Julklappar

julklappar

Oj, det gick visst ganska många dagar sedan jag skrev senast. Jag har helt enkelt haft fullt upp med julförberedelser – bakat, pyntat, pysslat och köpt julklappar.

Julklappar ja, jag sitter här och är i full färd med att slå in dem så här kvällen innan julafton och tänkte ta tillfället i akt att skriva om hur vi brukar göra med julklappar.

I vår lilla familj så ger vi barnen ett enda paket, och det är det morgonpaket de får med någonting som ska hålla dem sysselsatta under dagen. I år är det ett gemensamt legobygge. Vi håller gärna nere antalet julklappar och barnen får ändå tillräckligt på julaftonskvällen när alla släktingar ger sina paket. När det gäller julklappar mig och maken emellan så har jag velat lite fram och tillbaka i år. Tidigare år har vi antingen hoppat över julklapparna till varandra, eller köpt något gemensamt efterlängtat till hemmet istället för regelrätta julklappar. Samtidigt börjar storasyster nu bli så pass stor att hon gärna vill vara med i julklappshemlighetsmakeriet och överraska oss vuxna också, och jag tycker att det är himla fint och mysigt att hon tänker på oss också. I sista minuten blev det därför så att jag och maken också får varsitt morgonpaket, men det blir två nyttosaker som vi ändå skulle ha köpt.

I vår storfamilj slutade vi att ge julklappar vuxna emellan när det kom småbarn i familjen. De små kusinerna ger istället varandra julklappar och så får de också julklappar från de äldre släktingarna som inte har småbarn själva, dvs mormor, gammelmormor och farfar. Vi försöker hålla nere antalet klappar även här så att syskonen köper en gemensam julklapp till respektive kusin. Det är tre syskonpar i kusinskaran så varje kusin får alltså två klappar från övriga kusiner (och sedan en klapp var från de äldre släktingarna).

Som sagt ger vi inte julklappar vuxna emellan, men vi vill ändå ge något tillbaka till de vuxna som ger våra barn julklappar, så vår tradition är att vi varje år gör en fotokalender med bilder på våra barn. Det känns som en ganska lagom present, och jag vet att de flesta mottagarna uppskattar det (det skulle jag nog också göra om jag var mormor eller farmor).

Jag tycker att vi har landat i en ganska lagom julklappsrutin, där fokus ligger på barnens klappar utan att för den skull hamna i något överdåd.

Vad har ni för julklappsrutiner i er familj?

10 reaktioner på ”Julklappar

 1. Jag och min syster köper gemensamt till våra föräldrar. Vi i min familj köper till våra barn och de barn vi firar med. Jag och min man brukar även köpa något till hans föräldrar, oftast något ätbart eller foto på barnen. Jag och min man köper inte till varandra. Vi kör även julklappslek på kvällen där alla utom de allra minsta barnen är med, och där man köper en klapp för 50 kronor.

 2. Vi älskar julklappar! Vi har inte ett uns av ert ekotänk 😉 Vi försöker dock hålla nere kostnaderna och uppmuntrar familjen att ta det lugnt till vår kille. Han behöver inte dränkas i saker…

  God jul!

 3. Vi har lite samma tänkt som er. Vi köper en julklapp till vardera barn och sedan endast till barnen i släkten. Vi har jobbat hårt under 4 år med min mamma att dra ned på antalet paket till barnen och i år verkar det ha sjunkit in. De fick precis så många paket att de orkade öppna alla med intresse.

  /Linda

 4. Bland oss vuxna kör vi inte några fysiska julklappar alls utan bestämmer oss för en summa som vi istället ger till varsin välgörenhet. Till småttingarna, som visserligen bara är två än så länge, handlar i alla fall jag och min sambo julklapparna på second hand. Pussel, böcker, dalahästar, träleksaker från Brio och massa annat skoj har vi haft turen att hitta.

  Lyckligtvis är de ännu så små att de blir glada bara de får ett paket att riva upp och önskningar är de inte så jättenoga med. Hur är det med barn som är äldre än förskoleålder? Är det bara det som står på önskelistan som duger eller kan man göra det kul med överraskningar utan alltför stor besvikelse?

  God Jul // Alexandra

  • Vår största fyller fem i början av året och där är det vi som stått för största delen av önskelistan till släkten. Hon har önskat sig en sak själv – en Elsadocka (som vi efter en del plastvånda beslutade att säga ja till mormor att köpa), men annars har vi fyllt i med vad vi tror att hon skulle gilla (som samtidigt är med ekotänk).

   Hade hon inte fått den dockan tror jag att hon hade blivit besviken, men å andra sidan så tror jag att hon hade varit himla nöjd om hon bara fått ett enda paket med den dockan i. Fast hon blev å andra sidan väldigt glad för sitt legobygge och för sina fårskinnstofflor också (fast hon inte visste att hon hade önskat sig dem).

   Det blir spännande att se hur det utvecklar sig framöver…

 5. Åh vi försökte att köra ”inga presenter till vuxna” men det gick bara inte, alla gillar presenter. Vi gör på vad personen behöver.
  I år fick min svåger en låda att sortera verktyg i, han brukar ALDRIG önska sig nått men i år gjorde han det. Min mamma och min syster fick varsin teaterbiljett till en grm pjäs jag såg nån månad innan jul. Grym.
  MIna syskonbarn brukar få böcker och det fick de i år med, med undantag för melanungen som fick en Beppelåda (experiment). Min egen son fick smålego. Och av de andra lite playmobiler och skämtgrejer, alltså en pruttkudde, vilken succé. Alla skämtgrejerna är ju kortlivade och i hemska material men jisses, det var vad han önskade sig hett och det var ett mycket lyckligt barn. =)
  Jag fick en bubbelvattenmaskin. Åh vilken bra grej. Vi köper typ aldrig läsk eller vatten, men det känns lyxigt med bubblor. =)

  • Fastnade på det du skrev om pruttkudde och andra skämtgrejer. Jag tycker mer och mer att mina tankar kring hållbara material etc så är det viktigare för mig att ge saker som barnens kusiner önskar sig. Det känns ju bättre även ur en hållbarhetsynpunkt att ge dem en plastsak som de leker massa med än en trägrej som de slänger i ett hörn. Men helst kombinerar jag de bägge såklart, jag försöker helt enkelt välja det mest hållbara på deras önskelistor. I år blev det lego till de flesta inkl mina egna barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s