Nu startar loppissäsongen!

loppis

Med våren brukar även loppissäsongen komma igång. Förra helgen var första loppisen i mitt närområde (tyvärr kunde jag inte gå) och de kommande helgerna fram till sommaren är det loppis var och varannan helg. Det är under den här perioden som jag försöker att hitta mestadelen av barnens garderober.

Nu har vi precis bytt storlek för bägge barnen och jag räknar med att det är ett eller ett par år kvar till nästa byte så då är det ett utmärkt tillfälle att plocka russinen ur kakan på diverse loppisar. Ju mer jag går på loppis, desto mer selektiv försöker jag vara och bara köpa guldkornen, det som jag tror kommer att bli favoriter både hos mig och hos barnen.

Jag fick en fråga om vad jag letar efter när jag går på loppis. Det jag spanar efter är mestadeles barnkläder, men i viss mån även böcker, pussel och leksaker. Jag håller framför allt utkik efter ekomärken som Mini Rodini, Geggamoja, Maxmorra etc men samtidigt tycker jag att begagnat är en så stor miljövinst i sig att miljömärkningar inte har lika stor betydelse som när jag köper nytt. Däremot undviker jag fortfarande kläder med plasttryck och av plastmaterial (till exempel polyester). I övrigt försöker jag satsa på kvalitativa märken i glada färgsättningar och är noga med skicket på de plagg jag köper. Jag handlar ju framför allt till storasyster och är då mån om att plaggen ska hållas att ärvas av lillebror. Ytterkläder och skor köpte vi mycket begagnat när barnen var mindre, men nu är storasyster så stor att plaggen används länge och slits mer, samt att det blir svårare och svårare att hitta ytterplagg i hennes storlek på loppis, så där köper vi mestadels nytt. Här har jag dock skrivit ett inlägg om vad som kan vara bra att tänka på vid inköp av ytterkläder.

Här är några andra tips inför loppisshoppandet:

Gör en lista på vad som behövs och håll dig till den
Jag försöker att tänka att trots att det är billigt är det inget mål att komma hem med så mycket som möjligt. Snarare är det ett bättre mål att komma hem med en mindre kasse men där alla plagg är välbehövda. Jag betalar också gärna lite mer för plagg jag verkligen vill ha och som är i fint skick, oftast är det ju fortfarande väldigt prisvärt mot att köpa nytt. (Dock var det annorlunda när storasyster var bebis och vi behövde köpa på oss allt och kläderna dessutom användes kortare tid.)

Inför loppisrundorna brukar jag gå igenom mitt inventeringsdokument för barnkläder för att se vad vi behöver i större storlekar. Jag brukar köpa en till två storlekar störrre än vad barnen har idag, det är ungefär vad jag tycker är ok att ha stående i en låda i källaren inför användning. Mitt mål för loppisbesöket är att hålla mig till listan och endast göra avsteg från den om jag skulle snubbla över något riktigt fint.

Min erfarenhet är att även om jag betalar mer för varje plagg på detta sätt så gör jag av med mindre pengar generellt och är mycket mer nöjd med mina köp. För även om jag kan få väldigt många plagg för ett par hundralappar, så är det ju en onödig kostnad om det visade sig vara plagg vi inte egentligen behövde. Då lägger jag hellre pengarna på något annat.

Gå igenom plaggen
Tyvärr är inte alla säljare så nogräknade att de rensar bort kläder med fläckar och hål. Mer än en gång har jag slarvat att kolla på plats och blivit besviken när jag gått igenom plaggen hemma. Mindre fläckar kan jag tycka är ok, ofta ser mina barn ändå till att det fylls på med fler, men jag är otroligt less på att behöva sätt mig med nål och tråd direkt.

Mät barnen innan och ha med skomätare och måttband
Bra att tänka på är att olika märken kan skilja sig åt i olika storlekar. Detta är viktigast om du köpa större/dyrare plagg som overall eller skalkläder. Det kan vara bra att ha mätt de kläder du har hemma samt ha med måttband för att mäta till exempel innerbenslängden på skalbyxorna på loppisen. Detsamma gäller för skor. Mät barnens fötter innan och ha med skomätare för att mäta skorna på loppisen, ytterst få säljare har tyvärr koll på innermåtten på skorna de säljer och en 24:a kan i vissa fall vara lika stor som en 23:a till och med om det är samma märke och samma modell (har jag lärt mig den hårda vägen…).

Ha kontanter, och fråga om swish
På loppis är det oftast kontanter som gäller, så se till att ha tagit ut pengar innan. Tro mig, det är inte kul att stå i bankomatkö i ett loppisområde medan tiden tickar på och du ser för ditt inre hur alla fynd tar slut medan du står där. Dessutom är det att föredra att ha små valörer då inte alla säljare har bunkrat upp med mycket växel. Jag brukar samla på mig småpengar i en spargris som jag sedan tömmer när det är dags för loppis. Ofta tycker jag också att det är bra att ha en ekonomisk ram att hålla mig till, det minskar risken att jag förköper mig. Bra är dock att ha tänkt igenom innan om du är ute efter ytterkläder eller andra större saker som kan behöva en större budget än om du bara ska köpa ”vanliga” kläder.

Ett tips är också att fler och fler säljare tar swish, bra om du hittar det där perfekta fyndet när du precis gjort av med sista femman men större risk att du råkar shoppa lite för mycket.

loppis_prismarkning

Till sist vill jag avsluta med att upprepa det jag skrivit innan men i andra ord då jag tycker detta är allra viktigast att tänka på när det gäller loppisköp:

Tänk på att det är inget nederlag att gå från loppisen med inget eller bara ett par fynd och alla pengarna kvar. Alla loppisar är inte lika bra och det kommer alltid nya!

