Rensning av barnsaker

leksaker1

I och med att det nyligen varit jul och bägge barnen fyller år i början av året så har antalet prylar i barnens rum fyllts på. Vi föräldrar är av åsikten att vi anpassar våra prylar efter vår förvaring istället för tvärtom, och det inkluderar även barnen. Fylls det på med saker måste det därför rimligen plockas bort något för att få plats med allt. Vi är inte så strikta att vi tillämpar en in en ut, men just vid tillfällen som jul och födelsedagar (som för våra barn är rätt tätt emellan) så blir det ofta mycket nya saker. Inför storasysters stundande födelsedag passade jag på att rensa bland sakerna.

Än så länge rensar jag utan barnens inblandning. (Barnen fyller tre och fem nu.) Det funkar fortfarande ganska bra och de har nästan aldrig saknat något som jag rensat ut, men det har nog aldrig hänt att jag rensat något som jag de faktiskt leker med. Saker som de ”vuxit ur” kan jag plocka undan när barnen är med, och i alla fall storasyster är oftast helt okej med att de går vidare till nya småbarn. Trasiga leksaker, plastleksaker som de fått någon gång och som snabbt stoppats undan av mamman, böcker som vi vuxna kräks på att läsa, saker som barnen knappt leker med, samt annat som jag tycker känns tvivelaktigt brukar jag rensa när barnen inte är med. Är det något som känns tveksamt om barnen kommer sakna eller ej så brukar jag låta sakerna ligga undanstoppade ett par månader innan jag gör mig av med dem ”på riktigt”

plastleksaker

Jag delade upp sakerna i fyra högar:

Slänga. Här hamnade i stort sett bara trasiga leksaker, vilket inte brukar vara så många.

Sälja. Eftersom vi försöker att köpa eko- och kvalitetsleksaker till barnen, och manar barnen om att vara försiktiga med sina saker, så har de ofta ett hyfsat andrahandsvärde. Eftersom det kostar att köpa nya saker av kvalitet så är det välkommet med ett tillskott till kassan från det som vi rensat ut. Eftersom vi har en lokal köp- och säljgrupp i vårt område där många barn bor så har vi också lätt för att sälja just barnsaker.

Skänka. Skänker gör vi med de saker som inte har ett tillräckligt andrahandsvärde för att uppväga jobbet med att sälja. Det gäller ofta små plastsaker som barnen fått vid kalas etc och som jag snabbt stoppat undan som barnen inte ens märkt att de haft.

Spara. Här hamnar ett fåtal saker som vi antingen vill spara i barnens minneslådor, alternativt som befinner sig i glappet mellan storasyster och lillebror och som hamnar i vår undanställda leksakslåda. Pussel med ca 24-40 bitar är en sådan sak, de är för lätta att lägga för storasyster men ännu för svåra för lillebror.

 

Rensar du till barnen? Hur gör du i så fall?

På bilderna syns en bråkdel av alla leksaker vi rensat ut, bild ett är några saker från säljes, bild två visar skänkes. Anledningen att jag fotat så få är att jag är orolig för att det skulle kunna vara känsligt för någon att vi rensat ut saker som vi en gång fått. Totalt rensades 24 prylar ut och dessa kommer att hamna på februaris IN:UT-lista.

4 reaktioner på ”Rensning av barnsaker

  1. Ja, jag rensar till min son. Just nu utan hans inblandning. Mest plastleksaker. böcker han inte vill läsa och saker som gått sönder.

  2. Vi rensar också. Bland gosedjuren plockar vi undan och byter ut med jämna mellanrum. Vissa mindre populära har getts bort. Trasiga saker slängs oftast om de inte enkelt kan lagas och är värda att bevara. T ex leksaksmat i leksaksköket slängs direkt när de går sönder om de är i plast. Har mest i tyg dock. Vi har haft en hel del ärvda och loppisfyndade hårdplastsaker med batteri och ljud. Barnen har älskat dem så jag har inte haft hjärta att sortera bort dem. Men för ett par månader sedan var det tydligt att de tröttnat. Då slängde vi ett par och gav resten vidare till en kompis med litet barn. Såna saker är ju jättedyra som nya men vi har inte betalat många tior för saker som säkert skulle kostat 2000 nya. Och nu hade de gjort sitt här. Så bra om de kan användas lite ytterligare tänker jag. Bebisleksakerna har vi också gett bort förutom några finare som har affektionsvärde, t ex brios i trä och, unika i tyg. Tänker att det är kul att ha kvar lite för barnen att se när de blir äldre.

    • Vad bra att ni rensar och ger bort! Tycker också det är lite synd när saker slängs även om det är plastleksaker.

      Vi har också sparat ett par bebissaker, briohundarna som bägge älskat och några saker som jag har virkat själv.

  3. Pingback: Förvaring i barnrummet – Ekomamma i stan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s