denna så är det ändå himla smidigt att ”få” en joggingvagn bara genom att köpa till ett extra hjul.
En nackdel när vagnen används som joggingvagn är att den saknar handbroms, vilket föredras när vagnen ska springas med. Det finns på minst en annan av Thules vagnar, men då är det också en prisklass upp som gäller.
Vagnens förvaring består av en stor ficka baktill och två små mindre innerfickor på vardera sidan. I dessa har vi vanligen barnens vattenflaskor och andra småsaker. I den större fickan får betydligt mer grejer plats än vi först trodde. Då utrymmet ligger mot barnens ryggar och är mer i formen av en påse/ficka är det kanske ingen vagn att storhandla i, men jag har packat någon enstaka matmasse i den och att få ner packning för en dagsutflykt är inga problem.
Sist men inte minst några bilder på vagnens skydd. Vagnen har ett fastsytt solskydd som dock kan rullas upp. Den har även ett avtagbart tvådelat framstycke med ett myggnät och ett vind/regnskydd. Vind/regnskyddet fästs med en lång kardborrderemsa på myggnätet, medan myggnätsdelen fäst med två kardborrar i sidorna. Till vagnen finns även ett mer täckande regnskydd samt ett förvaringsskydd att köpa.
Vi är väldigt nöjda med denna vagn som vi tycker uppfyller alla våra behov av en cykelvagn och även funkar över förväntan som promenadvagn. Det enda jag skulle önska av vagnen som promenadvagn var att den var yttepyttelite smalare, nu är den precis för bred för att få med sig i tunnelbanan. Det är ingen dealbreaker för oss eftersom vi köpte vagnen för cykelfunktionen och vi inte har behov av dubbelvagn til vardags, men det har funnit tillfällen då jag skulle uppskattat det. Och inte minst skulle maken nog gjort det vid de tillfällen det varit soligt när jag lämnat barnen med cykelvagnen på förskolan men regnat när det var dags för honom att promenera hem.
*själv har jag fått göra en speciallösning då vi upptäckte för sent att jag inte hade standardnav på min cykel.
Pingback: Min elcykel – Ecoride Classic | Ekomamma i stan
Hej!
Är lite (väldigt) nyfiken på hur er vagnpark ser ut numera, efter att ni köpt cykelvagnen. Önskeinlägg! 🙂
Hej!
Hur har du gjort din speciallösning?
Oj, ledsen att jag missat denna fråga. Ville inte riktigt skriva ut lösningen då den bestod i att borra upp hålet på fästet någon mm och jag kan gissa på att detta inte rekommenderas av tillverkaren.
Hej! Undrar hur du löste det med montering av fäste när du inte har standardnav?? Oerhört tacksam för svar!!
Ledsen för det sena svaret, se gärna vad jag svarade Jonas.