Hur resonerar ni andra inför loppisbesök?

6 reaktioner på ”Nu startar loppissäsongen!

 1. Åh vilka bra tips!
  Jag har en liknande plan som du med pengar men har bestämt mig för ett par märken jag kollar efter och behöver därför inte titta på allt. Tex köper vi skor från kavat och stövlar från Tretorn. Detta eftersom jag vet att de har bra material i sina saker.
  Kläder kollar jag efter ekologisk eller Polarn. De håller så otroligt bra och är ofta helt i bomull utan plasttryck.
  Ytterkläder köper vi mest Polarn och regnkläder från Didricksson. Ungefär alltså. Hittar jag jättefina grejer från andra märken kan det hända att jag köper det med men för att slippa titta noga på allt har jag bestämt de här märkena som jag letar extra efter.

  • Ja, istället för beskrivningen ”kvalitativa märken i glada färgsättningar” skulle jag lika gärna kunna skrivit ut att det är främst POP-plagg som jag handlar. Barnens garderober består nog till 90% av POP och mestadelen är beganatköpt. Och de märken som du skriver ovan är ju också de vi kollar på, kanske skulle vara tydligare med att skriva ut klädmärken i inlägget. 😀

 2. Nu har vi har turen att ärva mycket av kläderna till Storasyster Minimalist från hennes två äldre kusiner som båda är tjejer. Men vad jag upplever är att redan nu när hon är dryga året, så blir allt fler klädesplagg tjejiga. I allt från färger, mönster men framför allt modell. Det kan ju bero på valet av kläder min syster köpt och att hon fått just två tjejer, men jag inser nu att vi kommer behöva köpa en hel del ”nytt” (begagnat men nytt för oss 😉 ) till Lillebror Minimalist när han blir över året.

  Du skriver att ni köper plagg som båda barnen ska kunna ha, så hur tänker ni där kring tjej/kill-plagg? Köper ni bara i ”neutrala” färger, mönster och ”modeller” på plaggen, inga klänningar, tunikor, tights, jumpsuits etc?

  • Svaret är helt enkelt att vi inte tror på det här med ”flick-” och ”pojkkläder”. Jag tycker att det räcker att fråga sig vad i flickors anatomi som skiljer sig från pojkars som gör att det bara är flickor som kan ha rosa, puffärmar och klänningar? Eller är det en konstruktion kring hur vi bör vara och vad är det som gör att vi tycker att det är så viktigt att upprätthålla den?

   När vi köper kläder till storasyster så gör vi det utifrån vad vi själva tycker är fint. Det blir inte de mest ”tjejiga” plaggen (dvs inga rosa volangklänningar) men inte heller klassiska ”killkläder” då jag rent ut sagt ofta tycker att det är trista kläder.

   Vi försöker att variera så att hon har hela färgskalan tillgänglig, men hon har absolut mycket rosa (men vi tenderar att välja mer stark rosa och inte pasteller), och klänning och strumpbyxor är favoritplaggen. Så i lillebrors garderob finns alltså också mycket rosa och klänningar och strumpbyxor. Lillebror vill också allra helst ha likadana plagg som storasyster så han väljer ofta klänning när han hämtar kläder själv. Favoriten är en tunika med dinosaurer på. Det är för övrigt också min typ av favoritplagg – när klassiska pojk/flick-färger blandas med klassiska pojk/flickmönster. Tyvärr känns det som att butikerna nu går mer och mer ifrån sådant. Till och med Polarn, som själva trycker på att de gör kläder för barn och inte pojkar och flickor, går mer och mer mot en uppdelning i rosa/blått. Helt ärligt funderar jag mer och mer på att börja sy barnens kläder själv, både ur ett genus- och ekoperspektiv.

   Åh jag kände att jag gick igång lite på det här så det kan hända att det blir ett helt inlägg om vi tänker kring att ärva plagg och med lite exempelbilder från barnens garderober.

 3. Om barnen inte gillar de kläder som du har köpt för 1-2 år sedan hur gör du då?
  Ju äldre barnen blir ju mer medvetna blir dom om vad de vill ha på sig och vad de har för stil. Jag har 3 tjejer i åldrarna 8-6 år och dom har tre helt olika klädval så det blir svårt att ärva.
  Barnens klädsmak o stilar kan även ändra sig rättså fort. Hur tänker du kring det?

  • Jag förstår vad du menar men hittills har det funkat bra. Storasyster är ju ”bara” fem år, men hennes stil har hitills varit ganska konstant och vi har lärt oss ganska snabbt vad hon gillar/inte gillar och detsamma börjar gälla för lillebror (och än så länge föredrar han helst samma plagg som idolen storasyster). Men ibland blir det ändå fel, dock tycker jag att när det är loppisköp (eller märkeskläder köpta på rea) så är det oftast enkelt att sälja vidare plaggen för samma pris som vi köpt dem för. Hittills har vi dock oftast sparat de plaggen för att vi tänker att kanske kommer lillebror att tycka annorlunda när han vuxit i storleken.

   Vi har som sagt var inte ännu märkt av snabba stiländringar. Jag vet dock att de pratar en hel del på vår förskola om kläder och att alla ska få ha det de vill, så kanske är den yttre påverkan inte så stor där. (Jag tänker på exempel jag hört om där kommentarer från andra barn fått pojkbarn att plötsligt inte vilja ha rosa plagg, och liknande.) Får se vad som händer när det är dags för skolstart…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s