Min elcykel – Ecoride Classic

ecoride_1

Som jag skrev innan sommaren, så behövde jag köpa ny cykel för ett tag sedan och började då snegla på elcyklar eftersom jag tänkte cykla med cykelvagn med två barn i. Helt ärligt så sonderade jag inte marknaden särskilt mycket utan fastnade ganska snabbt för Ecoride och deras nu utgångna Classic-modell. Jag hade nog kollat runt lite mer om det inte varit så att när jag besökte butiken för att känna lite på cykeln så visade det sig att de bara hade ett fåtal exemplar kvar. Som jag dessutom kunde köpa till en helt ok rabatt (jag betalade 7000 kr).

Nu har jag cyklat till och från jobbet sedan början av april och jag är himla nöjd. Jag har uppförsbackar oavsett vilken väg jag cyklar till jobb och förskola så det är himla skönt att ha lite elhjälp. Ena vägen cyklar jag dessutom med cykelvagnen med 26 kilo barn i och de backarna tror jag inte att jag hade klarat utan el. Hade jag inte cyklat med vagnen hade jag nog klarat mig på att ladda batteriet cirka en gång i veckan. Men dels drar det mer batteri att cykla med cykelvagnen, och jag har dessutom märkt att när batteriet börjar gå ner på två ”pluppar” så räcker inte riktigt dragkraften till för cykelvagnen. Cyklar jag däremot utan vagn så är två pluppar fullt tillräckligt. Nu behöver jag ladda efter tre dagar ungefär.

Laddningen är himla smidigt. Batteriet sitter bakom sittstången och tas loss genom att sitsen fälls upp och batteriet lyfts av i sitt lilla handtag. Batteriet laddas sedan i den vanliga kontakten hemma med den medföljande laddaren. Det tar cirka fyra timmar att ladda batteriet för mig, men då är det ju sällan tomt när jag laddar så räkna med lite längre tid. Batteriet kan låsas fast i cykeln (se nyckelhålet längst ner på batteriet på bilden till vänster) med samma nyckel som används för att starta. Jag har alltid batteriet fastlåst.

ecoride_ladda

Det viktiga för mig när jag valde cykelmodell var framför allt att den skulle passa för mig som är 1,60. Jag vill också gärna köpa cykeln i en fysisk butik som låg hyfsat centralt då vi inte har bil. Det visade sig vara väldigt bra tänkt eftersom jag behövt besöka butiken både för att få hjälp med att montera cykelvagnsfästet och stänkskärmarna. Jag är glad att jag valde en butik med stort servicetänk för jag har fått himla bra och snabb hjälp varje gång!

Ecoride Classic är en ganska enkel modell, utan växlar och tillbehör som lysen, cykelkorg och stänkskärmar. Jag märkte dock ganska snabbt att jag behövde allt utom växlar, och köpte således till det. Totalt lade det på cirka 650 på grundpriset, men med tanke på att priskillnaden mot nästa Ecoridemodell var ungefär 5000 kr så kändes det väldigt värt det. Eventuellt kommer jag att komplettera med pakethållare också när barnen blir större och inte åker cykelvagn/cykelsits längre.

ecoride_2

Den stora nackdelen för mig visade sig vara att cykelvagnens fäste inte passade på just Classic-modellen (men verkar göra det på övriga Ecoride-cyklar). Det krävdes därför en liten speciallösning för att få till det, men det var himla meckigt så jag skulle rekommendera att den som redan har cykelvagn att kolla upp fästet vid köp av ny cykel. Eller tvärtom för den som har cykel men funderar på cykelvagn kan det också vara värt att kolla upp att vagnens fäste passar på cykeln.

Också värt att nämna för den som sneglar på Ecorides cyklar och ska transportera barn är att Hamax sitsar funkar bra, men OkBabys fästen är för tjocka för att fästas på ramen när batteriet är på. (Vilket vi lärde oss den hårda vägen…)

3 reaktioner på ”Min elcykel – Ecoride Classic

  1. Har själv en elcykel som jag köpte i somras, ett annat märke dock, och är också supernöjd! Det är nästan pinsamt hur snabbt och lätt man far fram, känns inte som att cykla på riktigt 😉 Hoppas fler tycker att det är värt investeringen för det skulle nog göra en avsevärd skillnad i hur många korta bilresor som görs, de resor som för övrigt är farligast för miljön. Må gott // Alexandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s