Såhär julpyntar vi

julpynt1

Jag hade länge svårt för att få till det julmysigt hemma, det mesta pyntet kändes så otroligt ”pryligt” och inte alls som min stil som är mer avskalad. I år känns det dock nästan för första gången som att det är otroligt julmysigt här hemma! Just nu vill jag bara skrota runt i raggsockar och lyssna på julmusik. Jag tror att det beror på att jag hittat två nyckelelement i mitt julpyntanten: textilier och blommor.

julpynt2

Till advent bytte jag till nya juliga kuddfodral i soffan, tog fram en röd filt, la på en julig löpare på bordet och så har jag sytt julgardiner som fått komma upp i kök och vardagsrum.

Sedan har jag ställt fram lite julblommor. I barnens rum tronar en minigran med små julgranskulor i, i vardagsrumsfönstret står en brödform med hyacinter i och i köket en vas med kvistar med röda bär på.

julpynt3

Jag har också bytt ut de färgade bollarna i vår ljusslinga. Basen är grå och vit och i vanliga fall har vi kompletterat denna med bollar i gammelrosa och turkosblå, men nu har dessa bytts ut mot röda bollar. Vi hade åtta färgade bollar av tjugo, så det var inte så stort jobb att byta ut.

Sedan har vi adventsstjärnor i alla fönster, en adventsljusstake i köket, en krans på dörren, några hyacintapelsiner, och så kommer vi att ha en ekologisk julgran som kommer ett par dagar innan jul. Jag har inte helt bestämt om vi även plockar upp min julby som brukar få stå runt papperkakshuset, men förra året förflyttade sig hela byn runt i lägenheten med hjälp av två små tomtenissar och jag tvivlar på att det skulle bli annorlunda i år.

julpynt4

Det bästa med att pynta på det här sättet tycker jag är att det blir väldigt juligt med ganska lite prylar. Och att det inte tar så stor plats att förvara resten av året. Textilierna har vi i linneskåpet, adventssakerna och julsakerna har vi i en varsin låda i källaren.

Hur julpyntar du? Några bra tips för att få det juligt med små medel?

 

 

10 reaktioner på ”Såhär julpyntar vi

 1. Så fint!
  Vi kör bara lite i år eftersom vi inte kommer vara hemma så mycket mer i december. Adventshuset, några hyacinter, ärvda ljusstakar och stjärna och en nygjort julkortsgirlang. Med den blev det väldigt juligt trots att den inte kostade mig ett öre. Jag tog alla gamla julkort vi fått de senaste åren och trädde upp dem på ett snöre jag hittade i gömmorna. Häng upp och sedan klart. Så fick vi användning för alla sparade julkort, chans att se dem igen och som en liten bonus kan vi nu se hur våra kompisars barn växer mellan julkorten. 🙂
  Gran blev det ingen i år tyvärr. Men lite skönt för då slipper vi göra av med den efter helgerna. Hur gör ni med er? Ingår det hämtning efter användandet? Det hade ju varit käckt!

 2. Vi har tyvärr en plastgran men funderar på att när rean är igång att köpa en metallfot för att ha en riktig gran nästa år samt leta efter ett par julgardiner och ett par trevlia kuddfodral till soffan och eventuellt annat julpynt även om jag gillar de plastiga färggranna kulorna. Är precis som du att jag är mer ute efter lite större saker som textilier och kanske någon enstaka stor tomte för att få till julmyset hemma.

  • När jag och maken flyttade ihop köpte vi alla saker till granen på rea, supersmidigt om man inte har akut behov innan jul. Fast ofta börjar de ju rea redan innan jul nu för tiden…

 3. Snyggt och lamporna med bollar var smart och lätt utbytt!
  Vi visade upp våra julprydnader i hemmet förra året och har i princip samma uppsättning i år.
  http://minimalisterna.se/god-jul-onskar-minimalisterna/

  Nästa år får vi kanske införskaffa gran i hemmet men med en 10 månaders bebis känns det lite onödigt, det får räcka med de som finns hos mor- och farföräldrarna när vi hälsar på där.

  Ett tips är att julpynta med saker som ändå används, som ljusstakar om man brukar tända ljus. Eller blommor som ni har gjort. Liksom att inte bara flytta in julsaker utan att samtidigt ta bort andra prydnadssaker så det inte blir så belamrat och plottrigt i hemmet, utan de få utvalda julsakerna syns desto mer.

  • Kul att se ert julpynt!

   Vi har inga prydnadssaker framme (innan vi hade barn hade vi busiga katter) så vi har inget sådant att plocka undan, men det är ju som du säger att det är smart att plocka undan samtidigt så att inte för mycket står framme. Jag kom på nu att vi har ett ”julpynt” till – jag har några ittalla ljuskoppar som jag bytt färg på så att den röda står framme, och då plockar jag undan de andra.

 4. Väldigt fiffigt med ljusbollarna, jag har en sån i vit/grå men det skulle ge juleffekt med ngr röda i. Tror dessutom man kan köpa dem i lösvikt på vissa ställen. En krans av lingonris man gjort själv o plockat riset är bra ur många aspekter.

 5. Fiffigt! För oss som har mycket rött hemma (enda färgen jag och mannen brukar komma överens om) så kör vi på med naturmaterial istället, mässing och vitt. Placerar ut ljusstakar, virkade plädar och gör julstjärnor av grenar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s