Organisation i vardagen

veckoplan

På bilden syns vad vi kanske kan kalla vår ”vardagsorganisationsvägg”. Här finns vår familjekalender (i år Hemköps gratisvariant) där vi fyller i varje familjemedlems aktiviteter, samt en griffeltavla där vi brukar anteckna vår veckomatsedel. På detta sätt tycker jag att vi får en bra överblick över vår veckoplanering.

Det som vi inte har löst här är saker som kommer som lösa lappar – julledigheten på förskolan, avier för paket, kvitton på något som ska bytas samt rabattcheckar på matbutikerna i området. Dessa lappar hamnar tyvärr alltför ofta på kylen. Ett alternativ för rabattcheckarna är att de skulle kunna hamna direkt i makens plånbok eftersom det oftast är han som handlar, men ibland byter vi och jag har stått utan rabattcheck på storhandlingen så det är inte helt optimalt det heller.

Hur har ni löst er vardagsplanering? Kom med era bästa tips!

11 reaktioner på ”Organisation i vardagen

 1. Vi kör liknande, en stor familjekalender där det tom finns en matsedel-kolumn. Lösa lappar/kuponger etc läggs i en låda i köket.

  • Det var ju smart med matsedelkolumn! Vi hade förra året en familjekalender med fem kolumner och eftersom vi är fyra i familjen så tänkte jag att vi kunde fylla i matsedeln där. Men i år har vi bara fyra kolumner att tillgå!

 2. En liten korg nedanför griffeltavlan till att lägga lappar kanske?
  Jag har en liten blå magnetisk korg för pennor,inköpslista och kuponger på kylskåpets sida närmast ytterdörren så jag ser det varje gång jag går hemifrån. Har inte glömt något sedan dess 🙂

 3. Jag skulle gärna ha en enda stor tavla där både veckans matsedel kan skrivas in samt var och ens aktiviteter.
  Något liknande sådan här på Granit där man även kan skriva små meddelanden och to do’s:
  https://www.granit.com/product.html/skrivtavla-veckoplan-60×40?category_id=148
  I dagsläget har vi inget bra ställe att ha den typen av tavla på, men kanske i ett framtida hem. Vi gillar hellre tavla i kombo med mobilkalender eller outlook-kalender, än att istället/också ha en pappersvariant.

  I ett hus vi var på visning på, hade de målat 31 svarta rutor på ena köksväggen med griffelfärg, där skrev de sedan i hela månadens aktiviteter. Det skapade en väldigt bra överblick när man kunde se så många dagar samtidigt.

  • Ja, det är verkligen snyggt att ha som en målad tavla. Kan tänka mig också att det är bra när barnen blir större och det blir fler aktiviteter, komma ihåg gympapåsar etc. Vi har en bra plats egentligen, men eftersom vi bor i hyresrätt och inte vet hur länge vi planerar att bo här så avvaktar vi lite med att måla stora saker på väggarna. 🙂
   Är egentligen peppad på att ha en synkad digital kalender, men det är ett framtida organisationsprojekt och än så länge har vi så få inbokade saker som vi behöver skriva upp (vi skriver egentligen bara in sånt som går utanför våra rutiner just nu, så t ex att maken tränar vissa kvällar står inte med eftersom det är samma tid och dag varje vecka och det har jag ju koll på ändå).

 4. Vi har familjekalender där det skrivs i kanten om det inte får plats i rutorna. Och ett par magnetklämmor på kylen till kuponger o kallelser, lätt att ta bort när vi vill ha mer rent utseende, då åker det ner i kökslådan. Till nästa år håller vi på och designar vår egen familjekalender på personligalmanacka.se, där kommer vi välja tex ruta för matsedel och lägga in födelsedagar som idag finns i en särskild kalender på insidan av köksskåp.

  • Magnetklämmor var ju smart för då samlas ju allt istället för att spridas ut.

   Och tack för almanackstipset, ska kanske kolla in den till nästa år.

 5. Vi kör just nu digital kalender efter att ha haft pappersformat ett par år men gett upp eftersom det endast är jag som kollar i den. Jag är inte helt såld på digital variant än men kanske är det en vanesak? Jag tycker att det blir för dålig överblick samt stör mig på att jag inte kan skriva in övergripande grejer på en hel vecka. Jag måste liksom lägga till varje tid för sig istället för att bara skriva ”projekt- det och det vecka”
  Önskar att vi hade en veckomatsedel men efter att ha provat det i sex månader och konstaterat att för oss blir det väldigt mycket dyrare än att bara köra på känsla är vi nu inne i en lättlagatperiod. Hoppas att tiden när vi ägnar med tid till matlagning återkommer…

  • Ja, det känns ju rätt viktigt med en gemensam kalender att bägge använder den. 🙂 Jag har tänkt att vi borde ha en gemensam digital kalender, särskilt eftersom jag använder digital jobbkalender och tycker att det är himla smidigt. Men än så länge kör vi vidare på papperskalender för ingen orkar ta tag i att ändra rutinen.

   För oss är det tvärtom enklare att ha veckomatsedel. För oss tar det länge tid att komma på varje dag vad vi ska laga och ev kompletteringshandla om det inte finns hemma. Nu hetsar vi oftast ihop veckans matsedel på söndagar medan maken gör sig redo för att gå och handla men det funkar ändå helt ok även om vi just nu nästan kör ett rullande schema med samma gamla rätter.

 6. Vi har en synkad digital kalender på iphonen där båda lägger in och kan se. Funkar super så länge ingen glömmer lägga in… Har också appen OurGroceries som är synkad så båda ser för matinköpslista och andra listor med sånt vi behöver komma ihåg. En lista för barnens önskelista, en för sällanköp/ikea/byggvaruhus osv. Där skapar vi också packlista inför resor. Lappar, inbjudningar etc. tejpar vi på insidan av ett köksskåp så vi slipper se dem. Viktigt dock att den som sätter upp där kommer ihåg att lägga in ev viktiga datum/tider i kalendern. Tänkte sätta en magnet på ytterdörrens insida också där vi kan sätta sånt som ska med till t ex förskolan, brev som ska postas osv. men har inte blivit av än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s