Förvaring i barnrummet

image

Häromdagen var en familj från förskolan över på lekdejt hemma hos oss och mamman frågade lite förvånat om vi alltid hade det så här städat. Och ja, för att vara en barnfamilj så har vi det nog rätt ordningsamt och även om det ibland kan vara leksaker över hela golvet så är det sällan långvarigt. En av anledningarna till det är jag övertygad om heter bra förvaring. När varje sak har sin plats är det dels lättare för barnen att själva städa undan, dels går det snabbt och lätt för oss vuxna att städa undan när det behövs. När familjen i fråga lämnat oss var hela golvet i barnens rum täckt av prylar, men det tog mig max tio minuter att röja upp allt medan barnen tog ett kvällsbad. I det här inlägget ska jag skriva lite mer om vår förvaring.

Sedan ska jag också nämna att ytterligare en faktor i vår förmåga att hålla ordning är vår strategi att anpassa mängden prylar efter hur mycket förvaring vi vill ha, snarare än tvärtom. I barnrummet betyder det att vi ständigt måste hålla efter, rensa ut och tänka till. Eftersom barnen hela tiden utvecklas och får in nya leksaker, till exempel svårare och svårare pussel, utklädningskläder i större storlekar eller bara nya saker i form av julklappar, födelsedagspresenter och loppisfynd, så behöver vi också rensa bort de leksaker de inte längre leker med lika frekvent. Här har jag skrivit ett inlägg om hur vi gör när vi rensar bland barnens saker.

I barnens rum har vi tre områden för förvaring. Den största förvaringsmöbeln är en liggande hylla med åtta fack. I de fyra nedre facken har vi korgar med prylar: utklädningskläder, dockkläder, tågbana och byggklossar. Det finns också fyra utdragbara lådor som innehåller dockor och smådjur, instrument samt leksaksmat och köksprylar. (Jag har markerat lådornas innehåll med färgad tejp men inte uppdaterat dem sedan vi flyttade på pusslen ser jag nu.) I denna möbel förvaras också barnens böcker, men denna sektion svämmar ständigt över så vi har en hög även i bokhyllan i vardagsrummet.

image

På andra sidan rummet har vi en liten byrå med fyra lådor som innehåller spel och pussel. Ovanför sitter en stringhylla där vi förvarar pysselsaker, legobyggen och smyckeskrin med barnens namngivningssmycken. Helt enkelt det som vi vill att barnen ska be om att få leka med och som besökande mindre barn inte kan nå. Jag börjar nämligen bli trött på att bygga ihop storasysters legobyggen som lillebror kastat i golvet och att torka rent väggarna efter pennstreck. I övrigt vill vi att de ska kunna hämta allt själva så resterande förvaring är på låg nivå.

image

Det sista förvaringsutrymmet har vi bakom dörren, där vi har en korg med alla barnens gosedjur samt filtar. Här finns också några krokar där utklädningsgrejer, väskor och halsband hänger.

Kläder då? Utanför barnens rum har vi en garderobsvägg och där har vi vikt en garderob för barnen. Genom att vi alternerar kläder efter säsong samt försöker att inte ha mer kläder än de kan använda så räcker det med en garderob för två barn. I garderoben har vi fyra trådkorgar så barnen har två var, samt varsin flätad korg för dels underkläder och strumpor, dels för badkläder. (Så totalt fyra korgar.) Högst upp i garderoben har vi en hylla där vi förvarar leksaker som vi tagit undan tillfälligt.

Hur tänker ni andra kring förvaring i barnrum?

 

10 reaktioner på ”Förvaring i barnrummet

 1. Har ni målat lådorna i Kallax-hyllan själva? Och vart är lådorna längst ner köpta? Fint! Står inför en flytt och går i inredning- och förvaringstankar, så jag blev inspirerad och glad av att kunna läsa detta 🙂 Tack!

  • Nej, lådorna var så redan från början, finns lite olika färgsättningar att välja på. Dock väldigt blanka så säkert ngn plastbeläggning. Lådorna längst ner är köpta från Mio, även dessa skulle jag dock inte klassa som någon form av eko alls. Hade jag köpt förvaringen idag så hade jag nog försökt hitta trälådor att måla själv (Ikea har t ex denna som nog skulle vara fin även med lite färg: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30264886/).

 2. Vilket fint barnrum! Jag försöker att få ordning på två barnrum. Nu har vår äldsta på 7 år eget rum och de två minsta på 4,5 år och 2,5 år delar. Äldsta har lego i sitt rum, flextrex-bana, små gubbar, playmobil och böcker. I det andra barnrummet allt det andra, dockskåp, klossar, bilar, duplo, lekkök+tillbehör, utklädningskläder, dockor, böcker, dockvagnar m.m. Pyssel, pussel, spel, pennor ocv allt sådant har vi i ett stort skåp som vi har tv:n på.

 3. Å så fint ni har gjort! Och så kul att läsa om hur ni gör! Vi kör fortfarande kökssoffan (https://handelsevis.wordpress.com/2015/10/01/leksaksforvaring/) som leksaksförvaring men den svämmar över mer och mer så snart kanske vi måste tänka om. Det är mest stora saker som plattorna till pusslen och sånt som inte får plats och då hjälper det ju inte att rensa, är nått för stort för bänken går det ju inte.
  Vi har ritsaker och lersaker i köket för det är där de används, och som du säger, för att vi ska kunna övervaka att det inte blir ritat och kletat i hela huset. Böckerna har vi i en smal ikea bokhylla (40 cm billy) de tre nedersta hyllorna är för hjärtegrynets böcker och det är också så många hyllor han når själv. Proppfullt dock….

  Vi har ju en liten till på ingång och då vet jag inte hur vi ska göra med minisakerna som ju är farliga för en så liten. Hur gjorde ni? Tog ni bort dem eller övervakade ni barnen varje sekund? Tänker mest på smålego och kulor och sånt.

  • Storasyster var ju inte ens två när lillebror föddes vilket var smidigt på det sätt att då hade hon inte börjat med pyttesaker än. Vi började med smålego förra året men då var ju lillebror ändå 2,5 och även om han inte bygger särskilt mycket så äter han inte upp prylarna. Smålegot har vi ändå som sagt uppe på hyllan, det är smidigt när vi får besök av kompisar med småbarn. I övrigt är det nog mest småskor etc till dockorna och de har vi i en liten Box så också lätt att lägga upp på hyllan om det skulle behövas. Samma sak med smycken och hårspännen.

   Knepigt det där med att saker inte får plats, det var lite av den anledningen vi valde expedithyllan mot en vanlig bokhylla, de stora fyrkanterna rymmer en hel del.

 4. Vi har en liknande bokhylla från Ikea fast modellen som bara är häften så stor, så fyrkantig i formen. Vi ägde sedan tidigare två små röda ”puffar” med förvaring (går att sitta på samt förvara saker i) som av en slump passade perfekt i bokhyllans ”hål”. Än så länge räcker bokhyllan för alla barnsaker.
  Ett ”hål” med böcker, varav hälften oftast är biblioteksböcker,
  Ett ”hål” med röd förvaringslåda med duplo.
  Ett ”hål” med röd förvaringslåda med blandade leksaker.
  Ett ”hål” för 2-3 mer skrymmande leksaker som inte ryms i förvaringslådan.
  Vi får nog klara oss med denna förvaringslösning för båda barnen tills vi bosätter oss större, men tror inte det kommer vara något problem.

  Barnens kläder klarar sig än så länge i en byrålåda för Storasyster Minimalist och en halv byrålåda för kommande Lillebror Minimalist (delad med Fru Minimalist 🙂 ). Det gäller att plocka undan kläder i urväxta storlekar så går det bra även om Storasyster skulle behövt lite mer utrymme nu när hon börjar behöva lite mer kläder att byta mellan mot när hon var yngre.

  Vi körde en serie bloggposter gällande förvaring i olika rum förra sommaren, men eftersom vi inte har något barnrum i vår lägenhet så var det svårt att skriva kring det 🙂 står dock litegrann kring ämnena i dessa blogginlägg:
  http://minimalisterna.se/forvaring-i-minimalisternas-vardagsrum/
  http://minimalisterna.se/bebisens-leksaker-ur-ekologisk-synvinkel/

  • Låter som ni har en lik mängd prylar som vi hade när vi bodde mindre, vi flyttade till större när barnen var 2,5 och 0,5 år och då köpte vi själva bokhyllan och hade den för allt utom kläder i början. Det är ganska nyligen som vi utökat förvaringen, upplever att nu när stora är fem och lilla är tre så har vi ett bredare spann av leksaker än tidigare (t ex när de var 2 och 4 så lekte de mer med samma saker men nu har vi t ex lego till storasyster men ändå kvar duplot för lillebrors skull) och att lillebror har mer saker (än t ex när han var bebis och alla hans prylar fick plats i en pytteliten korg). Och alltså dessa lådpussel som tar så stor plats gentemot rampussel! Lillebror har dubbelt så många pussel som storasyster, ändå får hans plats i en låda medan storasyster behöver två. Ändå tror jag att vi har långt mindre mängd prylar än många andra tvåbarnsfamiljer.

 5. Hej,

  Ramlade på detta inlägg.
  Var är er hylla ifrån? Fanns små-lådorna ocksådär eller har ni fixat dem själva?
  Ser väldigt fint ut!

  • Hyllan är från Ikea. Inte något miljövänligt med just den (hade varit bättre med någon i massivt trä t ex), men en bra möbel som ofta finns att köpa begagnad. Smålådorna är insatser som finns att köpa till.

   Den som vill ha ett miljövänligare alternativ och är beredd att betala lite (läs mycket) mer, kan spara in en liknande variant som säljs hos Norrgavel: http://norrgavel.se/mobel/kubik-hyllsystem/
   Hade gärna haft den här i barnens rum istället, tänker mig att den åldras nog bättre med barnen än Ikea-varianten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s